Urologijos skyrius - konkurencingas visoje Lietuvoje

Urologijos skyrius - konkurencingas visoje Lietuvoje

Jau septyneri metai iš eilės Klaipėdos universitetinės ligoninės Chirurgijos departamento Urologijos skyriuje kasmet didėja atliekamų operacijų skaičius.

Ir tai, šio skyriaus vadovo Raimondo Venckaus nuomone, lemia ne tik gerėjanti diagnostika, bet ir tai, jog vis daugiau pacientų renkasi būtent šios ligoninės urologijos specialistus.

"Nė kiek neatsiliekame nuo pagrindinių šalies tretinio lygio ligoninių. Taikydami naujausius medicinos mokslo laimėjimus atliekame visas urologijos srities operacijas: onkologines, taip pat akmenligės, gerybinės prostatos hiperplazijos, uroginekologines operacijas", - skyriaus veiklą pristatė R. Venckus.

Per metus įprastai šiame skyriuje guli 2-2,5 tūkst. pacientų. 80 proc. iš jų taikomas operacinis gydymas arba kitos reikalingos procedūros.

Akmenligės profilaktikai - vanduo

Per pastaruosius 13 metų, kai R. Venckus dirba šioje srityje, medikas pastebėjo didžiulį šuolį urologijos srityje. Ypač vertinant taikomas gydymo technologijas. Vis dažniau stengiamasi išvengti chirurginių pjūvių, o operacijos atliekamos per natūralias angas - šlapimo takus etc.

"Gerokai vėliau nei pilvo chirurgijoje urologijoje buvo pradėta taikyti laparoskopija. Visgi mūsų ligoninės urologai šį metodą sėkmingai taiko jau septynerius metus. Buvome pirmieji Klaipėdos krašte, kurie šlapimo takų akmenligei gydyti pradėjome naudoti Ekstrakorporinės litotripsijos aparatą, kuris akmenį žmogaus viduje padeda suskaldyti be intervencijos. Šiuo aparatu mūsų skyriuje kasmet atliekame per 200 operacijų", - pasakojo Urologijos skyriaus vedėjas.

Nors paprastai ligos sudėtingumą lemia ne žmogaus viduje esančio akmens dydis, kur kas labiau vieta, kur akmenys formuojasi, ar šalia akmens esančios bakterijos, tačiau žmonės retai įsivaizduoja, kokie dariniai gali susidaryti jų vidaus organuose.

"Visai neseniai iš paciento šlapimo pūslės pašalinome 9 centimetrų skersmens akmenį. Inkstų akmenys, kuo ilgiau auga žmogaus organizme - tampa koraliniai. Akmenligė - medžiagų apykaitos liga. Jei šį faktorių pacientams ir sunkiau patiems kontroliuoti, laikydamiesi vienos auksinės taisyklės jie gali gerokai sumažinti tikimybę susirgti akmenlige - tereikia gerti pakankamai vandens", - darbo detalėmis dalijosi medikas.

Visos įmanomos vėžio operacijos

Klaipėdos universitetinės ligoninės urologai ne tik diagnozuoja, bet ir atlieka visas įmanomas prostatos ir šlapimo pūslės ar inkstų vėžio šalinimo operacijas.

"Onkologijai būtinas kompleksinis gydymas, todėl labai svarbu, kad mūsų ligoninėje vienu metu galima taikyti visus reikalingus gydymo metodus: ir operacinį, ir chemoterapinį, ir spindulinį gydymą. Tai mūsų ligoninės išskirtinumas", - pažymėjo Urologijos skyriaus vedėjas.

Taip pat medikas priminė, kad nuolatinis rūpinimasis savo sveikata - geriausia profilaktinė priemonė išvengti mirtinų vėžio atvejų. Todėl nuo 50 metų kiekvienam vyrui rekomenduojama bent kartą per metus pasirodyti urologui.

"Visiško pasveikimo tikimybė labai didelė ir laiku nustačius inkstų vėžį. Šis vėžys dažniausiai aptinkamas atsitiktinai atliekant vidaus organų echoskopiją. Jei auglys nedidelis, kartais nereikia net pašalinti inksto. Šios operacijos atliekamos laparoskopu, be pjūvių", - pasakojo urologijos specialistas.

Uroginekologija sklaido mitus

R. Venckus pasidžiaugė, kad pamažu pavyksta išsklaidyti liaudyje populiarų mitą, kad urologai yra skirti vyrų ligoms gydyti, o moterims esą pakanka ginekologų.

"Uroginekologija susijusi su moterų šlapinimosi sutrikimais dėl tarpvietės organų nusileidimo. Ginekologai šiuo atveju nelabai gali padėti, o ir nemažai moterų dažnai neišdrįsta su medikais kalbėti tokia subtilia tema. Pagalba šlapimo nelaikančioms moterims mūsų skyriuje - seniai ne naujiena, greičiau - rutina, tad tereikia, kad moterys kreiptųsi ir mes palengvinsime jų gyvenimą", - kalbėjo R. Venckus.

Ši problema būdinga ne tik vyresnio amžiaus moterims, ji gali užklupti moteris ir daug jaunesniame amžiuje, pavyzdžiui, esant gimdymo traumai.

"Jau kelerius metus pacientėms dėl šlapimo nelaikymo sėkmingai taikome naują efektyvų gydymo būdą - pošlaplinio raiščio implantaciją, kitaip dar vadinamą TOT operacija. Tai minimaliai invazinė operacija, per kurią padaromi du labai maži apie pusės centimetro ilgio pjūviai kirkšnyse ir vienas pjūvis makšties priekinėje sienelėje. Po šlaple įvedamas raištis, kuris ją pakelia ir taip sulaiko šlapimą", - pasakojo R.Venckus.

Operacijos sėkmė siekia daugiau nei 90 proc. atvejų, todėl moterys šiuo greitu ir efektyviu šlapimo nelaikymo gydymo būdu labai patenkintos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder