Sveikesnių produktų bus, bet ar įpirksime?

Sveikesnių produktų bus, bet ar įpirksime?

Vakar sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga su 10-ies maisto produktų gamintojų atstovais pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo pastarieji įsipareigojo gaminti sveikesnius produktus - mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Pagirtinas uolumas. Tačiau paklausti, ar sveikesni produktai kainuos tiek pat, kaip dabar, gamintojai pažadų nedalija.

„Šiandien yra šventinė diena, nes pagaliau įvyko tai, kam mes ruošėmės visus metus. Apvainikuotas metų kalbėjimosi, derėjimosi, bendrų sprendimų paieškų kelias“, - dėkodamas prie bendradarbiavimo susitarimo prisijungusių įmonių atstovams kalbėjo A.Veryga. Tarp jų yra ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kompanijų: UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir UAB „Coca-Cola Baltija“, UAB „Eckes-Granini Lietuva“, UAB „Fazer Lietuva“, UAB Kėdainių konservų fabrikas, UAB „Malsena Plius“, UAB „Mars Lietuva“, UAB „Nestle Baltics“, UAB „Orkla Foods Lietuva“, UAB „Rūta“, UAB Vilniaus margarino gamykla.

Bet kai prabilo įmonių atstovai, pradėjo aiškėti, kad ir be Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyvų jie jau keletą, o kai kurie net keliolika metų diegia technologinius sprendimus, mažindami sveikatai kenkiančių sudėtinių dalių kiekį savo gaminiuose.

Bendrovės „Coca-Cola“ vadovė Baltijos šalims Ieva Matulaitienė sakė, kad cukrų mažinimas gaiviuosiuose gėrimuose yra įmonės verslo plano dalis jau nuo 2000 metų. Iki 2020 m. Europoje bendrovė įsipareigojusi sumažinti cukraus kiekį gaiviuosiuose gėrimuose 10 proc., o Lietuvoje - 15 proc. Pasaulio sveikatos organizacija karą cukrui paskelbė dar 2014 m. Tais pačiais metais Lietuvoje įsteigta valstybinė nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose daugiau maistinių skaidulų.

Šiuo ženklu žymimų produktų sąraše nuo 2014 m. yra Lietuvos bendrovių „KG group“, „Rokiškio pienas“, „Žemaitijos pienas“, „Kauno grūdai“ ir kitų mažesnių įmonių gaminiai, tačiau ministerijos „išrinktųjų“ maisto produktų gerintojų būryje jų neišvydome. Ministras teigė, kad prie „pirmųjų kregždžių“ visada gali prisijungti ir kitos įmonės.

Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ valdybos pirmininkas ir bendrovės „Fazer Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis, klausiamas, ar gaminiai su mažiau druskos ar cukraus nebrangs, sakė: „Visaip gali būti... Aš, kaip duonkepys, galiu pasakyti, kad kai sumažini cukraus, ilgiau užtrunka cukrinimo procesas, ilgiau išlaikomas plikinys, ir tai yra papildomos sąnaudos. Bet tiesiogiai pasakyti, kad dėl technologinių pakitimų ims brangti produktai, tikrai nesiryžčiau.“

Remigijus ŽEMAITAITIS, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas:

Mano galva, ministras A.Veryga šiuo pompastišku susitarimu su verslu pažemino visus eilinius Lietuvos gyventojus. Seimas sudarė komisiją, kuri nagrinėja, kodėl Lietuvos vartotojams iš užsienio vežami ir parduodami žemesnės kokybės maisto produktai nei Vakaruose. O ministras siunčia visiems žmonėms signalą, kad jie yra antrarūšiai, nes yra tik kelios Lietuvos įmonės, kurios gamina produkciją su „auksiniu rakteliu“. Tokius produktus gali įpirkti žmonės, kurie gauna normalias pajamas. O jūs, vargdieniai, gyvenantys iš minimalios algos, toliau kimškite prastos kokybės maistą.

Jeigu nori, kad žmonės sveikiau gyventų, reikia sudaryti sąlygas nusipirkti sveikų produktų. Dabar diskutuojama, kaip maitinami vaikai darželiuose, mokyklose. Tai kas, kad cukrų išima iš valgiaraščių, kai mokiniui pamaitinti per dieną skiriama 1,30 euro. Higienistai rašo, kad tame „krepšelyje“ turi būti natūralios morkų ir obuolių sultys. O ar jie žino, kiek kainuoja 200 gramų natūraliai spaustų morkų ir obuolių sulčių? Taigi ministrui reikėtų šiek tiek ataušti ir paieškoti kitų galimybių - gal siūlyti didinti minimalią algą, mažinti maistui PVM, kad žmonės ir be ministro susitarimų su verslu galėtų nusipirkti sveikesnių produktų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder