Nenorite nutukti – būtinai valgykite pusryčius

Nenorite nutukti – būtinai valgykite pusryčius

Pusryčiaujantys žmonės rečiau būna nutukę, o nauji tyrimai rodo, kad pusryčiai teikia didelę naudą ir vaikų dėmesio koncentracija, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Be to, pabrėžia medikė, intervalas tarp valgymų turėtų būti bent jau 8–9 val.: „Tai labai lengva apskaičiuoti. Jei vakare pavalgome likus bent dviem valandoms iki miego ir miegame 8 val., susidaro 10 val. intervalas.“

– Žurnalas „Time“ skelbia, kad pusryčius reikia valgyti ir jie turi būti pakankamai sotūs, nes, pavalgius aktyviu paros metu, išjudinama medžiagų apykaita. Kiek pusryčiai turi būti sotūs?

– Visi tyrimai patvirtina, kad pusryčiai neabejotinai duoda didelę naudą sveikatai, apsaugo nuo įvairių ligų, medžiagų apykaitos sutrikimų, yra kaip nutukimo profilaktika. Taigi pusryčiaujantys žmonės rečiau būna nutukę, jų kūno masės indeksas geresnis. Nauji tyrimai rodo, kad pusryčiai teikia didelę naudą ir vaikų dėmesio koncentracija.

Seniai aišku, kad valgymo mechanizmas tikrai labai sudėtingas, reguliuojamas įvairių hormonų, lemiančių alkio ir sotumo jausmą. Be to, ne tik pusryčiai, bet apskritai nuoseklus valgymas visą dieną apsaugo nuo persivalgymo vakare. Kitaip tariant, nepusryčiaujantys arba nereguliariai besimaitinantys žmonės tikrai turi didesnę riziką persivalgyti vakare.

– Ar malonumas valgant taip pat naudingas sveikatai?

– Neabejotinai – maistas turi teikti malonumą. Labai dažnai žmonės, atsisakantys pusryčių, sako, kad nenori ryte valgyti. Bet turėtume prisiminti, kad pusryčiauti galima ir praėjus 2–3 val. po miego. Tad jei nenorite valgyti atsikėlę 5 val. ryto, apetitas atsiras, pavyzdžiui, 8 val. ryte, ir tai labai gerai.

Be to, jei iš vakaro pagalvosime apie rytinę košę ir užmerksime viso grūdo kruopų, jos išvirs gana greitai. Taigi planavimas, kalbant ne tik apie pusryčius, bet apskritai apie visos dienos maitinimąsi, labai padeda. Nepamirškite, kad pusryčiai sumažina alkio hormonų kiekį ir nuoseklus valgymas padeda išvengti dėl streso ar dėl kitų priežasčių atsirandančio noro persivalgyti.

– Ekspertai sako, kad tarpas tarp vakarienės ir pusryčių turėtų būti 10–11 val.

– Ciklas tarp maisto gavimo ir naktinio nevalgymo iš tiesų reikalingas. Bet jis nebūtinai visiems vienodas. O intervalas tarp valgymų tikrai turėtų būti bent jau 8–9 val. Tai labai lengva apskaičiuoti. Jei vakare pavalgome likus bent dviem valandoms iki miego ir miegame 8 val., susidaro 10 val. intervalas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder