Stiprybės suteikia ir rankdarbiai

Stiprybės suteikia ir rankdarbiai

Nepasiduoti ligoms ir kasdien įveikti savo negalią stengiantis išmokti ko nors naujo - tokiu principu vadovaujasi Lietuvos asociacijos "Gyvastis" Klaipėdos skyriaus nariai. Jau septynerius metus jie kuria įvairius meno dirbinius, kuriais neretai prilygsta tautodailės meistrams.

Asociacijos "Gyvastis" Klaipėdos skyriaus nariai praėjusią savaitę tautodailės salone "Marginiai" atidarė savo meno terapijos dirbinių parodą. Skyriaus pirmininkė Daiva Dragūnienė džiaugėsi, kad meno terapija skyriaus nariai užsiima jau septynerius metus - kasmet išbandomos vis naujos meno rūšys, įgaunama daugiau patirties.

Meno terapijos užsiėmimus sergantiesiems veda tautodailės salono "Marginiai" vadovė Vida Šmitienė, kuri kartais į svečius pakviesdavo klaipėdiečių tautodailininkų - pakonsultuoti, patarti.

Parodoje - įvairūs darbai, pavyzdžiui, tapyti šilko ir veltinio šalikai, odiniai papuošalai, odinės dėžutės ir pieštukinės, sagės, dekupažu dekoruoti puodeliai, dėžutės, iš molio lipdyti darbai, net vitražai. Daugumai meno darbų reikia nemažai jėgų, tad kiekvienas rankdarbis sergantiesiems kainuoja nemažai laiko ir pastangų. Juolab kad ir prisėsti prie rankdarbių jie gali ne kiekvieną dieną - skauda sąnariai. Vis dėlto dauguma kantriai dirbo ne tik užsiėmimų metu, bet pradėjo kurti ir namuose, kai tik turi laisvo laiko ir jėgų.

"Nesėdime užsidarę namuose ir nedejuojame, kaip mums blogai. Norime parodyti, kad galime kurti nepaisydami ligų. Susirgus pradedi ieškoti draugų, kolegų, suprantančių žmonių. Esame gydytojų stebimi, pradedame gyventi kitokiu ritmu, todėl kai kurie žmonės iš mūsų gyvenimo dingsta, bet atsiranda naujų. Susitikdami su likimo draugais daug išmokstame, pasidaliname mintimis, o meno terapijos užsiėmimuose užmirštame vargus, pabendraujame. Kaip sakoma, viena prarandi, bet kita atrandi", - kalbėjo skyriaus nariai.

"Yra tokių, kas sako: "Oi, man depresija." Bet juk galima eiti į šokius ar dar kur nors - mieste vyksta daugybė nemokamų renginių. Bet tada sako, kad nenori, nes geriau namuose pabūti. Bet juk iš to depresijos liūno vienas neišbrisi", - svarstė skyriaus pirmininkė D. Dragūnienė.

Pasak jos, šiemet meno dirbinius kūrė apie dešimtį skyriaus narių, tarp jų ir keli vyrai. Vieniems geriau sekėsi velti vilną, kitiems - dirbti su moliu. Dauguma išbandė daugelį rankdarbių, kol rado jiems labiausiai patinkančią sritį. Dauguma darbų jau išdovanoti draugams, pažįstamiems, tad į parodą pateko tik nedidelė dalis.

SAVIRAIŠKA. Už meno terapijos užsiėmimus skyriaus pirmininkė Daiva Dragūnienė (dešinėje) dėkojo tautodailės salono "Marginiai" vadovei Vidai Šmitienei. Virginijos Samulionytės nuotr.

V. Šmitienė gyrė save meno dirbiniuose išreiškiančiais "Gyvasties" atstovais. "Buvo labai gera matyti, kokie jie energingi, kaip stengiasi. O kai kurie darbai verti ir tautodailės meistro vardo. Džiaugiuosi tokiomis kūrybingomis asmenybėmis, kad žmonės gali nusimesti savo naštą ir kurti", - parodos pristatyme kalbėjo V. Šmitienė.

Meno terapijos užsiėmimuose asociacijos "Gyvastis" Klaipėdos skyrius dalyvauja pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Klaipėdos miesto savivaldybės lėšomis finansuojamą socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą. "Laimė yra mažuose kasdieniuose dalykuose, tik reikia juos pamatyti, pajausti. Gyvenimas - paveikslas, o mes dailininkai, kurie tapome jį įvairiomis spalvomis, todėl esame dėkingi tiems, kurie suteikia galimybę jį mums marginti, kad jis būtų gražus, neliūdnas", - projekto vadovams bei rėmėjams dėkojo "Gyvasties" Klaipėdos skyriaus nariai.

V. Šmitienė svarstė, kad būtų labai gražu, jeigu šiuos darbus būtų galima parodyti ir parduoti Jūros šventėje - tai būtų ne tik rankdarbių parodymas, bet ir galimybė šviesti žmones apie donorystę, pasakoti apie gyvenančiųjų su dovanotais organais gyvenimą ir nešti gražią vilties ir gyvenimo žinią.

Asociacijos "Gyvastis" Klaipėdos skyrius vienija per 60 žmonių, sergančių inkstų (nefrologinėmis) ligomis, inkstų vėžiu, gyvenančius persodintų organų (inkstų, širdies, plaučių, kepenų ar kt.) dėka ar laukiančius transplantacijos, ligonių artimuosius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder