Vis daugiau vaikų gimsta per anksti

Vis daugiau vaikų gimsta per anksti

Šiandien minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neišnešiotumo problemą. Pirma laiko gimę mažyliai yra didžiausia vaikų pacientų grupė pasaulyje ir šiems mažiausiems piliečiams jų kovoje už gyvenimą būtina aplinkinių pagalba.

Skaičiuojama, kad pasaulyje kas dešimtas kūdikis gimsta neišnešiotas. Lietuvoje kasmet apie 2 tūkst., arba maždaug 5-6 proc., visų naujagimių gimsta gerokai pirma laiko. Tačiau dabar tai - ne nuosprendis. Tiesiog reikia daugiau laiko, aplinkinių kantrybės ir pastangų, kad visi išgirstų ankstuko juoką.

Pirma laiko gimęs naujagimis - mažylis, gimęs 22-37 nėštumo savaitę. Dauguma jų nemoka kvėpuoti, ryti, reguliuoti savo kūno temperatūros ir yra labai pažeidžiami išorinių veiksnių.

Pasak Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Neišnešiotų naujagimių skyriaus vedėjos vaikų ligų gydytojos neonatologės Rimutės Vaitkevičienės, dažniausia priešlaikinio gimdymo priežastis - įvairios mamą užpuolusios infekcijos. Kitaip sakant, tai gali atsitikti bet kuriai nėščiajai.

Gydytojos teigimu, pirma laiko gimstančių naujagimių nedaugėja - pasitelkiant šiuolaikines technologijas daugėja išgyvenančių ankstukų. 1993 m. pačių mažiausių neišnešiotų naujagimių, sveriančių nuo 500 g iki 999 g, Lietuvoje išgyvendavo vos 12 proc., o šiandien - jau 57 proc. Didesnių neišnešiotų naujagimių išgyvenamumo rodiklis padidėjo nuo 42 proc. iki 97 proc.

Neišnešioto naujagimio gimimas yra iššūkis šeimai, medikams, sveikatos priežiūros sistemai. Neišnešiotas naujagimis tam tikra prasme visą gyvenimą lieka neišnešiotas. Kuo mažesnis naujagimis, tuo didesnė tikimybė, kad augdamas jis turės sveikatos problemų. Tokius vaikus auginantys tėvai susiduria su papildomomis medicininėmis, socialinėmis, psichologinėmis, finansinėmis problemomis.

„Mūsų ligoninėje šiemet suburta ankstyvosios raidos skatinimo tarpdisciplininė grupė - nuo pat pirmųjų dienų kartu su gydytoju neonatologu naujagimiu rūpinasi ir ergoterapeutas, vaiko raidos specialistas. Oftalmologai stebi naujagimio akyčių vystymąsi dėl neišnešiotų naujagimių retinopatijos“, - teigia R.Vaitkevičienė.

Be dėmesio nepaliekami ir pirma laiko gimusio naujagimio tėvai - su jais dirba psichologė, nes gimus neišnešiotam naujagimiui jie dažniausiai patiria šoką ir išgyvena labai sunkų gyvenimo etapą, kupiną nežinomybės ir baimės.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder