Lietuvos medikams - tarptautinis dėmesys

Lietuvos medikams - tarptautinis dėmesys

Vakar Sveikatos apsaugos ministerijoje prasidėjo dviejų dienų tarptautinio bendradarbiavimo susitikimas su partneriais iš Vokietijos ir Lenkijos, jo tikslas - pasidalyti patirtimi organizuojant sveikatos priežiūros veiklą telemedicinos srityje ir atrasti naujų sprendimų. Skirtingų šalių specialistai sutartinai tvirtino, kad susitikime nebus kalbama apie problemas, bus ieškoma jų sprendimų.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga susitiko su Vokietijos Tiuringijos žemės darbo, socialinių reikalų, sveikatos, moterų ir šeimos ministre Heike Verner (Heike Werner) ir jos vadovaujama delegacija bei Lenkijos Mazovijos krašto maršale Elžbieta Lanc.

Dvi dienas su užsienio svečiais bus diskutuojama apie e.sveikatos plėtrą, slaugos ir pirminės sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje. Lenkijos atstovė pasidalys šalies patirtimi apie slaugą kaimo vietovėse, o svečiai iš Vokietijos - apie telemediciną, slaugą ir sveikatos draudimą. Užsienio svečių delegacija taip pat lankysis Santaros klinikose, Jungtiniame inovatyvios medicinos centre.

Sveikindamas garbius svečius, ministras džiaugėsi, kad tarptautinis bendradarbiavimas sveikatos apsaugos srityje tik stiprėja. „Mums labai svarbus bendradarbiavimas ir partnerystė su šiomis šalimis, todėl džiaugiamės, kad šie santykiai vystosi jau ne pirmus metus. Šiandien galime džiaugtis bendromis iniciatyvomis perkant brangius vaistus, čia reikia paminėti Lenkijos lyderystę. Taip pat džiugu, kad Vokietijos sukauptą patirtį gali perimti ir mūsų specialistai. Ko gero, kiekviena šalis susiduria su įvairiausiais sveikatos iššūkiais, susijusiais su senėjančia visuomene, žmogiškųjų išteklių klausimais ir daugybe kitų problemų. Tikiuosi, kad ši partnerystė padės lengviau įveikti šiuos iššūkius“, - sakė ministras A.Veryga.

Jam antrino ir Vokietijos Tiuringijos žemės darbo, socialinių reikalų, sveikatos, moterų ir šeimos ministrė H.Verner, paminėjusi, kad Vokietijos ir Lietuvos problemos sveikatos srityje - itin panašios, o šiais laikais, kai specialistai dirba ne tik gimtojoje šalyje, tarptautinis bendradarbiavimas vaidina itin svarbų vaidmenį: „Ketiname ne tik keistis patirtimi, bet ir vykdyti bendrus projektus tam, kad išgyventume. Tiuringijos žemėje stebime tendenciją, kai senesni žmonės išvyksta į kaimo vietoves, o jaunimas - į miesto centrus, o tai kelia slaugos iššūkius. Nuolat siekiame, kad vyresnio amžiaus žmonės kuo ilgiau galėtų gyventi savo namuose, tačiau kartu turime labai daug mažų gydymo įstaigų rajonuose, neaišku, ar ateityje jos galės išlikti. Kartu su gyventojais migruoja ir specialistai. Žinau, kad Lietuvoje aktuali migracijos problema, ir kartais mums bei kitoms šalims priekaištaujama, kad mes pritraukiame jūsų specialistus. Turbūt tai yra dar viena tema, apie kurią mums verta kalbėti ir ieškoti sprendimų.“

Pirmą kartą prie šio bendradarbiavimo prisidėjo ir delegacija iš Lenkijos. „Didžiausios Lenkijos vaivadijos - Mazovijos problemos labai panašios, kaip ir šiandien jau išgirstos. Tačiau svarbiausia mūsų problema - stabilumo trūkumas. Mūsų šalyje keičiasi vyriausybės, tuomet keičiasi ir pati sveikatos priežiūros politika“, - sakė Lenkijos Mazovijos krašto maršalė E.Lanc.

Dvi dienas vyksiančiame susitikime bus ieškoma iškeltų problemų sprendimo, pasitelkiant naujausias XXI amžiaus galimybes. Ne pirmus metus trunkantis dvišalis bendradarbiavimas prisideda prie Lietuvos ir Vokietijos sveikatos sistemos gerinimo. Vienas iš vakar renginyje pristatytų to pavyzdžių - nuo 2015 metų įgyvendinamas tarptautinis projektas „Geresnis gyvenimas gyvenimo pabaigoje“, kuriame dalyvauja Vilniaus Centro poliklinika. Projekto, kuriame dalyvauja Lietuvos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Turkijos slaugos paliatyviosios medicinos darbuotojai, tikslas - sveikatos priežiūros specialistų, pacientų ir jų artimųjų bendradarbiavimo skatinimas, teikiant visapusiškas asmens sveikatos priežiūros ir socialinės pagalbos paslaugas gyvenimo pabaigoje.

Remiantis partnerių šalių praktika, siekiama tobulinti sveikatos priežiūros specialistų, dirbančių su pacientais, kuriems reikalinga paliatyvioji pagalba ar socialinės paslaugos gyvenimo pabaigoje, kvalifikacinius įgūdžius, juos vertinti bei skatinti viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą, teikiant geros kokybės sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas. Per šį tarptautinį projektą siekiama sukurti ir praktiškai išbandyti slaugos ir paliatyviosios pagalbos paslaugų teikimo gyvenimo pabaigoje modelį, atitinkantį Europos Sąjungos standartus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder