Žarnyno infekcijos - dėl antibiotikų?

Žarnyno infekcijos - dėl antibiotikų?

Visuomenės sveikatos centrų specialistai pastebi, kad išgiję po kvėpavimo takų uždegimų pacientai, ypač vaikai, atsiduria infekcinių ligų skyriuose. Dažnai tai susiję su gydantis vartotais antibiotikais.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai sunerimę dėl to, kad šiemet itin padažnėjo Clostridium difficile (C. difficile) sukelto enterokolito atvejų - situacija esą artima protrūkiui.

Šiemet sausio-spalio mėn. vien Kauno apskrityje buvo užregistruoti 66 šios ligos atvejai. Pernai per visus metus - 9 atvejai, o 2013 m. - 1 atvejis. Pažymėtina, kad 81 proc. susirgimų diagnozuota asmenims, vyresniems nei 65 m. amžiaus. Tikėtina, kad dauguma atvejų išsivystė dėl ilgalaikio ir neracionalaus antibiotikų vartojimo, kadangi net 56 proc. šiemet Kauno apskrityje nustatytų atvejų pavyko išsiaiškinti antibiotikų vartojimą.

C. difficile yra žmogaus normalios žarnyno floros dalis. Šį mikroorganizmą žarnyne turi apie 80 proc. vaikų ir apie 5 proc. suaugusiųjų. Tačiau vaikams ir sveikiems suaugusiesiems C. difficile retai sukelia infekcijas. Būtent antibiotikų vartojimas padidina sukėlėjo paplitimą net iki 46 proc.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Vilija Pečkauskienė teigė, kad Klaipėdoje šiuo metu jokio ryškaus susirgimų padidėjimo nematyti, tačiau apskritai sergamumas žarnyno užkrečiamosiomis ligomis auga.

"Visos žarnyno užkrečiamosios ligos pagal sukėlėją skirstomos į bakterinės ir virusinės kilmės. Paskutinius penkerius metus pastebime būtent virusinių užkrečiamųjų žarnyno ligų susirgimų padidėjimą. Lyginant šiuos metus su praėjusiais, sergamumas padidėjo nuo 56 atvejų 10 tūkstančių gyventojų iki 65 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Vaikų iki 17 metų amžiaus susirgimai sudaro apie 70 procentų visų šių susirgimų", - sakė V. Pečkauskienė.

Pasak jos, per 2014-uosius Klaipėdoje buvo užregistruota apie 1 800 žarnyno ligų atvejų, šiemet - jau per 2 000. Specialistė pažymėjo, kad uostamiestyje žarnyno infekcijomis dažniau serga vaikai.

"Kiek įtakos turi antibiotikai? Paprastai apklausiame ligonį, tad tikrai dažnai galima pasakyti, kad ypač vaikai būna prieš tai sirgę viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, persirgę bronchitu. Būna vartojami antibiotikai, o po kelių dienų vaikai atsiduria infekcinių ligų departamente su vadinamaisiais ūmiais gastroenteritais", - teigė V. Pečkauskienė.

Vis dėlto specialistė atkreipė dėmesį, kad sunku kalbėti apie antibiotikų ir žarnyno infekcijų ryšį, tam reikia atlikti mokslinius tyrimus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder