Mažuosius ligoniukus slaugantys tėvai gaus pašalpas ir išsaugos darbą

Mažuosius ligoniukus slaugantys tėvai gaus pašalpas ir išsaugos darbą

Lietuvoje per metus onkologinėmis ligomis suserga apie 100 vaikų. Didžioji dalis jų po gydymo pasveiksta ir grįžta į ugdymo įstaigas. Juos slaugę tėvai, natūralu, turėtų grįžti į darbą, tačiau realybė tokia, kad po ganėtinai ilgo gydymo laikotarpio tėvai nebeturi kur sugrįžti.

Lietuvos vaikų vėžio asociacijos „Paguoda“ vadovės Daivos Žaromskienės teigimu, šiuo metu sunkiomis ligomis sergančius vaikus slaugantys šeimos nariai socialinio draudimo išmokas gali gauti ne daugiau kaip 120 kalendorinių dienų per metus. Dažniausiai problemos prasideda pasibaigus nedarbingumo pažymos tęsimo laikui.

„Kol nedarbingumo pažyma tęsiama, tol darbdaviui nepatogu atleisti žmogų iš darbo dėl sunkios vaiko ligos. Vis dėlto, suėjus numatytam terminui, darbdaviai pasako, kad darbas turi būti atliekamas, todėl į jo vietą privaloma priimti kitą darbuotoją. Girdime apie tokius atvejus, kai tiesiog pranešama, kad įmonėje vykdoma reorganizacija, o po jos sergančio vaiko mama ar tėtis yra atleidžiamas“, - sakė D.Žaromskienė.

Anot jos, vaikui susirgus onkologine liga, tėvai, dažniausiai mama, jį slaugo ligoninėje maždaug metus, tačiau jei liga sunkiau pasiduoda gydymui, išsivysto komplikacijos, ligoninėje tenka gydytis ir gerokai ilgiau, vėliau gydymas tęsiamas namuose. Palaikomasis gydymas ir stebėjimas, arba vadinamasis remisijos laikotarpis, tęsiasi penkerius metus.

Darbo netekus vienam iš tėvų, dažniausiai - mamai, šeima gyvena iš vieno atlyginimo, žinoma, jeigu jis yra, ir vaiko neįgalumo pašalpos. Onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams paprastai yra nustatomas lengvas neįgalumo lygis, todėl pašalpa siekia tik 104 eurus. Kitaip sakant, jauni, darbingo amžiaus žmonės, susirgus vaikui, netenka darbo ir finansinio stabilumo.

„Vaikui susirgus onkologine liga, šeima patiria nelaimę, tragediją, o darbo netekimas situaciją reikšmingai pakeičia, ir ne į gerąją pusę, - teigia onkohematologinius ligonius vienijančios bendrijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė. - Galime tik įsivaizduoti, ką išgyvena tėvai, kurie ne tik turi rūpintis sergančiu vaiku, bet ir patiria nuolatinį rūpestį, galvodami, kaip išgyventi.“

Šeimos, netekusios darbo, atsiduria ties skurdo riba ir yra priverstos kreiptis į įvairiausius labdaros fondus, rinkti paramą, ir labai dažnai ne vaiko gydymui ar vaistams, o tam, kad turėtų pinigų pragyventi, galėtų nuvežti vaiką į ligoninę, pasirūpinti jo poreikiais.

Siekiant tėvams, slaugantiems sunkiomis ligomis sergančius vaikus, užtikrinti finansinį saugumą ir darbo vietos išsaugojimą, buvo inicijuoti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo bei Darbo kodekso pakeitimo įstatymo projektai. Jais numatoma galimybė vaikus slaugantiems tėvams pašalpą mokėti vienus metus nuo slaugymo pradžios ir išsaugoti darbo vietą. Seimo nariai minėtiems įstatymo projektams praėjusią savaitę pritarė.

Tokioje situacijoje atsidūrusi šeima galės jaustis saugiau ir gaus visas socialines garantijas, kurias valstybė ir turėtų užtikrinti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder