Tiesa ir mitai apie pomidorus

Tiesa ir mitai apie pomidorus

Kai ispanai konkistadorai iš Amerikos pomidorus atvežė į Europą, šios daržovės ilgai buvo laikomos nuodingomis ir buvo auginamos tik kaip dekoratyvinis augalas. Bet ir dabar pomidorams neretai priskiriamos pavojingos savybės.

1. Švieži pomidorai nėra naudingi, nes antioksidantas likopenas susidaro tik juos termiškai apdorojus.

Iš tiesų. Likopenas yra vienas stipriausių karotinoidų grupės antioksidantų. 

Termiškai apdorojus likopeno kiekis nepadidėja, tačiau jis tampa geriau įsisavinamas. 

Bet ir iš šviežių pomidorų šios medžiagos galima gauti užtektinai. 

Be to, troškinant arba kepant pomidorai praranda praktiškai visą juose esantį vitaminą C. 

Tiesa, vasarą askorbo rūgšties galima gauti iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, šviežių uogų.

Dėl juose esančio likopeno pomidorai yra ypač naudingi didmiesčių gyventojams, rūkaliams, vairuotojams ir visiems, kam reikia gauti daug antioksidantų, norint atsilaikyti prieš kenksmingą aplinkos poveikį. 

O kokius pomidorus valgyti - šviežius, keptus ar troškintus - rinktis jums.

2. Pomidorai netinka sergant inkstų akmenlige, nes juose yra daug rūgštynių (oksalo) rūgšties, dėl kurios inkstuose susidaro oksalatiniai akmenys.

Iš tiesų. Pastaraisiais metais pomidorai buvo visiškai reabilituoti. Paaiškėjo, kad rūgštynių rūgšties juose beveik nėra, todėl net tiems, kieno inkstai yra nesveiki, pomidorų atsisakyti neverta.

3. Neprinokusiuose pomidoruose yra pavojingo nuodo solanino, todėl konservuojant žalius pomidorus lengva apsinuodyti.

Iš tiesų. Kaip ir visuose bulviniuose, neprinokusiuose ar pernokusiuose pomidoruose išties yra solanino. 

Bet konservuojant, kai pomidorus nuplikote verdančiu vandeniu arba sterilizuojate stiklainius su daržovėmis, didžioji solanino dalis suyra. 

Todėl baimintis dėl apsinuodijimo nereikia. 

Jeigu norite valgyti ne visiškai prinokusius pomidorus šviežius, tiesiog sudėkite juos į pintą krepšelį, pastatykite ant šaldytuvo ir palikite kokias tris dienas pastovėti. 

Pomidorai sunoks, taps skanūs, o solaninas dings.

4. Paprasti raudoni pomidorai yra daug naudingesni už geltonuosius ir vyšninius.

Iš tiesų. Raudonieji pomidorai truputį lenkia savo geltonuosius ir ruduosius brolius pagal likopeno kiekį, tačiau skirtumas nėra didelis. 

O vyšniniai pomidorai nuo paprastų skiriasi tik dydžiu.

5. Parduotuvėje parduodamos pomidorų sultys yra bevertės, geriau valgyti šviežių pomidorų.

Iš tiesų. Likopeno pomidorų sultyse, pagamintose iš koncentruotos tyrės, yra daugiau negu šviežiuose pomidoruose. Taigi gerkite į sveikatą!

6. Pomidorų negalima valgyti su varške ar sūriu, nes pomidoruose esančios rūgštys trukdo įsisavinti kalcį.

Iš tiesų. Jokių mokslinių duomenų, patvirtinančių šį teiginį, nėra, todėl drąsiai gaminkite naminę picą ir salotas su pomidorais ir mocarela.

7. Pomidoruose yra daug rūgščių, kurios kenkia virškinamajam traktui.

Iš tiesų. Vaisių rūgščių pomidoruose išties yra, bet jos gali pakenkti tik paūmėjus virškinimo organų ligoms. 

Jeigu niekuo nesergate arba liga yra remisijos fazės, pomidorai žalos nepadarys. 

Tačiau tiems, kas serga chroniškomis skrandžio ligomis, pasižyminčiomis nestabilia eiga, šviežius pomidorus geriau valgyti nuluptus.

Receptai

Gaspačio sriuba „Dvi puselės“

Didelį pomidorą nuplikykite arba kelias minutes palaikykite karštame vandenyje, nulupkite odelę ir trintuvu sutrinkite su 2 šaukštais pomidorų sulčių, druska ir prieskoniais (bazilikais, pipirais, raudonėliu). 

Porą nedidelių agurkų nulupkite, supjaustykite kubeliais ir taip pat sutrinkite su 3 šaukštais 15 proc. riebumo grietinės, druska ir prieskoniais. 

Papriką supjaustykite dideliais gabaliukais ir sudėkite per lėkštės vidurį kaip „pylimą“. 

O dabar į vieną lėkštės pusę supilkite pomidorų tyrę, į kitą - agurkų. 

Žalią puselę galima papuošti širdele iš krevečių, o raudoną - „strėle“ iš svogūno laiškų.

Vytinti pomidorai

Pomidorus nuplaukite, supjaustykite, išdėliokite ant pjaustymo lentelių, apibarstykite džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, pridenkite marle ir padėkite saulėje. 

Kai pomidorai apvys ir susiraukšlės, sudėkite juos į iškaitintus stiklainius, užpilkite pašildytu alyvuogių aliejumi, hermetiškai užsukite stiklainius ir sudėkite į šaldytuvą. 

Vytinti pomidorai tinka sriubai, daržovių ragu ir salotoms. Juos galima laikyti ilgiau kaip metus.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder