Neskiepytų vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigose likimą spręs Vyriausybė

Neskiepytų vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigose likimą spręs Vyriausybė

Nuo metų pradžios įsigaliojo buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio įsakymas, numatantis, kad neskiepyti vaikai nebus priimami į ikimokyklinio ugdymo įstaigas - tiek privačias, tiek valstybines. Tiesa, darželius jau lankantys neskiepyti vaikai iš jų, bent jau kol kas, nebus išprašyti.

„Sausio 1 d. įsigaliojo įsakymas, kuriuo papildyta Higienos norma, numatanti, kad neskiepyti vaikai negali būti priimami į ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Priimami - taip buvo suformuota įsakyme. Taip ir liko, aš nieko nekeičiau. Tad tie vaikai, kurie lanko darželius ir yra neskiepyti, iš jų išprašyti nebus“, - aiškino sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Nuo šių metų naujai į ikimokyklinio ugdymo įstaigą ateinančių vaikų tėvai turės pateikti gydytojo pažymą, kad vaikas skiepytas nuo poliomielito, tymų ir raudoniukės. Jei tokios pažymos neturės, vaikas į darželį negalės būti priimamas.

Į klausimą, kaip bus elgiamasi su tais vaikais, kurie jau lanko darželį, tačiau yra nuo minėtų ligų neskiepyti, R.Šalaševičiūtė teigė kol kas atsakymo neturinti: „Įstatymas įteisintų privalomą skiepijimą nuo šitų trijų ligų. Jeigu tėvai vaikų neskiepija, du mėnesius su jais dirbs visuomenės sveikatos centrų specialistai, o jei tėvų įtikinti nepavyks, jiems grės teismo paskirta bausmė - nuo įspėjimo iki 60-115 eurų baudos.“

R.Šalaševičiūtės teigimu, gimstamumas užpernai Lietuvoje padidėjo tūkstančiu vaikų, pernai - vėl maždaug tiek pat. Tačiau skaičiuojama, kad apie tūkstantį vaikų kasmet lieka nepaskiepyti. Skiepijimo mastas labai netolygiai pasiskirstęs pagal savivaldybes - kai kuriose jų paskiepijami vos 80 proc. vaikų, o kad nekiltų epidemija, turi būti paskiepyti 95 proc.

Pernai lapkritį Lietuvoje buvo užfiksuotas poliomielito atvejis - kol žmogui liga nebuvo diagnozuota, jis vaikščiojo Vilniaus gatvėmis ir buvo poliomielito užkrato nešiotojas. Tiek Lietuvoje, tiek aplinkinėse Europos šalyse vėl plinta tymai, kokliušas. Medikų teigimu, šios pavojingos infekcinės ligos „miegojo“, bet pradeda „atsibusti“ - gal dėl nusilpusio imuniteto, gal dėl gyvenimo būdo ar kitų priežasčių.

„Šiandien keisti įsakymo, papildančio Higienos normą, aš tikrai nenusiteikusi, panaikinti jo taip pat negaliu - vis dėlto esame Pasaulio sveikatos organizacijos narė, o šios organizacijos Europos regiono biuras turi siekiamybę iki 2020 m. šias tris ligas Europoje išnaikinti, - sako R.Šalaševičiūtė. - Tad dabar belieka laukti, kuo baigsis mūsų parengto įstatymo svarstymas. Jeigu privalomiems skiepams nebus pritarta, reikės dar griežtinti Higienos normą.“

Vakar pranešta, kad Vyriausiasis Administracinis teismas priėmė tirti grupės Seimo narių pareiškimą dėl įsakymo, uždraudžiančio priimti neskiepytus sveikus vaikus į ugdymo įstaigas, atitikties įstatymams. Seimo nariai to ėmėsi paprašyti tėvų asociacijų, vienijančių daugiau negu 4500 Lietuvos šeimų. Tėvai tikisi, kad teismas panaikins įsakymą, pripažinęs jo neteisėtumą, ir nepaskiepyti sveiki vaikai nebus diskriminuojami suvaržant jų teises sveikai augti ir ugdytis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder