Rimantė Šalaševičiūtė: sveikatinimo srities reglamentavimas negali būti skubotas

Rimantė Šalaševičiūtė: sveikatinimo srities reglamentavimas negali būti skubotas

Sveikatos apsaugos ministerija atmeta viešoje erdvėje išsakytus kaltinimus esą ministerija nesugebėjo parengti Netradicinės medicinos įstatymo projekto, todėl Seimas teiksiąs svarstyti savo teisės aktą. Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė apgailestauja dėl pasirodžiusios klaidinamos informacijos, nors pripažįsta, kad Netradicinės medicinos įstatymo projekto kelias į Seimą nėra lengvas.

Ministrės teigimu, įstatymo rengimo procesas užtruko dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių.

„Reikėjo integruoti iki šiol nereglamentuotą veiklą į sveikatinimo sritį, įvertinti daugybę aspektų, nustatyti esamas problemas, numatyti jų sprendimui būtinas nuostatas, reikalingas įstatymų ir poįstatyminių teisės aktų projektų rengimui. Nebuvo ir sutarimo tarp specialistų, kokias veiklos sritis apimti, nes jų yra labai daug. Vienoms yra būtinas griežtas reglamentavimas, kitoms liberalesnis. Tenka pripažinti, kad nebuvo ir lankstaus vadovavimo darbo grupei, rengusiai projektą", - sako R. Šalaševičiūtė.

Ministrė taip pat pažymi, kad šių metų kovo mėnesį Vyriausybei priėmus sprendimą, kad netradicinės medicinos praktikos reglamentavimas - prioritetinė teisėkūros iniciatyva, pagal teisės aktų reikalavimus prieš teikiant įstatymo projektą svarstymui, buvo privalu parengti netradicinės medicinos praktikos reglamentavimo numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo pažymą. Tokiame dokumente turi būti numatyti visų kitų teisės aktų, susijusių su pagrindiniu projektu, pakeitimai. Vyriausybei tokią pažymą ministerija pateikė, jai buvo pritarta o šiuo metu ministerijos specialistai ją tobulina pagal pateiktas pastabas, derina su kitomis ministerijomis.

„Kuomet pataisytai pažymai bus pritarta, ministerija operatyviai baigs dar 2014 metų pradžioje parengto Netradicinės medicinos įstatymo projekto bei poįstatyminių teisės aktų rengimą ir pateikimą viešam svarstymui", - sako R. Šalaševičiūtė.

Ministrė taip pat pažymi, kad netradicinės medicinos paslaugų teisinis reguliavimas ES narėse iš esmės skirtingas. Yra kelios valstybės, kur šios paslaugos apskritai nėra reglamentuotos. Tai Austrija, Estija, Prancūzija, Graikija, Nyderlandai, Ispanija, Slovakija. Kitose valstybėse kai kurios netradicinės paslaugos įtrauktos į nacionalines sveikatos priežiūros sistemas, kai kur netgi kompensuojamos, o produktai, tokie kaip, pavyzdžiui, homeopatiniai ar augaliniai preparatai, valstybės registruojami.

„Taigi negalime teigti, kad likom Europoje paskutiniai, neįteisinę netradicinės medicinos paslaugų. Tai labai atidžios, kruopščios analizės reikalaujantis darbas. Todėl kalbėti apie alternatyvas, parengtą įstatymo projektą, yra neatsakinga prieš Lietuvos žmones, laukiančius kokybiškų sveikatinimo paslaugų", - pabrėžia ministrė R. Šalaševičiūtė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder