Slaugos ligoninė dalijasi patirtimi su užsienio kolegomis

Slaugos ligoninė dalijasi patirtimi su užsienio kolegomis

Klaipėdos medicininė slaugos ligoninė - tai vienintelė 165 lovas turinti uostamiesčio gydymo įstaiga, kurioje kompleksiškai teikiamos stacionarios palaikomojo gydymo ir slaugos bei paliatyviosios pagalbos paslaugos. Tačiau ligoninės veiklos spektras kur kas platesnis: ji tampa mokymo baze ne tik vietos slaugos specialistams, bet ir užsieniečiams.

Slaugos ligoninė - tai Klaipėdos universiteto jaunųjų slaugos specialistų mokymo bazė. Pasimokyti šioje ligoninėje pageidauja ir kitų šalių studentai, atvyksta užsieniečių delegacijos. Šiuo metu ligoninė pradeda įgyvendinti ES, Lietuvos ir Rusijos vyriausybių finansuojamą tarptautinį projektą "Ligoninių ir paliatyviosios priežiūros paslaugų plėtra pasienio teritorijose", kurio pagrindinis tikslas - dalytis gerąja patirtimi slaugos srityje. Neseniai Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje lankėsi šio projekto partneriai - Kaliningrado (Rusija) miesto ligoninės Nr. 2 vyriausiasis gydytojas dr. Stepanas Mirakianas, jo pavaduotojai Anastazija Viks ir Erikas Demirčianas. Vizito metu Kaliningrado medikų delegacija apžiūrėjo ligoninę, diskutavo su klaipėdiečiais gydytojais apie paliatyviojo gydymo ir slaugos aktualijas. Kaliningradiečius ypač domino moderni slaugos įranga, ligoninės skalbyklos mechanizmai, palatų aprūpinimas, personalo kvalifikacija, darbo organizavimas, paliatyviosios slaugos ir gydymo metodai, kaip priemonės ir medikamentai skausmo kontrolei.

Kaliningrado gydytojai yra įsitikinę, kad vizito metu įgyta patirtis bus naudinga jiems organizuojant visą darbo procesą savo ligoninėje, kuri turi iš viso 80 slaugai skirtų lovų (iš jų 50 skirta paliatyviajai pagalbai). Ligoninės vadovas dr. S. Mirakianas pasiguodė, kad didžiausias rūpestis - kaip surasti vieną patogų pastatą slaugai, nes dabar abu skyriai yra skirtingose vietose.

Įdomu tai, kad kaliningradiečiai turi išvažiuojamąją tarnybą - vieną greitosios pagalbos mašiną, kuri lanko sunkius ligonius namuose ir teikia paliatyviosios pagalbos paslaugas. Šios tarnybos vadovas gydytojas E. Demirčianas teigė, jog tokių paslaugų poreikis Kaliningrade sparčiai auga, nes visuomenė sensta, daugėja vienišų žmonių.

Rusai medikai, kaip ir jų kolegos lietuviai, dirbantys pasiaukojamo darbo reikalaujančioje medicinos srityje, susiduria su tomis pačiomis problemomis: galėtų būti geresnis paslaugų finansavimas, tenka labai taupyti, trūksta slaugos personalo, galėtų būti didesni atlyginimai, garantuoti priedai prie pensijų daug metų dirbusiems darbuotojams. "Sunkūs ligoniai, kurie nebeturi vilties pasveikti, kažkodėl nerūpi politikams. Bet jie nepagalvoja, kad jie patys, jų šeimų nariai kada nors gali atsidurti toje kitoje barikadų pusėje, kur vien nuskausminimo ligoniui nepakanka. Reikia ir psichologų, ir kitų specialybių gydytojų, didesnio finansavimo, visiško aprūpinimo, kad ši sritis išties būtų prioritetinė", - diskusijoje prie apvalaus stalo kalbėjo medikai.

"Palaikomojo gydymo ir slaugos sritis yra išties ypatinga, nes tai labai sunkus darbas, kurį ne kiekvienas gali pakelti vien psichologiškai. Pas mus buvo atvykusi švedė medikė iš slaugos ligoninės, tai irgi guodėsi, kad trūksta slaugos personalo, nors algos pas juos po kelis tūkstančius eurų. Klaipėdos universitete paruošiama daug slaugytojų, jie išvažiuoja dirbti į Skandinaviją, Vokietiją, todėl Lietuvoje jaučiamas slaugos specialistų trūkumas. Švedai irgi nori su mumis bendradarbiauti, klausinėjo apie galimybes atsiųsti savo jaunimą padirbėti pas mus", - sakė Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Klaipėdos universiteto profesorė dr. Danguolė Drungilienė.

Birželio mėnesį į Slaugos ligoninę pasisemti patirties buvo atvykę keturi Kaliningrado Baltijos federalinio I. Kanto universiteto Medicinos fakulteto būsimieji medikai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder