Krūtų vėžio tyrimai tampa dar labiau pasiekiami

Krūtų vėžio tyrimai tampa dar labiau pasiekiami

Krūtų vėžio gydymo srityje Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) žengė dar vieną žingsnį į priekį. Įsigyta naujos tyrimų įrangos, o juos dar lengviau pasiekiamus daro jau ne vienerius metus gaunama tarptautinės organizacijos parama.

Pastarosiomis savaitėmis KUL Onkologijos-chemoterapijos skyriaus vedėjas Alvydas Česas džiaugiasi nemenku dėmesiu krūties vėžio problemoms bei jų sprendimo būdams. Prieš savaitę gydytojas sugrįžo iš didžiulės tarptautinės mokslinės konferencijos, vykusios Madride, Ispanijoje. Vos parvykęs priėmė Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos atstoves, atvežusias ligoninei beveik 300 tyrimams reikalingų biopsinių adatų. O praėjusį penktadienį Klaipėdoje vyko tarptautinė konferencija, kurioje apie įvairius krūties vėžio prevencijos, diagnostikos bei gydymo aspektus diskutavo specialistai iš Lietuvos, Austrijos ir Suomijos.

Naujovės - konferencijose

Madride vyko didžioji onkologų-chemoterapeutų mokslinė konferencija, kurioje buvo per 23 tūkst. dalyvių.

"Šioje konferencijoje paprastai akcentuojama, kas per praėjusius metus įvyko šioje srityje, kokie naujausi įrodymai, gydymo galimybės. Tai nubrėžia gaires tolesniam darbui. Šiais metais konferencija buvo tikrai įspūdinga, nes buvo nemažai naujienų apie plaučių vėžio, melanomos, krūties, kepenų, žarnyno navikų gydymą. Buvo daug rimtų pranešimų, o kai kurie - net keičiantys įprastą klinikinę praktiką", - pasakojo A. Česas.

Apie naujoves, patirtį gydant krūties vėžį buvo kalbėta ir penktadienį Klaipėdoje vykusioje trečiojoje tarptautinėje konferencijoje, organizuotoje KUL ir Lietuvos chemoterapeutų sąjungos.

Pranešimus skaitė KUL, Nacionalinio vėžio instituto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Vilniaus universiteto, Santaros klinikų, Helsinkio universitetinės ligoninės (Suomija), Vienos medicinos universiteto (Austrija) atstovai. Vyko ir debatai - ar gydant krūties vėžį reikėtų intensyvinti chirurginį, spindulinį, sisteminį gydymą, ar juos mažinti atsižvelgiant į atvejį.

Reikalinga nauja specializacija?

Atskirai išskirtas krūties vėžį besigydančių pacientų slaugos klausimas. A. Česas teigė, kad svarstoma apie naujos specializacijos slaugytojų rengimą Klaipėdos universitete.

"Tai būtų naujiena, nes kol kas Lietuvoje to niekas neturi. Nors Europoje ir pasaulyje tai yra gana seniai, pavyzdžiui, geras įdirbis šioje srityje yra Vokietijoje, Prancūzijoje, Suomijoje", - sakė A. Česas.

KUL Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas chirurgas Donatas Petrauskas pažymėjo, kad Lietuvoje yra net diabetu sergantiems žmonėms padedančios slaugytojos, tad kodėl nebūtų galima paruošti ir kitos specializacijos slaugytojų.

"Tai būtų platus veiklos spektras - ir prieš operaciją, ir pooperacinė priežiūra, stebėjimas, profilaktiniai tikrinimai. Tos pacientės, kurioms diagnozuotas piktybinis krūties navikas, penkerius metus nuolat lankosi pas medikus, daromi tyrimai, registruojama patikrinimams ir t. t. To reikia, kad būtų laiku pastebėta, jeigu liga atsinaujintų ir panašiai. Kad gydytojai nebūtų apkrauti šiuo darbu, jį galėtų atlikti specialiai paruoštos slaugytojos", - viziją dėstė D. Petrauskas.

Moterys - moterims

Pasak A. Česo, KUL stengiamasi daug dėmesio skirti ir diagnostikai. Neseniai įsigytas naujas itin aukštos kokybės mamografas, kuris turi tomosintezės galimybę - galima matyti erdvinį krūties vaizdą ir tiksliai sužinoti, kiek išplitęs navikas. Teigiama, kad tyrimas šiuo įrenginiu kartais net gali atstoti tyrimą magnetiniu rezonansu. Vis dėlto jis nėra lengvai interpretuojamas, reikia kompetentingo specialisto, kuris sugebėtų "perskaityti" įrenginio pateikiamus duomenis.

Tyrimus palengvina ir prieinamesnius daro ir geranoriškų organizacijų teikiama parama. Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija, vienijanti sostinėje gyvenančias veiklias užsienio šalių moteris, tęsia bendradarbiavimą su šalies ligoninėmis ir joms dovanoja krūties vėžio diagnostikai ir gydymui reikalingos įrangos. Svarbi pagalba jau ne vienerius metus atkeliauja ir į KUL.

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos tarybos pirmininkė Benita Gijom (Benita Guillaume) bei tarybos narė Džiusi Bernardi (Giusy Bernardi) praėjusią savaitę A. Česui ir D. Petrauskui perdavė net 280 biopsinių adatų - pernai pavasarį jų buvo atvežta 130. Specialios adatos naudojamos atlikti tikslią ir pacientei beveik neskausmingą procedūrą, kurios metu gaunama gydymo procesui svarbi informacija apie krūties naviką.

A. Česas džiaugėsi, kad tai labai gražus bendradarbiavimas, labai graži žinutė visoms moterims nuo moterų.

Praėjusiais metais KUL buvo atlikta beveik 300 biopsijų naudojant biopsines adatas, šiemet šių procedūrų turėtų būti atlikta daugiau, nes jau dabar yra panašus skaičius.

"Biopsijų skaičius didėja, ko gero, perkopsime 300. Anksčiau biopsijos būdavo atliekamos tik toms pacientėms, kurioms jau būdavo nustatytas vėžys, o dabar procedūrą atliekame ir įtariant gerybinius navikus, esant daugiau ar mažiau įtartiniems augliukams, kurie anksčiau buvo tik stebimi. Dabar stengiamės atlikti daugiau biopsijų, kad neliktų rizikos tik vykdant stebėjimą kas kelis mėnesius", - pasakojo D. Petrauskas.

A. Česas akcentavo, kad biopsinės adatos yra brangios, tad gaunama parama iš Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos yra labai vertinga ir naudinga.

Gydytojo chirurgo D. Petrausko teigimu, nors Lietuvos moterys gana vangiai dalyvauja krūties vėžio prevencijos programoje, vis dažniau krūties vėžys diagnozuojamas pradinių stadijų. Kuo anksčiau diagnozuojamas vėžys, tuo sėkmingiau jis yra išgydomas, nes tai dar nėra fatališka liga, tad KUL medikai ragino moteris dažniau eiti pasitikrinti sveikatą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder