"Nesitikėk, kad iš pirmo karto pavyks nutapyti Moną Lizą"

"Nesitikėk, kad iš pirmo karto pavyks nutapyti Moną Lizą"

"Svarbiausia praktikuotis, o ne jaudintis, kad kažko nemoki" - tokia taisykle vadovaujasi į skaitmeninį meną pasinėrusi devyniolikmetė Iveta Inaitė.

Ji pati vadina save savamoksle menininke ir džiaugiasi, kad dar vaikystėje užgimęs susižavėjimas gyvūnais ir fantastiniais pasauliais tęsiasi iki šiol.

Kaip prasidėjo tavo piešimo kelias?

Nuo pat mažens mėgau žaisti su plastilinu, piešti, spalvinti. Kai mokykloje prasidėjo dailės pamokos, pradėjau kiekvieną dieną piešti eskizus. Norėjau lankyti ir meno mokyklą, bet kažkodėl nepriėmė. Tad galima sakyti, kad piešti išmokau savarankiškai. Faktas, kad kartojimas yra mokslų motina. Jeigu nori kažko išmokti, reikia praktikuotis.

Tobulėjau eksperimentuodama. Bandžiau piešti akvarele, guašu, aliejiniais dažais. Išbandydamas įvairias technikas, gali suprasti, kas tau tinka. Internetas yra visagalis ir iš ten gali daug ko išmokti.

Labai padėjo ir knygos. Jose aiškiai nurodyta, kaip piešti, kokius teptukus naudoti norint išgauti tam tikrus potėpius. Pamenu baltą knygą, ant kurios viršelio buvo nupieštas didelis teptukas. Ta knyga man labai padėjo.

Kas tave įkvepia?

Gamta. Ji visada yra graži ir įvairi, bet kartu - chaotiška. Ir tame yra darna.

Taip pat mane įkvepia filmai, serialai ir žaidimai. Visada smagu pamatyti, kaip kiti kuria, kaip iškelia įvairias idėjas ir kaip jas kūrybiškai įgyvendina. Kūrinių analizavimas padeda tobulėti.

Neseniai pradėjau žaisti fantastinį veiksmo RPG "Nier: Automata". Vaizduojamas apokaliptinis pasaulis, kuriame augmenija užgožė pasaulį. Žaidime kontrastingai vaizduojama, kas yra žmogaus sukurta, o kas - gamtos. Toks vaizdas sukelia melancholiją. Žaidimo garso takelis - įstabus. Šis žaidimas dabar yra vienas didžiausių mano įkvėpimų.

Kokie tavo mėgstamiausi menininkai?

"Instagramo" menininkai, pavyzdžiui, Elentori ar Clockbirds. Taip pat - japoniškų komiksų kūrėjas Sui Ishida. Jis sukūrė fantastinį siaubo trilerį apie vampyrus "Tokyo Ghoul". Tokį piešimo stilių sunku atkurti, jis nėra švarus, labiau eskiziškas, netobulas.

Kokias piešimo technikas pati naudoji?

Piešiu guašu, akvarele ir akriliniai dažais. Su guašu kartais būna sunku, nes neatspėsi, kokios spalvos bus, kai piešinys išdžius. O štai su akrilu, kokia spalva yra, tokia ir liks - nepasikeis. Nors dabar labiau susidomėjau skaitmeniniu menu. Piešiu naudodama programą "Paint Tool SAI". Nors mano planšetė sena gelda, bet ji tam puikiai tinka.

Nereikia pulti pirkti pačios brangiausios planšetės. Jeigu nesi susipažinęs su skaitmenine meno forma, gal net nepatiks. Be reikalo išleisti porą tūkstančių daiktui, kurio nenaudosi, neverta. Ne veltui sakoma, kad menininko lygį parodo ne programa, ne profesionalūs dažai, o ranka ir jo gabumai. Jeigu nusipirksi brangiausias piešimo priemones, nereiškia, kad nutapysi milijonų vertą kūrinį.

Kokia tu esi menininkė?

Einšteino teorija sako, kad laikas yra reliatyvus. Taip ir su menininkais. Menas yra labai plati forma, ir kiekvienas kitaip gali tą pačią temą priimti ir suprasti. Nepasakyčiau, kad turiu tikslią sritį. Man nelabai patinka realizmas, portretai. Man labiau patinka komiksų, "cartoony" stilius, kurį vis dar lavinu, nes kol kas neatradau savo piešimo stiliaus. Dažniausiai piešiu peizažus.

Man lengviausia reikšti mintis naudojant paprastą pieštuką, bet skaitmeniniame mene galima lengviau žaisti su spalvomis, nes nėra limito, galima tyrinėti, kurios spalvos pešasi ir kurios nesipeša tarpusavyje.

Ką patartum pradedantiesiems - ar geriau pasimokius iš knygų pradėti piešti gyvūnus, ar iškarto pradėti piešti stebint tikrus?

Gal nereikėtų šokti į lavą. Nėra prasmės nerti į sunkiausius dalykus. Norėdamas piešti gyvūnus, realybėje turi taikyti daugybę gebėjimų: reakciją, anatomijos žinias, atsižvelgti, kaip kailiukas blizga ir panašiai. Pirmiausia reikia susipažinti su gyvūnų proporcijomis, kitaip tariant, žinoti, kur uodega ir galva.

Pastebėjau, kad pieši daug kentaurų. Ar jie tavo mėgstamiausios mitinės būtybės?

Ne, mano mėgstamiausi yra drakonai (juokiasi). Bet man patinka piešti kentaurus, taip pat ir elnius.

O kaip sukuri savo originalius veikėjus?

Man labiau patinka sugalvoti dizainus, o ne jų priešistorę. Pažinti veikėją labiausiai padeda eskizavimas. Bandau įsivaizduoti, kas jiems patinka, kaip jie atrodytų įvairiose situacijose. Būna, kad nujaučiu, kaip veikėjas rengtųsi ir panašiai. Veikėjų kūrimas yra kaip kelionė. Jie man kaip vaikučiai. Per tiek metų sukūriau daugybę veikėjų.

Beje, kai buvau jaunesnė, mano veikėjai būdavo be ydų - patys mylimiausi ir geriausi. Tačiau bręsdama supratau, kad tokie veikėjai neįdomus. Jie nėra dinamiški, jiems kažko trūksta, todėl daugelis mano senųjų veikėjų yra "pakasti" ir pamiršti.

Ar tave įmanoma rasti socialinėse medijose?

Turiu "Instagramą" @kaimo.jurge. Turėjau ir "Facebook" puslapį, bet jis neaktyvus. Mano piešiniai patiks tiems, kurie mėgsta animacinius filmukus bei fantastines būtybes.

Jeigu nusipirksi brangiausias piešimo priemones, tai nereiškia, kad nutapysi milijonų vertą kūrinį.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder