Seimo kontrolierius išsakė kritiką dėl sąlygų Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikoje

Seimo kontrolierius išsakė kritiką dėl sąlygų Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikoje

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas sukritikavo Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikoje sudaromas sąlygas.

Žmogaus teisių padėties Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikoje ataskaitoje Seimo kontrolierius pažymi, kad pacientai klinikoje nėra informuojami apie jiems skirtą gydymą ir jo veiksmingumą. Jiems taip pat nesuteikiama informacija apie vartojamus vaistus ir galimybę atsisakyti medicininių intervencijų, o priverstinai hospitalizuoti pacientai neturi galimybės ginčyti teismo sprendimų - jie nekviečiami į teismo posėdžius.

Apsilankę Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikoje Seimo kontrolierių įstaigos specialistai pastebėjo, kad pacientams neužtikrinama teisė susipažinti su medicinos dokumentais ir gauti jų ištraukas pagal teisės aktų nustatytus reikalavimus.

Seimo kontrolieriaus ataskaitoje pažymima, kad Poūmių būsenų skyriuje nėra tinkamai užtikrinama pacientams ir darbuotojams saugi aplinka, nevykdomas stebėjimas vaizdo kameromis, pažeidžiamos higienos normos, nes yra palatų, kuriose daugiau nei keturios lovos, nustatyti vaikščiojimo lauke apribojimai.

A. Normantas pastebi, kad įstaigoje nėra atskiros patalpos, kurioje galėtų vykti pasimatymai su artimaisiais, taip užtikrinant bendravimo privatumą.

Seimo kontrolierius Respublikinės Šiaulių ligoninės generaliniam direktoriui Petrui Simavičiui rekomendavo imtis visų priemonių, kad gydomi savo noru pacientai visuomet turėtų galimybę pateikti pareiškimą dėl gydymo atsisakymo, galėtų atsisakyti medicininių intervencijų. Tai pat jie būtų informuojami apie gydymą.

Seimo kontrolierius siūlo gerinti darbuotojų darbo kokybę ir jiems organizuoti mokymus žmogaus teisių, žmonių su specialiaisiais poreikiais teisių ir laisvių apsaugos, Jungtinių Tautų Neįgaliųjų Teisių Konvencijos reikalavimų taikymo, suvaržymo ir izoliavimo taikymo, išimtinių situacijų, kai izoliavimai ir laisvių apribojimai, suvaržymai galėtų būti taikomi, temomis.

Seimo kontrolierius P. Simavičiui rekomendavo apsvarstyti galimybę sudaryti sąlygas pacientams užsirakinti higienos patalpose, o saugumui užtikrinti, įrengtas užraktas, kurį, esant poreikiui, galėtų atrakinti įstaigos darbuotojai.

Seimo kontrolierius taip pat rekomendavo visiems pacientams išduoti higienos priemones: šukas, dantų šepetukus ir prausimosi priemones.

2014 metų pradžioje Seimo kontrolierių įstaigai suteiktas mandatas vykdyti nacionalinę kankinimų prevenciją laisvės apribojimo vietose pagal Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą fakultatyvų protokolą (OPCAT).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder