PSO: rūkalių skaičius mažėja per lėtai

PSO: rūkalių skaičius mažėja per lėtai

Rūkalių skaičius pasaulyje, remiantis nauja Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaita, nemažėja taip greitai, kaip tikėtasi. Užsibrėžtas tikslas - rūkančiųjų skaičių nuo 2000 iki 2025 metų sumažinti 30 proc. - greičiausiai nebus pasiektas, skelbia organizacija gegužės 31-ąją minimos Pasaulinės nerūkymo dienos proga. Daugelyje šalių žmonės esą vis dar nežino, koks kenksmingas rūkymas yra sveikatai.

„PSP atkreipia dėmesį į tai, kad tabakas sukelia ne tik vėžį, bet ir kenkia širdžiai“, - sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Tabako vartojimas, anot jo, po aukšto kraujo spaudimo yra antra dažniausiai širdies ligų priežastis. Nors elektroninėse cigaretėse kenksmingų medžiagų yra mažiau, tačiau ir jos gali prisidėti prie širdies ligų, teigia PSO.

Ir rūkant elektronines cigaretes, siaurėja rūkalių arterijos, spartėja širdies plakimas ir didėja kraujo spaudimas. „Ilgalaikiai padariniai dar nėra žinomi, tačiau spėjama, kad (elektroninės cigaretės) didina chroniškų obstrukcinių plaučių ligų, plaučių vėžio ir galimai širdies susirgimų riziką“, - pabrėžiama ataskaitoje.

Pasaulyje rūko maždaug 1,1 mlrd. žmonių - maždaug tiek pat, kiek 2000 metais. Tačiau pasaulio gyventojų skaičius augo, todėl rūkalių dalis per tą laiką sumažėjo nuo 27 iki 20 proc. (2016). Spėjama, kad dėl tabako vartojimo kasmet nuo širdies ligų miršta 3 mln. žmonių, o iš viso nuo rūkymo padarinių sveikatai - 7 mln. žmonių.

Kovojant su rūkymu, veiksmingos daugelis priemonių, pavyzdžiui, rūkymo draudimas viešose vietose, reklamos draudimai, medicininė pagalba siekiant mesti rūkyti ir drastiški perspėjimai ant cigarečių pakelių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder