Ministrei pareigos atnešė ligą

Ministrei pareigos atnešė ligą

Šie metai, anot sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, pirmieji po ilgo laiko, kai metams baigiantis nuostolingai dirbančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų šalyje beveik neliko, ir tai teikia vilčių.

„Sveikatos priežiūros sistema - sfera, kur visos temos jautrios ir aktualios, nes visi esame šios sistemos dalyviai, - sako R.Šalaševičiūtė. - Kadangi mūsų sveikatos priežiūros kokybė smarkiai priklauso nuo finansavimo, galime tik pasidžiaugti, kad ateinančiais metais lėšų sveikatos priežiūrai bus skirta daugiau nei šiemet - Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas 2016 m. sieks apie 1,4 mlrd. eurų ir, palyginti su 2015 m. biudžetu, bus didesnis 4,1 proc.“

Ministrės teigimu, ateinančių metų biudžetas parengtas ir suplanuotas, sudaryta galimybė panaudoti dalį Rezervo fondo lėšų, kad sveikatos priežiūros įstaigoms būtų apmokėta už suteiktas paslaugas, kurios viršija numatytas pagal sutartis. Valstybinė ligonių kasa tobulina savo darbą: iki šiol teritorinės ligonių kasos sutartis su įstaigomis pasirašydavo tik kovo mėnesį, tad sausio-vasario mėnesiais kildavo tam tikrų sunkumų atsiskaitant, o dabar sutartis planuojama pasirašyti iki vasario vidurio.

Pati R.Šalaševičiūtė teigia neserganti - lankosi tik pas odos ligų specialistą, nes praėjus dviem savaitėms nuo priesaikos priėmimo jai prasidėjo stresinė egzema. Vis dėlto aktualiausios sveikatos sistemos problemos jai puikiai žinomos. Viena jų - įsisenėjusi eilių problema.

„Ateinančiais metais bus padaryta tai, kas turėjo būti padaryta jau seniai, - daugiau dėmesio skirta šeimos gydytojo institucijai, nes tinkamas šeimos gydytojų darbas, didesnių kompetencijų jam suteikimas pirmiausia ir turėtų mažinti eiles“, - teigia ministrė.

Dar viena problema, anot jos, - tai, kad pacientai labai nori gydytis tretinio lygio gydymo įstaigose ir pagal galiojančius įstatymus turi teisę pasirinkti, kur nori gauti paslaugą, tačiau rinktis tretinio lygio įstaigą būtina toli gražu ne visada. Paaiškėjo, kad gydytojai siuntimą pas aukštesnio lygio specialistą duoda ne tada, kai mano, jog tai reikalinga, o tada, kai pacientas prašo. Todėl svarstoma galimybė, kad ateityje už aukštesnio lygio gydymo įstaigoje suteikiamas paslaugas, jei pacientas ten siunčiamas paties prašymu, pusę kainos jis pats ir apmokėtų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder