Multivitaminai – paprastas būdas atkurti gerą savijautą

Multivitaminai – paprastas būdas atkurti gerą savijautą

Šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje užtikrinti visavertę mitybą, kurioje būtų pakankamai būtiniausių vitaminų ir mineralų, – nelengva užduotis. Šis iššūkis lydi visais metų laikais, tačiau „Eurovaistinės“ sveikatos specialistai pastebi, kad būtent žiemą klientai dažniausiai ieško preparatų, kurie padėtų stiprinti imuninę sistemą ir papildytų organizmo naudingų medžiagų atsargas.

B grupės vitaminai, cinkas, selenas – tai tik keletas iš daugelio organizmui naudingų medžiagų. Vis dėlto vartoti skirtingus preparatus daugeliui ne tik nepatogu, bet ir reikalauja nemažai atidumo – svarbu žinoti, kurių tiksliai medžiagų trūksta, ir pasirinkti tinkamas jų dozes.

Pasak vaistininkės Kristinos Staivės, tokiais atvejais patogi išeitis – multivitaminai, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą ir kovoti su prastesne savijauta, jie sukomplektuoti taip, kad, vadovaujantis vartojimo instrukcijomis, netektų sukti galvos dėl perdozavimo rizikos.

Vaistininkė sako, kad nors vaistinėje išgirsta įvairių nuomonių apie vitaminus, abejojančius multivitaminų nauda patikina, jog jų vartojimas šiandien yra įprastas. „Dėl šiandienio gyvenimo būdo, nesubalansuotos mitybos sudėtinga užtikrinti organizmui reikiamą vitaminų ir mineralų kiekį, todėl būtina ieškoti kitų galimybių“, – sako sveikatos specialistė.

Pasak K. Staivės, taip yra todėl, kad šiandien retai valgome vitaminų kupiną maistą – prekybos centre įsigytas obuolys turi mažiau naudingų medžiagų nei, pavyzdžiui, tas, kuris nuskintas nuosavame sode, atokiau nuo miesto. Vitaminų taip pat mažėja ir netinkamai apdorojant maisto produktus, o žiemą valgomos nuo rudens išlaikytos gėrybės irgi jau nebe tokios naudingos kaip šviežiai nuskintos. Vis dėlto vaistininkė akcentuoja, kad, nepaisant vitaminų naudos, jie neatstos sveikos ir subalansuotos mitybos, todėl tam taip pat svarbu skirti savo dėmesio.

Vartojimas tik pagal instrukciją

Pajutus, kad ima kankinti prastesnė savijauta, vaistininkė rekomenduoja ieškoti priemonių, kurios papildytų organizmą naudingomis medžiagomis. „Vitaminus vartoti patariama tiems, kurie šiuo metų laiku jaučia mieguistumą, nuovargį, energijos trūkumą, išsekimą. Netgi ir tiems, kurie sako, kad valgo visavertį maistą, kartais papildomai prireikia vartoti vitaminus ir to nereikia baimintis“, – sako sveikatos specialistė.

Vaistininkė akcentuoja, kad vartojant multivitaminus labai svarbu atsižvelgti į informacinį lapelį, atkreipti dėmesį ne tik į vartojamą kiekį, bet ir paros laiką, kada rekomenduojama vartoti tam tikras medžiagas – tai padės ne tik pasiekti didžiausią naudą organizmui, bet ir leis išvengti perdozavimo bei galimo šalutinio poveikio.

Pavyzdžiui, B grupės vitaminus rekomenduojama vartoti valgio metu arba po jo, tačiau ne tuščiu skrandžiu, nes taip jie gali sukelti nemalonių pojūčių, dirginti. Ženšenį, kofermentą Q10 įprastai rekomenduojama vartoti tik ryte, nes tai energizuojančios medžiagos. Kitai grupei priskiriami nervinę sistemą ir raumenis atpalaiduojantys vitaminai ir mikroelementai – magnis, vitaminas B6, vartojant juos vakare, galima geriau pailsėti.

Multivitaminų išskirtinumas – juos galima vartoti ištisus metus. „Pertraukas siūlyčiau daryti tik tada, kai yra uogų, vaisių, daržovių (pavyzdžiui, rudens pabaigoje), tačiau tik tuo atveju, jeigu tikrai valgome tas gėrybes. Nes juk dažnai būna taip, kad mes žinome, jog yra vaisių, uogų ir daržovių sezonas, bet jų taip ir nevalgome“, – akcentuoja vaistininkė.

Vitaminus ir mineralus rekomenduojama vartoti atsižvelgiant į individualius poreikius, tačiau jeigu nusprendėte vartoti du ar daugiau preparatų, pavyzdžiui, energizuojančius ir gerinančius plaukų būklę, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį ir pasitarti su specialistais, kad neviršytumėte organizmui reikalingos tam tikrų medžiagų dozės. Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad ne tik vitaminų trūkumas, bet ir jų perdozavimas gali neigiamai veikti savijautą.

Pasak K. Staivės, vartojantys vitaminus neturėtų galvoti, kad jie išspręs visas problemas. Ji akcentuoja, kad svarbiausia nepamiršti, jog vartojami multivitaminai neatstos visavertės mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo.

Šis straipsnis yra ciklo, skirto pažinti vitaminus, dalis. Straipsniai kiekvieną mėnesį bus publikuojami naujienų portale Alfa.lt. Juose galėsite rasti svarbiausią informaciją apie vitaminų vartojimą, jų naudą organizmui, galimą šalutinį poveikį ir kitą aktualią informaciją. Straipsnių ciklą pristato pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder