Menas miegoti

Menas miegoti

Šiuolaikinis žmogus - visur skubantis, turintis begalę darbų, veiklų ir pareigų, net ir radęs laiko nebemoka pailsėti. Juolab - gerai išsimiegoti. Tad jeigu esate iš tų, kurie atsigulę skaičiuoja avis ar apgalvoja būsimus dienos darbus, arba tiesiog jaučia, kad nepavyksta užmigti, šie patarimai gali praversti.

Raskite alternatyvą

Televizoriaus žiūrėjimas, kaip ir naršymas telefone ar planšetėje, neretam žmogui trukdo užmigti, sukelia galvos skausmų ir net ryte atsikėlus jaučiamasi pavargus. Taip yra dėl kelių priežasčių. Įtempto siužeto filmas, serialas ar laida, priverčianti smegenis aktyviai dirbti iki vidurnakčio, trukdo pasiruošti miegui ir atsipalaiduoti. Todėl bent valandą iki ėjimo miegoti nepatariama nei žiūrėti TV, nei naršyti telefone. Netgi prieš miegą skaitoma knyga, jei ji labai jus įtraukia ir yra įtempto turinio, užmigti tikrai nepadės. Dar viena priežastis - kad šiuolaikiniai elektroniniai prietaisai skleidžia mėlyną šviesą, apie kurios žalą miegui ir sveikatai jau kuris laikas kalbama. Tokia mėlyna šviesa sulėtina miego hormono melotonino gamybą, tad prieš einant miegoti nepatariama naudoti tokių prietaisų.

Ką daryti? Raskite alternatyvą - paskaitykite lengvo turinio knygą, pavartykite laikraštį ar žurnalą arba paklausykite ramios muzikos, o esant geresniam orui galite net ir trumpai vakare pasivaikščioti. Grynas oras visuomet į sveikatą.

Vakaro įkvėpimas

Susigalvokite mažų vakaro ritualų, kurie atpalaiduos ir įkvėps. Vieni labai lengvai pakvepina patalus levandų eteriniu aliejumi - jis nuteikia raminančiai, netgi padeda gydyti depresiją. O kam nepatinka toks kvapas, lai pasirenka alternatyvą - pavyzdžiui, paguli šiltoje ir kvepiančioje putų vonioje.

Galite išgerti mėtų arbatos - ji nuramins, bet neenergizuos, perskaitykite kelis mėgstamų skaitinių puslapius, pabendraukite su artimaisiais.

Neprisivalgykite

Nors būdami alkani neužmigsite, jei vakare smarkiai persivalgysite, užmigti bus ne ką lengviau. Visas organizmas naktį turi ilsėtis, o ne užsiimti sunkaus ir gausaus maisto virškinimu. Paskutinįkart valgykite likus iki miego maždaug trims valandoms. O jei ryte nesinori atsikelti užtinusiu veidu, nepatartina prieš miegą valgyti sūriai ir gerti daug skysčių. Puodelis arbatos ar vandens - pats tas.

Nevartokite prieš miegą angliavandenių gausaus maisto, nes jis suteiks energijos, kurios daug vakare nereikia, o jei jos neišeikvosite, organizmas angliavandenius pavers riebalais, ko nepageidauja turbūt niekas.

Išvėdinkite kambarį

Medikai vieningai tvirtina, kad geriau miegoti šiek tiek vėsesniame nei per šiltame kambaryje. Radiatorių skleidžiama šiluma sausina odą ir džiovina nosies gleivinę. Tad verčiau gerai išvėdinti vakare miegamąjį ir apsikloti šilčiau, nei miegoti prikaitintame kambaryje.

Optimali miegamojo kambario temperatūra - 18-22 laipsniai.

Malonios tekstūros

Psichologiškai ir fiziškai jaustis geriau, anot įvairių mokslinių tyrimų, netgi padeda tokie dalykai kaip minkštos, švelnios ar purios tekstūros. Taigi švarūs ir malonūs liesti patalai, šiltas apklotėlis, kilimėlis po kojomis ar gražios miegamojo užuolaidos yra tai, kas paskatins jaustis jaukiai - o tai padės ramiau miegoti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder