Tęstinis slaugytojų mokymasis - pažangios slaugos praktikos tikslas

Tęstinis slaugytojų mokymasis - pažangios slaugos praktikos tikslas

Slauga yra viena svarbiausių sveikatos priežiūros sistemos dalių. Naujų kompetencijų diegimas, slaugos mokslo vystymas, slaugą reguliuojančių juridinių mechanizmų realizavimas - tai svarbiausi pažangios slaugos aspektai.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės Anesteziologijos reanimacijos skyriaus (su operacine) vyriausiosios slaugos administratorės Lauros Bartkienės, pastaruoju metu sparčiai progresuoja pažangi slaugos praktika, kinta požiūris į slaugą ir slaugytoją. Slaugytojai aktyviai dalyvauja diegiant naujas technologijas ir slaugos inovacijas, siekia nuolat mokytis, pasinaudoti kitų šalių patirtimi keliant kvalifikaciją. Ir mūsų ligoninės slaugytojai, siekdami būti lygiaverčiai komandos nariai, mokosi, tobulėja, žengia koja kojon su kitais specialistais ir nuolat domisi slaugos naujovėmis", - sako L. Bartkienė.

Pažangi slaugos praktika reikalauja pažangaus išsilavinimo, todėl būtinas slaugytojų tęstinis mokymasis. Juo siekiama specialistų inovatyvumo ir atvirumo pokyčiams.

L. Bartkienė pastebi, kad slauga Lietuvoje kinta iš į užduotį orientuotos į komandinę, holistinę. Slaugytojos atlieka vis daugiau vadybinių ir analitinių funkcijų, todėl yra labai svarbu ne tik kelti kvalifikaciją, dalyvaujant įvairiuose kvalifikacijos kėlimo ir specializacijos kursuose, bet ir tęsiant studijas kolegijose ar universitetuose.

Kokybiška pacientų priežiūra negali būti suteikta be kompetentingų ir profesionalių slaugytojų. Slaugytojų kompetencija vertinama pagal išsilavinimą, žinias, įgytus įgūdžius, darbo patirtį. Pažangios praktikos slauga siekia, kad slaugytojai plėstų klinikinę slaugos kompetenciją ir galėtų perimti kai kurias gydytojų pareigas.

"Kompetentingi, gerai išmanantys savo darbą slaugytojai ir dabar galėtų savarankiškai atlikti daugiau funkcijų, tačiau šiuo metu to daryti neleidžia teisės aktai. Todėl, mano nuomone, visų pirma reikia sureguliuoti slaugos teisinę bazę", - į ateitį žvelgia L. Bartkienė.

Tačiau kaip slaugytojų kompetencijų išplėtimas paveiks pacientų gydymo kokybę? Pokalbininkės teigimu, pacientams tai - didžiulė nauda.

"Be abejo, pagerėtų ir pagreitėtų procesai. Išplėtus slaugytojo kompetencijas atsirastų daugiau galimybių pacientams suteikti žinių sveikatos ir sveikatinimo klausimais, būtų greičiau suteikiama reikalinga pagalba", - kalbėjo L. Bartkienė.

Pokalbininkė pažymėjo, kad slaugytojų norui mokytis įtakos turi pasitenkinimas darbu ir motyvacija: "Slaugytojų pasitenkinimas darbu skatina profesinį ir intelektinį augimą. Pagrindiniai veiksniai, kurie lemia esminius slaugytojo profesinės elgsenos pokyčius, yra praktinė klinikinė veikla, asmeninės emocijos ir edukacinis poreikis. Tik iš motyvuoto ir patenkinto savo darbu slaugytojo galima tikėtis aktyvaus dalyvavimo sveikatos priežiūros sistemos pokyčiuose."

KUL Anesteziologijos reanimacijos skyriaus (su operacine) vyriausioji slaugos administratorė pabrėžė, kad ligoninėje dirbantys slaugytojai yra motyvuoti mokytis.

"Be abejo, mes esame motyvuoti, nes mums suteiktos geros darbo sąlygos, turime visas reikalingas priemones darbui atlikti, kurios nuolat atnaujinamos. Ir, žinoma, atlyginimas, kuris tikrai motyvuoja ne tik dirbti, bet ir mokytis, tobulėti ir eiti pirmyn", - teigė L. Bartkienė.

Pažangias slaugytojas rengs ir Klaipėdos universitete

Vida MOCKIENĖ, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto slaugos katedros vedėja


Klaipėdos universiteto SvMF slaugos katedra Studijų kokybės vertinimo centrui yra pateikusi vertinti naują - išplėstinės praktikos slaugytojo - rengimo magistrantūros programą. Ji trumtų šešerius metus ir apimtų 4 metus bakalauro ir 2 metus magistro studijų. Šią programą baigę slaugytojai turėtų labai dideles kompetencijas farmakologijos, fiziologijos ir patofiziologijos bei fizinių būklių įvertinimo srityse. Jie galėtų dirbti reanimacijoje, onkologijoje, - srityse, kur reikalingos naujos žinios. Manome, kad su nauja mokymo programa galėsime patenkinti Klaipėdos ir Vakarų Lietuvos ligoninių poreikius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder