Pandemijos akivaizdoje - naujas žvilgsnis į mediko profesiją

Pandemijos akivaizdoje - naujas žvilgsnis į mediko profesiją

Pasaulį sukausčiusi koronaviruso pandemija pakeitė ne tik žmonių kasdienybę, tačiau ir požiūrį į medikų darbą. Daugiau žmonių iš arčiau pamatė, koks alinantis, atsakingas ir pavojingas gali būti darbas sveikatos priežiūros įstaigose. Pabrėžiama, kad šiuo metu pats geriausias būdas atsidėkoti medikams už jų triūsą būtų nesusirgti - elgtis atsakingai, saugoti save ir aplinkinius ir taip palengvinti medikų naštą.

Balandžio 27 d. Lietuvoje kasmet minima profesinė medikų šventė - Medicinos darbuotojų diena. Tradiciškai Klaipėdos savivaldybė uostamiesčio medikus pagerbdavo specialiame renginyje, tačiau šiemet dėkojama įvairiais būdais. Pavyzdžiui, Herkaus Manto gatvėje sukurta gėlių kompozicija, o uostamiesčio muzikantai padovanojo specialų muzikinį sveikinimą.

SIMBOLIS. Herkaus Manto gatvėje veją papuošė gėlių kompozicija - padėka medikams. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

"Viešo renginio šiuo metu negalime surengti, tačiau kitais būdais padėkosime medikams už tą didžiulį darbą pandemijos metu. Ligos banga kažkada vis tiek atslūgs, praeis košmariškas laikas ir ramesniu laikotarpiu galbūt galėsime surengti padėkos medikams vakarą", - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

"Pandemija sutelkė"

Pasak R. Perminienės, pandemija labai sutelkė Klaipėdos medikų bendruomenę.

"Mūsų pavaldumo įstaigų vyriausieji gydytojai dirba kaip kumštis, paprašius padeda ir dieną, ir naktį. Klaipėdos miesto poliklinika prižiūri mobiliųjų punktų darbą, Klaipėdos jūrininkų priežiūros centras koordinuoja karščiavimo klinikos veiklą, o jiems padeda kitos sveikatos priežiūros įstaigos, pavyzdžiui, skolina įrangą, aparatūrą, taip pat ir privačios sveikatos priežiūros įstaigos.

Iš pradžių bijojau, kad privatininkai gali atsisakyti padėti, nes kartais iš tiesų su privačiu sektoriumi būna sunkiau bendrauti, bet esant šiai pandemijai jie labai geranoriškai atsiliepė, siunčia savo darbuotojų komandas. Žinoma, medaus statinėje atsiranda šaukštas deguto, bet galiausiai viskas išsisprendžia ir puikiai bendradarbiauja įvairaus pavaldumo įstaigos. Visa tai daroma galvojant apie pacientus, apie žmones, kuriems reikalinga pagalba. Į medicininį darbą įsijungė ir Visuomenės sveikatos biuro specialistai, kurie dirba koordinatoriais mobiliuosiuose punktuose, karščiavimo klinikoje, padeda Visuomenės sveikatos centro specialistams. Visi zvimbia kaip bitės", - su šypsena kalbėjo R. Perminienė.

JAUSMAS. "Pandemija kada nors baigsis, bet labai norėtųsi, kad išliktų tokia geranorystė, nes bendrumo jausmas yra visiems į naudą", - vylėsi Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

Jos nuomone, pandemija atskleidė ir silpnąsias sveikatos priežiūros sistemos vietas, pavyzdžiui, teisės aktų spragas, didelį medikų amžiaus vidurkį, rodantį, kad netrukus medikų gali pritrūkti. Vis dėlto, pašnekovės teigimu, koronavirusas sutelkė ne tik medikus, bet ir visuomenę - žmonės eina savanoriauti, padeda rinkti priemones, organizuoja kitokią medikams reikalingą pagalbą.

"Pandemija kada nors baigsis, bet labai norėtųsi, kad išliktų tokia geranorystė, nes bendrumo jausmas yra visiems į naudą", - vylėsi R. Perminienė.

Ji sakė norinti padėkoti visiems medikams, aukojantiems savo laiką ir dirbantiems dieną naktį, bei jų šeimoms.

"Norisi palinkėti patiems medikams kantrybės, ištvermės, sveikatos. Nors tai skamba banaliai, bet tai yra svarbūs dalykai, be kurių medikas tinkamai neatliks savo darbo", - pabrėžė Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja.

Šiuolaikiniai herojai

Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga svarstė, kad prieš koronavirusinės infekcijos pandemiją medicinos darbuotojų pareigos buvo suvokiamos kaip didelio pasiaukojimo reikalaujanti profesija, tačiau visą pasaulį palietus virusui medikai tapo mažų mažiausiai šiuolaikiniais herojais.

"Koronavirusinė infekcija keičia mūsų požiūrį į vertybes. Jos dar labiau sustiprėjo, vis dažniau jas atsirenkame. Pandemija parodė, ko verti yra įstaigos darbuotojai - kurie dirba iš pašaukimo ir su kuriais, kaip vadovas, eičiau į žvalgybą, o su kuriais - ne. Pacientai taip pat tuos dalykus labai greitai atskiria. Šiandien norėčiau padėkoti tiems gydytojams, slaugytojams, pagalbiniams darbuotojams, kurie, rizikuodami savo gyvybe, siekia, kad pacientas pasveiktų, bebaimiškai laikosi Hipokrato priesaikos", - sakė J. Sąlyga.

Gydytojas pabrėžė, kad jam didžiulį įspūdį paliko situacija, kai 4 Jūrininkų ligoninės darbuotojos aštuonias dienas savo noru sutiko slaugyti izoliuotus po kontakto su koronaviruso infekcija užsikrėtusiu gydytoju skyriaus pacientus po galūnių amputacijų, kaklo ir pilvo kraujagyslių protezavimų, kojų kraujagyslių stentavimų, jais rūpinosi ir slaugė.

POELGIS. "Nors medikės ilgėjosi savo namų, neslėpdamos nerimo dėl koronaviruso tyrimų rezultatų, vakarais jos susirinkdavo kabinete ir, saugodamos skyriaus ligonių rimtį, uždainuodavo..." - darbuotojų poelgiu žavisi Jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga.

"Nors medikės ilgėjosi savo namų, neslėpdamos nerimo dėl koronaviruso tyrimų rezultatų, vakarais jos susirinkdavo kabinete ir, saugodamos skyriaus ligonių rimtį, uždainuodavo... Tokios istorijos dar ilgai skleis viltį ir šviesą ligoninėje. Toks herojiškas medicinos darbuotojų poelgis parodo, kokie mes esame - tikrieji Medikai", - teigė J. Sąlyga.

Šiuo metu Jūrininkų ligoninėje veikia visi skyriai, gydoma per 200 pacientų, dirba du trečdaliai darbuotojų. Kol kas neteikiamos planinė stacionarinė ir ambulatorinė pagalbos, tačiau viliamasi, kad artimiausiu metu jos vėl bus teikiamos.

"Profesinės medicinos darbuotojų dienos paminėjimas visiškai kitoks nei seniau, nors, kaip ir visada, ligoninės gydytojai, slaugytojos ir kiti medicinos darbuotojai gauname daug sveikinimų elektroniniu būdu. Švęsti ar minėti šią šventę nėra kada, nes turime susitelkti ir pagrindinį dėmesį skirti pacientui.

O ir koks gi gali būti šventinis bendravimas apsivilkus vienkartinį kombinezoną, užsidėjus apsauginius akinius ir plastikinį skydą - negali kolegos nei apkabinti, nei paspausti jam rankos.

Pandemijos metu negalime susiburti, todėl bendraujame tik nuotoliniu būdu.

Kova prieš itin klastingą virusą vienija visas pasaulio valstybes. Kiekvienos šalies gyventojai randa savo būdų, kaip atsidėkoti už jų gyvybes kovojantiems medikams. Vieni kas vakarą juos palydi plojimais, dainomis, kiti be atlygio aprūpina taip vis dar reikalingomis asmens apsaugos priemonėmis.

Šia proga norėčiau padėkoti mūsų geradariams - geriesiems žmonėms. Medikų bendruomenės bebaimis pasiaukojimas ir jūsų palaikymas verčia visus nulenkti galvas prieš šios profesijos atstovus ir tikėti, kad pabaiga šioje kovoje jau artėja. Labai norėčiau, kad pergalės prieš virusą džiaugsmas kuo greičiau ateitų į Lietuvos ir viso pasaulio ligonines, visas koronaviruso infekcijos paliestas šeimas", - šventinę dieną kalbėjo J. Sąlyga.

Trūksta vaikiško šurmulio

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiasis gydytojas Virginijus Žalimas juokavo, kad šiuo metu visi, ne tik medikai, rašo infekcinių ligų vadovėlį - nuo to, kaip pavyks suvaldyti infekciją, priklausys, kokių patarimų paliksime ateities kartoms.

Pasak jo, matomas pakitęs visuomenės požiūris, jaučiama daugiau tolerancijos, supratimo, gėrio, matomas žmonių pasiryžimas padėti apsaugos priemonėmis, gera nuotaika, skambučiais, paramos akcijomis.

"Jaučiamas ir kolektyvo susitelkimas, visi dalijasi racionaliais patarimais, naudinga informacija, vyksta komandinis darbas, nes visų tikslas yra vienas - apsaugoti, pagydyti visuomenę. Mums pati geriausia padėka yra pasveikusių vaikų šypsena, vaikų džiaugsmas", - pabrėžė V. Žalimas.

LAIKOTARPIS. "Ligoninėje labai trūksta vaikiško šurmulio, nes visi yra įsprausti į tam tikrus rėmus, privaloma laikytis tam tikrų taisyklių", - sakė Klaipėdos vaikų ligoninės vadovas Virginijus Žalimas.

Jis neslėpė, kad šiuo metu, kai jaučiama įtampa, ligoninėje labai trūksta vaikiško šurmulio, nes visi yra įsprausti į tam tikrus rėmus, privaloma laikytis tam tikrų taisyklių, tad stengiamasi vaikus palinksminti, paguosti, suprasti. Atsidėkodami vaikai medikus apipylė sveikinimais.

"Šiemet žmonės mus sveikina skambučiais, laiškais. Sveikinimų sulaukėme tikrai daugiau nei praėjusiais metais. O mūsų mažieji pacientai prigamino gėlių, apklijavo langus padėkomis..." - šypsojosi V. Žalimas.

Sveikindamas kolegas profesinės šventės proga Vaikų ligoninės vadovas kalbėjo, kad kiekvienas, kuris gydo, slaugo, padeda, šiandien tai daro dar labiau susikaupęs, su keleriopa atsakomybe.

"Tą akimirką, kai pradėjome medikų kelią, pasižadėjome, kad visas mūsų gyvenimas bus paskirtas tarnauti žmonėms. Matau, kad jūsų pasiaukojimas, atsidavimas mediko misijai ir kasdienis darbas yra dideli. Būkite sveiki, nepervargę, mylimi ir laimingi darbe bei šeimoje. Tegul kasdienybė būna kupina ne vien žmonių skausmo, bet ir nuoširdžių dėkingumo žodžių. Ačiū visiems, kurie laikosi mediko įžado, už pareigingumą, ištikimybę savo specialybei, kurią laikote sąžinės ir garbės reikalu", - kalbėjo V. Žalimas.

Parodė solidarumą

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Darius Steponkus sakė, kad kolegas profesinės šventės proga sveikino nuotoliniu būdu.

"Turbūt kiekvienas pagalvojome, kad tokios šventės antrą kartą nebesinorėtų turėti. Iš tiesų yra sudėtinga situacija, tokios sąlygos, kokių dar prieš pusmetį niekas negalėjo prognozuoti. Manau, kad medikai išlaikė šitą sunkų egzaminą. Žinoma, džiaugtis dar anksti, bet pirmųjų požymių jau yra. Dabar yra toks susikaupimo laikotarpis, taigi ši diena nebuvo kažkuo išskirtinė, tik gal daugiau vienas kitam pasakėme gerų žodžių", - kalbėjo D. Steponkus.

Gydytojas sakė manantis, kad visuomenės požiūris į medikus visada buvo pagarbus, ypač tada, kai prireikia pagalbos, nes nutikus bėdai į juos kreipiamasi pirmiausia.

ŽMONĖS. "Medikai yra tokie patys žmonės, jie irgi pavargsta, jiems irgi būna neramu, jie neturi atsakymų į visus gyvenimo klausimus", - kalbėjo Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Darius Steponkus.

"Nereikia pamiršti, kad medikai yra tokie patys žmonės, jie irgi pavargsta, jiems irgi būna neramu, jie neturi atsakymų į visus gyvenimo klausimus, taigi, jie nėra dievai ir tikėtis stebuklų negalima, bet jie visada labai stengiasi. Dabar žmonės turėjo galimybę parodyti savo solidarumą su medikais - įvairiomis akcijomis, priemonių rinkimu, net dainavimu prie gydymo įstaigų. Tai parodė, kad žmonės gerbia mūsų profesiją, bet dar visame pasaulyje reikės laiko, kad tarpusavio supratimas būtų dar geresnis", - mintimis dalijosi ligoninės vadovas.

Jo manymu, karantino pamokas tiek visuomenė, tiek sveikatos sistema privalės išmokti ir pritaikyti tolesniame darbe.

"Niekas neabejoja, kad sveikatos sistema nebebus tokia pati.

Mes dirbsime, gyvensime, bendrausime kitaip ir prie to reikės priprasti, nes pavojingos ligos niekur nepasitaukia, jos yra šalia mūsų.

Kita vertus, visi turbūt puikiai suvokia, kad sveikatos sistema kovoje su koronavirusu laikosi dėl medikų atsakingumo, kurie suvokia savo atsakomybę prieš pacientus, dėka.

Ateityje reikės pagalvoti apie materialius dalykus, kurių Lietuvos sveikatos apsaugos sistema, susidūrusi su pandemija, stokojo. Finansinis aspektas taip pat bus svarbus, nes visuomenė, reikalaudama iš medikų maksimalaus atsidavimo savo darbui, neturėtų pamiršti, kad ir atlygis turėtų būti atitinkamas. Dėl daugelio dalykų turėsime susitarti kartu. Mūsų dar laukia ilgas ir sunkus kelias, šie metai bus kupini darbų, kuriuos turėsime padaryti", - kalbėjo D. Steponkus.

Jis kolegoms profesinės šventės proga linkėjo susitelkimo, išminties, kantrybės, profesinės sėkmės ir žmogiškos laimės.

Su infekcija jau apsiprato

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis sakė, kad profesinės šventės dieną aplankė Infekcinių ligų korpuse dirbančius ir gydomus infekuotus kolegas medikus, darbuotojus, pasveikino dirbantį personalą.

"Deja, kitokį paminėjimą, pavyzdžiui, kartu išgerti kavos ar suvalgyti tortą, reikia atidėti vėlesniam laikui", - sakė V. Janušonis.

Pasak jo, ko gero, nė vienas Lietuvos medikas metų pradžioje nesitikėjo, kad gali tekti dirbti tokiomis sąlygomis, tad galima pasidžiaugti, kad gana sėkmingai pavyksta tvarkytis su infekcijos sukeltais iššūkiais.

"Stiprioji pusė yra tai, kad nebuvo įvykdytos įvairios reformos ir sveikatos priežiūros įstaigų tinklas yra išlikęs stiprus, išplėtotas rajonuose, manau, kad tai iš esmės padėjo dalinai suvaldyti šitą infekciją, nes Lietuvoje situacija, palyginti su kitomis šalimis, yra gana normali.

Mūsų ligoninė yra atsakinga už visą Klaipėdos regioną, todėl reikalingas tam tikras susitelkimas - ir jis yra. Tačiau išryškėjo ir silpnesnė pusė, kad dalis medikų bijojo dirbti su "kovidiniais" pacientais. Dabar jau yra šiek tiek paprasčiau, žmonės apsiprato su ta infekcija, pamatė, kad ji nėra kažkoks baisus baubas, kad yra daug pasveikusiųjų", - mintimis dalijosi V. Janušonis.

SUSITELKIMAS. "Džiaugiuosi, kad tokiu momentu dauguma žmonių išliko susitelkę, esu jiems visiems dėkingas", - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Pasak jo, visuomenės nuomonių apie medikų profesiją yra įvairių.

"Medikai yra reikalingi, kadangi gelbsti sveikatą, gyvybes, ypač šiuo sunkiu periodu, tačiau tenka matyti ir girdėti, kad kai kurie žmonės į medikus žiūri su baime, galbūt net vengia, nes laiko galimais infekcijos šaltiniais. Visuomenės nuomonę formuoja žiniasklaida, tad kokia nuomonė formuojama, tokia ji yra. Medikai iš tikrųjų jokio pavojaus nekelia, nes net tie, kurie dirba tiesioginiuose infekcijos židiniuose, jeigu dirba su visomis apsaugos priemonėmis, laikosi saugumo reikalavimų, nekelia pavojaus nei sau, nei aplinkiniams. 

Džiaugiuosi, kad sulaukiame daug žmonių padėkų, sveikinimų, palaikymo žinučių, mums padeda ir savanoriai, ačiū jiems visiems.

Gaila, kad infekcija dėl įvairių priežasčių siejasi su politika, tačiau absoliuti dauguma mūsų ligoninės darbuotojų yra susitelkę, gerai dirba, Infekcinių ligų korpuse beveik pusantro šimto žmonių keliomis pamainomis dirba labai sunkų, pavojingą darbą, yra jam atsidavę. Džiaugiuosi, kad tokiu momentu dauguma žmonių išliko susitelkę, esu jiems visiems dėkingas", - kalbėjo V. Janušonis.

Ligoninės vadovas dėkojo ne tik medikams, bet ir jų artimiesiems už supratingumą, palaikymą, visiems linkėjo optimizmo, sveikatos, sėkmės ir ragino nepamiršti, kad visos blogybės yra laikinos.

"Visa tai praeina, tad net ir kažkokios laikinos baimės vėliau duoda pagrindo geroms emocijoms, padeda geriau ateityje susitvarkyti su iššūkiais, - sakė V. Janušonis.

Jis pasidžiaugė, kad net sudėtingomis sąlygomis dirbantys medikai sugebėjo išsaugoti gerą nuotaiką, humoro jausmą ir sugeba įžvelgti šviesių dalykų net šiuo sudėtingu laikotarpiu.

"Didžiausia pagalba būtų netrukdyti dirbti"

Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos miesto meras

Jeigu iki šiol tą dieną pasaulis tarsi nusilenkdavo medikams, padėkodamas už jų triūsą, parodydamas pagarbą ir dėkingumą, šiemet koronaviruso iššūkių akivaizdoje pasaulis atsistojęs ploja medikams. Tai gražus ir simbolinis gestas, nes virusas padėjo suvokti, kad grėsmė dažniausiai yra nematoma ir medikai tokiose situacijose dažniausiai tampa vieninteliu pagalbininku, vienintele viltimi, kuri gali išvesti į šviesą.

Dabar pasaulis į visus medicinos darbuotojus žvelgs visiškai kitaip, suvokdamas, kad tai yra tarnystė priešakinėse fronto linijose, kovos pozicijose prisiimant didžiausią riziką, didžiausias grėsmes. Reikia nepamiršti padėkoti ir medikų šeimų nariams, kurie prisiima psichologinį, emocinį spaudimą, likdami už kadro. Tad pasaulio aplodismentai turėtų būti skirti tiek medikams, tiek jų šeimų nariams.

Linkiu, kad stovintieji priešakinėse fronto linijose pirmiausia patys būtų sveiki ir sulauktų deramos pagarbos, deramo įvertinimo, meilės ir atjautos, ko šiuo metu itin reikia. Šiandien didžiausia pagalba medikams būtų netrukdyti jiems dirbti.

Manau, mes dar surasime progą įveikus pandemijos puolimą padėkoti visiems, kurie savo tarnyste prie to prisidėjo. Šiandien būtų keistoka organizuoti kokį raštų teikimą ar oficialų koncertą uždaroje erdvėje, o ir vargu ar to šiandien reikia. Šiandien netrukdykime jiems vykdyti tą kilnią misiją, o tą tikrą žmogišką padėką, rankos paspaudimą be pirštinės atidėkime ateičiai, kai bendromis jėgomis įveiksime ligą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder