Šį kartą kaukių nepritrūks?

Šį kartą kaukių nepritrūks?

Pirmadienį paaiškėjus, kad jau artimiausiu metu šalyje bus siūloma grąžinti privalomą kaukių dėvėjimą uždarose patalpose, sukruto tiek gyventojai, tiek prekybininkai.

Siūlymą dėl kaukių grąžinimo pateikė už koronaviruso krizės valdymą atsakingas Vyriausybės komitetas. Galutinį sprendimą ministrų kabinetas gali priimti jau šiandien.

Ruošiasi grąžinti buvusią tvarką

Pagal teikiamą siūlymą veido apsaugos kaukių dėvėjimas būtų grąžintas prekybos centruose ir viešajame transporte. Pasak teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, toks siūlymas pateiktas neatsitiktinai, mat tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje užsikrėtimų koronavirusu skaičius didėja.

Beje, užvakar Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė sakė, kad šalyje susirgimų skaičius 100 gyventojų priartėjo prie 4,9 atvejo.

Ką reiškia dėvėti kaukes tiek viešose vietose, tiek uždarose patalpose, lietuviai jau puikiai žino, mat karantino metu tai teko daryti keletą mėnesių.

Ir nors nuo birželio 17 dienos buvo atšauktas karantinas, iki šiol gyventojams uždarose patalpose buvo rekomenduojama dėvėti veido apsaugos kaukes. Tiesa, tiek prekybos centruose, tiek viešajame transporte kaukes dėvėjo vienas kitas asmuo.

Vaistinės - pasiruošusios

Pavasarį Lietuvą užklupus koronavirusui buvo susidurta su kaukių trūkumu - gyventojai nieko nelaukę vaistinėse iššlavė visas veido apsaugos kaukes.

Tad kol vaistinės laukė naujų kaukių partijos, savivaliauti pradėjo nelegalūs pavieniai prekeiviai, už kaukę prašydami net 10 eurų.

"Vakarų ekspresas" pasidomėjo, ar šį kartą vaistinės veido apsaugos kaukių nepritrūks. Buvo patikinta, kad šiuo metu turima pakankamai rezervų.

"Šiuo metu "Camelia" vaistinių tinklas kaukių atsargų turi pakankamai. Nuo liepos 9 dienos, kai buvo pranešta apie galimą privalomą kaukių dėvėjimo atnaujinimą, vienkartinių kaukių pardavimai išaugo 3 kartus ir kol kas laikosi tame lygyje. Šiuo metu pasiūla yra smarkiai išaugusi, todėl kaukių tiekimas yra stabilus.

Po pirmos bangos kainos dramatiškai buvo pakilusios, tačiau dabar stabilizavosi ir šiek tiek mažėja dėl didėjančios pasiūlos. Bet didelių pokyčių nuo dabartinių kainų ateityje neturėtų būti, nebent vėl, staigiai išaugus poreikiui, kainos kažkiek gali padidėti", - sakė UAB "Nemuno vaistinė" generalinė direktorė Aušra Budrikienė.

Kad kaukių turi užtektinai, patikino ir "Eurovaistinės" atstovė Laura Bielskė. Jos teigimu, artimiausiu metu veido apsaugos kaukių kaina nekis.

"Susidomėjimą medicininėmis kaukėmis lemia naujai nustatytų atvejų skaičius ir informacija apie kitų šalių veiksmus. Jeigu tik pasklinda žinia, kad apribojamas patekimas į tam tikras šalis, gyventojai vaistinėse ieško priemonių, kurios leidžia jaustis saugiau. Manome, kad artimiausiu metu susidomėjimas kaukėmis dar padidės ir klientai ims jas ne tik įsigyti, bet ir dar dažniau dėvėti", - sako L. Bielskė.

Vakar kai kuriose uostamiesčio vaistinėse vienos veido apsaugos kaukės kaina siekė 60 centų.

Po karantino - pardavimų sumažėjimas

Galimai prievolei uždarose patalpose dėvėti veidos apsaugos kaukes ruošiasi ir prekybos centrai. Bent šiuo metu juose kaukes dėvėti buvo tiesiog rekomenduojama.

Pasak "Maximos" komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės Ernestos Dapkienės, po karantino tik maža dalis pirkėjų toliau dengėsi veidus kaukėmis.

"Iš savo pusės visada laikėmės atsakingų institucijų nurodymų dėl tvarkos parduotuvėse. Didžiausi kaukių pardavimai buvo balandžio viduryje. Nuo tada jie palaipsniui mažėjo. Palyginti su birželiu, kaukių pardavimai liepą yra mažesni. Šiuo metu parduotuvėse netrūksta nei vienkartinių kaukių, nei įvairių gamintojų, skirtingų talpų dezinfekcinio skysčio", - tikino E. Dapkienė.

Ji pridėjo, kad daugiausia pirkėjai įsigyja vienkartinių kaukių, kurių vieneto kaina - 0,60 Eur.

Antras pagal populiarumą pasirinkimas - 50 vienetų vienkartinių kaukių pakuotė, kainuojanti 22,9 Eur.

Vyriausybės verdiktui ruošiasi ir prekybos centrai "Rimi". Viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė teigė, kad darbuotojai yra aprūpinti būtinomis apsaugos priemonėmis - veido kaukėmis, skydeliais, vienkartinėmis pirštinėmis, taip pat dezinfekcijai skirtomis priemonėmis.

"Šiomis priemonėmis buvo papildomai pasirūpinta, kai dar karantino metu "Rimi" įvedė saugumo standartą. Pagal jį dezinfekcinių priemonių rankoms stotelės pirkėjams ir parduotuvės darbuotojams, taip pat - vėžimėlių ir krepšelių dezinfekcijai įrengtos ir lieka, nepriklausomai nuo situacijos, visose "Rimi" parduotuvėse, lengvai pasiekiamuose vietose. Prekybos tinklo darbuotojams, net ir pasibaigus karantinui, atėjus į darbą, matuojama kūno temperatūra", - sakė R. Keršienė.

Pastebėta, kad "Rimi" prekybos centruose po karantino pirkėjai išliko sąmoningi ir dėvėjo apsaugines veido kaukes ypač tada, kai žmonių skaičius prekybos centruose buvo didesnis.

"Pasibaigus karantinui, kaukių ir kitų apsaugos priemonių pardavimai sumažėjo, bet vis tiek išliko didesni nei įprastai", - teigė R. Keršienė.

"Rimi" parduotuvėse šiuo metu pirkėjai gali įsigyti kelių rūšių kaukes - daugkartinio naudojimo, kurios kainuoja nuo 2,79 Eur/vnt., bei vienkartines, kurių kaina - 0,80 Eur/vnt.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder