Teismas: Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pažyma dėl vaikų skiepų tvarkos - teisėta

Teismas: Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pažyma dėl vaikų skiepų tvarkos - teisėta

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą pagal A. B. skundą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, kuriame prašyta panaikinti praėjusių metų lapkričio 3 d. pažymą dėl galimos neskiepytų vaikų diskriminacijos, nusprendė atmesti skundą kaip nepagrįstą.

B. kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydamas panaikinti kaip neteisėtą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2014-11-03 pažymą ir kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą ištirti sveikatos apsaugos ministro 2010-04-22 įsakymo nuostatą, pagal kurią nuo 2016-01-01 į ikimokyklinio ugdymo įstaigas nebus priimami vaikai, nepaskiepyti nuo tymų, raudonukės ir poliomielito pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Pareiškėjo manymu, šis Tarnybos sprendimas prieštarauja Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos, Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos, Lietuvos Konstitucijos nuostatoms.

A. B. Teigimu, jo vaiko sveikatai kyla galima grėsmė, nes privalomi skiepai turi daug šalutinių poveikių, kurie vaiką gali padaryti invalidu visam gyvenimui. Be to, jo vaikas būtų diskriminuojamas dėl religijos, kadangi yra krikščionis, o jo vertybės bei Bažnyčios moraliniai nuostatai neleidžia skiepytis vakcinomis, kuriose yra abortuotų kūdikių ląstelių, dėl sveikatos, nes įsigaliojus naujam teisiniam reguliavimui neskiepytas vaikas nebeturėtų galimybių lankyti ikimokyklinės ugdymo įstaigos bei dėl amžiaus, nes reikalavimas paskiepyti vaiką pagal Vaikų profilaktinio skiepijimo kalendorių būtų taikomas tik ikimokyklinio amžiaus vaikams, lankantiems ikimokyklines ugdymo įstaigas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, priėjo išvadą, kad nepagrįsti pareiškėjo teiginiai dėl diskriminacijos, religijos ir amžiaus. Teismas konstatavo, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atliko nuodugnų tyrimą ir priėmė teisėtą ir pagrįstą išvadą. Tarnybai atliekant tyrimą paaiškėjo, kad abortuotų kūdikių ląstelių nėra nė vienos Lietuvoje skiepijamų vakcinų sudėtyje, tad pareiškėjas nėra diskriminuojamas dėl religijos. Taip pat nustatyta, kad skiepų kalendorius sudaromas atsižvelgiant į vaiko fiziologinius ypatumus, įvairių vakcinomis valdomų ligų ypatumus taip, kad kiekvieno amžiaus vaikai gautų jiems optimaliai parinktas vakcinas, tad mokyklinio amžiaus vaikai skiepijami kitomis, jų amžių atitinkančiomis vakcinomis. Kadangi ikimokyklinio amžiaus ir mokyklinio amžiaus vaikai pagal savo anatominius ir fiziologinius ypatumus yra skirtingi, o skirtingų ligų plitimo ypatumai taip pat nėra vienodi, skirtingo amžiaus vaikų skiepijimas skirtingais skiepais lygių galimybių kontrolieriaus pagrįstai nepripažintas diskriminacija dėl amžiaus.

Teismas atkreipia dėmesį, kad pareiškėjas galimą diskriminaciją kildina iš 2014-06-12 sveikatos apsaugos ministro įsakymu atliktų Lietuvos higienos normos HN 75:2010 „Įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai" pakeitimų, kurie įsigalios tik nuo 2016-01-01, taigi jo nuogąstavimai dėl diskriminacijos yra pirmalaikiai.

Teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės teigimu, šis teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder