Spanguolės – natūralūs antibiotikai

Spanguolės – natūralūs antibiotikai

Spanguolės ir bruknės – uogos „pusseserės“, kurių derlius renkamas tada, kai kitų uogų sezonas jau pasibaigęs. Gardžiausios šios uogos – surinktos po pirmųjų rudens šalnų. Galima rinkti ir peržiemojusias. Tokios uogos bus saldesnės, tačiau praras dalį maistingųjų medžiagų.

Raudonosios samanų gyventojos pasižymi gausiu gliukozės, sacharozės, fruktozės, organinių rūgščių, taip pat eterinių aliejų, vitaminų C, B1, B2, jodo, kalio druskų ir kitų medžiagų kiekiu. Iš viso šiose uogose „gyvena“ net 25 cheminiai elementai.

Spanguolės ir bruknės ne tik gardžios, bet ir naudingos. Jas patariama vartoti sergantiesiems gastritu ir besiskundžiantiesiems sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu. Šios uogos turi šlapimą skatinančių savybių, stabdo akmenų susidarymą inkstuose, mažina kraujospūdį, karščiavimą. Medumi gardintų spanguolių sulčių patariama gerti susirgus angina, bronchitu ar kosint. Šios sultys veikia kaip natūralūs antibiotikai. Spanguolių sultimis galima įtrinti ir spuogais išbertą odą. Nuo jose esančių organinių junginių pagerėja kraujotaka, širdies, kepenų veikla. Šios uogos ypač tinka tiems, kurie vartoja daug antibiotikų.

Spanguolės ir bruknės naudojamos kisieliams, sirupams, uogienėms. Jomis gardinami pyragai, rauginti kopūstai, plikoma arbata.

Spanguolių kisielius

1 stiklinė spanguolių, 0,5 stiklinės vandens, 1 šaukštelis krakmolo, 0,5 stiklinės cukraus sirupo, 1 šaukštelis medaus.

Sutrintas uogas užpilkite puse stiklinės šalto vandens, pavirinkite 10 minučių ir nukoškite. Įmaišykite šaukštelį krakmolo, dar kartą užkaitinkite iki virimo (nuolat maišydami), įpilkite cukraus sirupo, įmaišykite šaukštą Toks kisielius – ne tik stiprybės teikiantis gėrimas, bet ir puikus pagrindas desertams ar užpilas vaisių salotoms. Pamėginkite užpilti keletą šaukštų tokio kisieliaus ant šilto obuolių pyrago arba ant kriaušių ir salotų su pelėsiniu sūriu.

Saldžiarūgštis traškėsis

150 g minkšto sviesto, 1 stiklinė avižinių dribsnių, 1 stiklinė rudojo cukraus, 1 stiklinė smulkintų riešutų, 0,5 stiklinės rupių kvietinių miltų, 1 šaukštelis cinamono, 8 obuoliai, 1 citrinos sulčių, 1 stiklinė šviežių spanguolių, 6 šaukštai baltojo cukraus.

Visų pirma paruoškite obuolius: nulupkite, užpilkite citrinų sultimis, pabarstykite 2 šaukštais baltojo cukraus, šaukštu cinamono, išmaišykite ir palikite pastovėti. Tada gaminkite trupinius: išmaišykite dribsnius, miltus, rudąjį cukrų ir likusį cinamoną, sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą sviestą ir viską gerai ištrinkite tarp pirštų, kol dubenyje nebeliks sausos masės, tik trupiniai. Obuolius nusunkite ir sudėkite į kepimo formą. Ant jų užberkite spanguolių, pabarstykite likusiais 4 šaukštais baltojo cukraus. Ant viršaus užkrėskite trupinių masę, palyginkite ją, kad uždengtų obuolius. Desertą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Padažas prie mėsos

450 g bruknių, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 smulkiai pjaustytas svogūnas, 3 šaukštai medaus.

Svogūnus 5 minutes apkepinkite, sumaišykite su medumi ir išspaustomis bruknių sultimis. Keptuvę uždenkite dangčiu ir viską troškinkite apie 20 minučių. Padažas tinka prie paukštienos, veršienos, kiaulienos patiekalų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder