Šauktinį nuteisė, nes atsisakė eiti į kariuomenę: galvojau, susimokėsiu ir nebekvies

(4)

Donatas N. dar 2019-aisiais turėjo atlikti privalomąją tarnybą kariuomenėje, tačiau iki šiol taip ir nespėjo apsivilkti šauktinio uniformos – jaunas vaikinas ignoravo jam siunčiamus laiškus, o gautas baudas susimokėdavo, tikėdamasis, kad galiausiai bus paliktas ramybėje. Tačiau taip neatsitiko – už vengimą atlikti privalomąją karo tarnybą vaikinui buvo iškelta baudžiamoji byla.

Taip iki tol neteistas jaunuolis užsidirbo pirmąjį savo teistumą.

Bylos duomenimis, Donatas N. pateko į Panevėžio regiono 2019 metų karo prievolininkų sąrašą, o vėliau privalėjo iki kovo 13 d. pateikti Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Panevėžio regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Biržų poskyriui reikalingus dokumentus ir duomenis. Tačiau vaikinas jokių dokumentų nepateikė, todėl vėliau sulaukė administracinio nusižengimo bylos ir 45 eurų baudos.

Vėliau šauktinį dar kelis kartus kvietė atvykti ir pateikti reikalingus dokumentus, tačiau Donatas N. taip ir nepasirodė. Antrąjį kartą vaikinui skyrė 60 eurų baudą, o trečiąjį kartą, kai nuo 2019-ųjų pradžios kviestas šauktinis iki lapkričio taip ir nepasirodė komplektavimo skyriuje, nutarta, kad žaisti su baudomis užtenka – Donatui N. nutarta kelti baudžiamąją bylą.

Ikiteisminis tyrimas truko visus 2020-uosius, o byla užbaigta buvo tik šiomis dienomis, verdiktą tarus Šiaulių apylinkės teismui.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą apklaustas vaikinas teigė žinojęs, kad, tapęs pilnamečiu, bus kviečiamas į karo tarnybą, todėl kiekvienais metais tikrindavo, ar nepateko į šauktinių sąrašus. Donatas N. taip pat pripažino, kad dar 2018-aisiais buvo patekęs į šiuos sąrašus, tačiau tuo metu gyveno ir dirbo Anglijoje, todėl negalėjo atvykti į karo tarnybą, už ką sulaukė 15 eurų baudos.

Vaikinas teigė, kad į Lietuvą iš Anglijos sugrįžo 2019 m. kovą, o pargrįžus į tėvynę į namus ėmė plaukti laiškai iš kariuomenės, kuriais Donatas N. kviestas prisistatyti į komplektavimo skyrių. Tačiau, kaip teigė šauktinis, eiti į kariuomenę tuo metu nesinorėjo – kaip tyčia tuo metu Donatas N. susirado draugę, kurios nenorėjo palikti, taip pat turėjo darbą, kurio nesinorėjo prarasti.

Vaikinas pripažino, kad tikėjosi, jog vieną dieną kariuomenė nuo jo tiesiog atstos – dėl to, kaip pats teigė, mokėjo paskirtas baudas, vildamasis, kad susimokėjus baudas daugiau jo į karo tarnybą nebekvies.

Tačiau realybė buvo liūdinanti – galiausiai į namus atvyko policijos pareigūnai ir tiesiai į rankas įteikė dokumentus, nurodančius, kad Donatas N. privalo atvykti tarnybon.

Ikiteisminio tyrimo metu vaikinas teigė, kad labai gailisi dėl tokio savo elgesio, žadėjo, kad jau artimiausiu metu susisieks su Biržų poskyriu ir išsiaiškins, kada turi prisistatyti dėl privalomosios karo tarnybos.

Kadangi Donatas N. savo kaltę pripažino, o jo padarytas nusikaltimas nėra laikomas sunkiu, prokurorai sutiko bylą užbaigti baudžiamuoju įsakymu – be posėdžių teisme rengimo ir pakartotinių apklausų, teisėjui nuosprendį priimant įvertinus tik ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmų teisėja Sigita Rozgaitė nutarė, kad dėl merginos ir gero darbo į kariuomenę eiti nenorėjusiam šauktiniui pakankama bausmė bus 700 eurų bauda – tokią sumą nuteistasis turės sumokėti valstybei per mėnesį.

Šauktiniai (asociatyvi iliustracija)   © Lietuvos kariuomenė

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder