Pirties terapija: nuo ko pradėti?

Pirties terapija: nuo ko pradėti?

Chroniškas nuovargis, kūno skausmai, tuštuma širdyje... Kokios natūralios, sveikos priemonės gali padėti žmogui atsipalaiduoti ir atsikratyti kūną alinančių streso padarinių? Daugelis natūralaus sveikatinimo specialistų siūlo pirtį ir masažą, tačiau ar tikrai pirtis tinka visiems? Kalbamės su gydytoja, masažuotoja ir pirties terapijos specialiste R. Maziliauskiene.

Dalis žmonių nemėgsta pirties. Kaip jūs manote, kodėl? Gal karštis, vanojimas ne visiems patinka ir tinka?

Manau, kad nemėgsta todėl, kad kažkada, apsilankę pirtyje, patys padarė arba patyrė kitų daromų klaidų. Pirmiausiai - kentė per didelį karštį. Antra - buvo per stipriai vanojami. Trečia - pateko į tokią aplinką, kurioje negalėjo atsipalaiduoti ir pailsėti, pavyzdžiui, šalia esantys žmonės plepėjo, aptarinėjo savas problemas, gal vartojo alkoholį.

Kai jautrus žmogus patenka į pernelyg grubią aplinką, jis jaučia diskomfortą, o pirtyje tai visiškai neleistina. Pradėjus kaitintis garinėje, savo klientams siūlau atsipalaiduoti, pabandyti "išjungti" vidinį monologą ir pajausti pirties aromatų ir garo teikiamą malonumą. Jeigu po pirties jaučiatės nekaip, vadinasi, padarėte klaidų, todėl visiems rekomenduoju nors kartą atlikti pirties terapijos procedūras kartu su pirtininku.

Jūs esate medikė, masažo specialistė ir savo pirtelės lankytojus supažindinate su pirties kultūros pagrindais...

Taip, turiu medicininį išsilavinimą ir didžiąją savo karjeros dalį dirbau stambiose farmacijos įmonėse, tačiau visuomet paraleliai domėjausi netradicine medicina. Papildomai esu baigusi įvairius sveikatinimo kursus, turiu reikiamus sertifikatus.
Pirtyje savo lankytojais visą laiką rūpinuosi. Pirmiausiai pamatuoju kraujo spaudimą, siūlau gerti arbatos, vandens su citrina, pavaišinu ir vaisiais. Kitaip tariant, darau viską, kad karščio ir vandens procedūros taptų ne tik laisvalaikiu, bet ir visaverte terapija bei sveikatos profilaktika.

Papasakokite konkrečiau, kas vyksta.

Vienas pirties terapijos seansas trunka apie tris keturias valandas. Jis prasideda nuo ramaus pokalbio ir arbatos gėrimo, vėliau - pirmas užėjimas į garinę ir švelnaus garo pajautimas. Susijungus vandens ir ugnies stichijoms išsakome savo lūkesčius, kas duoda dukart pozityvesnę naudą. Svarbiausia - laikyti širdyje geranoriškumą.
Terapijos seansas taip pat apima aromaterapiją, druskos procedūras, kūno šveitimą (vadinamąjį pilingą), energetinį vanojimą ir trumpą masažą.

Pirtyje vieni mėgsta mažesnį karštį, kiti didesnį. Kaip suderinate poreikius, kai žmonių daugiau?

Stengiuosi savo svečiams suteikti kuo daugiau informacijos, kad jie atsikratytų senų stereotipų ir praplėstų sąmonę. Mano pirtelėje vienu metu būna tik nedidelė grupelė, 2-4 lankytojai. Palaikoma ne didesnė kaip 60 laipsn. C karščio temperatūra. Kaip žinote, yra trys karščio lygiai (lentynos) - kiekvienam pagal poreikį. Palaipsniui intensyvinamas garas ir prausiamasi iš pradžių su šiltu vandeniu ir tik po trečio užėjimo, kai jau buvo atliktas vanojimas, apsiliejama šaltu vandeniu iš kubilo. Viskas vyksta palaipsniui ir apgalvotai.

Kalbant apie karštį apskritai, verta žinoti, kad žmogaus termoreguliacijos mechanizmas jau esant +50 laipsn. C dirba perkrovos režimu ir reikalauja daug energijos termoreguliacijai palaikyti. Tuo tarpu + 55-60 laipsn. C temperatūra garinėje yra puiki grūdinimosi priemonė. Anot doc. Liudviko Šalčiaus, ji efektyvesnė nei grūdinimasis šaltu vandeniu. Na, o jei kas ir toliau tvirtins, kad jam reikia didelio karščio, skaudaus vanojimo ir alaus, manau, kad jis turi teisę taip manyti. Labai tikiuosi, kad posakis "muša - vadinasi, myli" greitai bus ištrintas iš mūsų sąmonės, o žmonės ieškos malonumų, kurie suteikia sveikatos.

Pirtelė, teikianti minėtas paslaugas, įsikūrusi Šernų kaime adresu K. Baltzerio 3. Užsiregistruoti galima paskambinus telefonu 8 617 77870.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder