Pasaulinę aortos dieną - nemokama patikra

Pasaulinę aortos dieną - nemokama patikra

Kasmet Lietuvoje būtų galima išgelbėti kelis šimtus žmonių, jeigu aortos aneurizma jiems būtų aptinkama laiku - dar neplyšusi. Į šią problemą atkreipti dėmesį siekiama ir Pasaulinę aortos dieną, kuri minima rugsėjo 19-ąją.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojas kraujagyslių chirurgas Karolis Tijūnaitis teigia, kad stambiausios žmogaus kraujagyslės - aortos - aneurizma yra klastinga liga, kurią galima aptikti ir sėkmingai išgydyti, jeigu vyresnio amžiaus asmenys atkreiptų dėmesį į rizikos veiksnius ir pasitikrintų sveikatą.

Pilvo aortos aneurizmos diagnozei patvirtinti paprastai pakanka tyrimo echoskopu.

"Paprasčiausias ir greičiausias tyrimo būdas yra pilvo aortos ultragarsinis tyrimas. Jei žmogus jau jaučia simptomus, būdingus šiai ligai, arba aneurizma aptinkama ultragarsinio tyrimo metu, atliekama kompiuterinė pilvo tomografija. Ji suteikia papildomos informacijos, leidžiančios tiksliai nustatyti aneurizmos dydį ir apimtį, kitų kraujagyslių būklę, taip pat kitą pilvo patologiją, galinčia sukelti pilvo skausmus" - aiškino K.Tijūnaitis.

Aortos aneurizma yra klastinga liga, nes dalis pacientų tiesiog nejaučia jokių simptomų, todėl į gydytojus nesikreipia.

Lietuvoje dėl aortos aneurizmos kasmet gydoma apie 150-200 pacientų, kai atsižvelgiant į kitų šalių vidurkius gydymo mastai turėtų būti maždaug 4 kartus didesni.

"Pilvo aortos aneurizma išsivysčiusiose šalyse diagnozuojama 2-8 proc. gyventojų. Dažniau pasitaiko vyresniems nei 50 metų asmenims, dažniau vyrams, nei moterims. Pilvinės aortos aneurizmos paplitimas didėja su amžiumi, tad ateityje, dėl senėjančios visuomenės, ši patologija gali tapti dar dažnesnė", - sakė gydytojas.

Aorta yra stambiausia žmogaus organizmo kraujagyslė, kuria kraujas iš širdies teka į kitus gyvybiškai svarbius organus.

Vyresnio amžiaus žmonėms aortos sienelė gali susilpnėti ir išplonėti dėl ligų ir anksčiau patirtų traumų. Kai pilvo srityje aortos sienelė susilpnėja ir išplonėja, kraujagyslė gali išsipūsti. Nenormalus jos padidėjimas vadinamas aneurizma. Kadangi ji susidaro per ilgą laiką, daugelis pacientų nejaučia jokių ženklų, įspėjančių apie mirtiną pavojų.

Atsižvelgiant į ligos stadiją ir kiekvieno paciento anatominius ypatumus, aortos aneurizmai pašalinti gali būti taikoma atvira operacija arba endovaskulinė procedūra.

Jeigu laiku aptinkama neplyšusi aneurizma, gydymas 95 proc. atvejų būna sėkmingas.

Plyšus aneurizmai išgyvena tik 2-4 pacientai iš 10. Todėl medikai kviečia užbėgti nelaimei už akių ir pasitikrinti sveikatą.

Pasaulinę aortos dieną - rugsėjo 19-ąją - Klaipėdos jūrininkų ligoninės kraujagyslių chirurgai atliks nemokamą aortos patikrą - echoskopiją. Nuo 10 iki 15 val. norintieji pasitikrinti kviečiami atvykti į Klaipėdos jūrininkų ligoninę ir laukti prie centrinio įėjimo esančioje palapinėje, iš kur po vieną bus palydėti į tyrimo vietą. Išankstinės registracijos nėra. Atvykus būtina dėvėti kaukę ir laikytis visų saugumo reikalavimų.

Nustačius aortos patologiją, pacientai bus siunčiami tirtis toliau.

DIDESNĘ RIZIKĄ SUSIRGTI TURI:

  • Vyresni nei 65 metų vyrai
  • Rūkantys arba rūkiusieji anksčiau
  • Asmenys, kurių šeimoje yra buvę aortos aneurizmos atvejų
  • Turintys padidėjusi kraujospūdį
  • Turintys aukštą cholesterolio lygį
  • Turintieji kitų didelių arterijų aneurizmų

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder