Kazys Maksvytis: „Šiai dienai sutikčiau treniruoti rinktinę“

(2)

Visų Lietuvos krepšinio sirgalių akys jau rugsėjo 7 dieną kryps į Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento rinkimus. Po jų bus formuojamas ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių štabas.

„Betsafe" ekspertai prognozuoja, kad po 44 proc. tikimybę užimti LKF prezidento Arvydo Sabonio vietą turi Vydas Gedvilas ir Ramūnas Butautas. Kukliai vertinamos buvusio nacionalinės komandos kapitono Roberto Javtoko galimybės – 12 proc.

Darbėniškio Kazio Maksvyčio pavardė jau seniai figūruoja LKF radare, kam patikėti medalių badmetį išgyvenančios rinktinės vairą. Kartą dėl sutarties su Permės „Parmos" (Rusija) klubu netekęs galimybės treniruoti ne tik nacionalinės komandos, bet ir Kauno „Žalgirio", iš Darbėnų kilęs strategas, regis, jau seniai pasiruošęs karjeros iššūkiui.

Paklaustas, ar sutiktų treniruoti šalies rinktinę, K. Maksvytis su „Betsafe" apžvalgininkais išliko atviras: „Kadangi dabar dirbu toliau nuo Lietuvos, labiau jos ir pasiilgsti. Šiai dienai sutikčiau treniruoti. Bet nenorėčiau spekuliuoti šia tema, nes galbūt net nesulauksiu kvietimo. Dar nėra aišku, kuri valdžia bus išrinkta. Trys skirtingos komandos. Su kai kuriais esu kalbėjęs. Bet, manau, galima daug kalbėti, o jeigu jų neišrinks, kas tada?"

Išaugino auksinę rinktinę

K. Maksvyčio krepšinio biografija spalvinga: jis yra auksinės Lietuvos jaunimo kartos treneris, laimėjęs Europos čempionatų aukso medalius su šešiolikmečiais, aštuoniolikmečiais ir dvidešimtmečiais bei pasaulio čempionų aukso medalius su devyniolikmečių rinktine.

Be to, jis pasiekė istorinių pergalių LKL čempionate ne tik su Klaipėdos "Neptūnu", bet ir Panevėžio "Lietkabeliu".

Klaipėdos krepšinio sirgaliai K. Maksvytį vadina Klaipėdos krepšinio atgimimo simboliu.

Būtent K. Maksvyčiui treniruojant "Neptūną" buvo iškovoti pirmieji LKL medaliai (bronza - 2013, 2018 ir 2019 metais), LKL sidabras - 2014 metais.

Po šio fantastiško sezono "Neptūnas" pelnė kelialapį į prestižiškiausią Senojo žemyno krepšinio turnyrą - Eurolygą. Taigi, "Neptūnas" K. Maksvyčio dėka tapo trečia Lietuvos krepšinio komanda po Kauno "Žalgirio" ir Vilniaus "Lietuvos ryto", dalyvavusi šioje lygoje.

K. Maksvytis yra vadinamas Klaipėdos "Neptūno" komandos istorijos metraštininku, laimės kūdikiu, pritraukiančiu Klaipėdai sėkmę.

Krepšinio sirgaliai labai norėtų, kad jis į sėkmės kelią grąžintų ir Lietuvos rinktinę.

"Manau, kad Kazys Maksvytis tikrai turi realių galimybių užimti Lietuvos rinktinės vyr. trenerio postą. Tai labai gera ir labai tinkama kandidatūra. Juk net keturi dabartinės Lietuvos rinktinės žaidėjai - Jonas Valančiūnas, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius ir Rokas Giedraitis - yra iš auksinės jaunimo Lietuvos rinktinės", - savo įžvalgomis anksčiau su "Vakarų ekspresu" yra dalijęsis buvęs "Neptūno" vyr. treneris Tomas Rinkevičius.

Jis priminė, kad Kazys prieš kelerius metus su šiais žaidėjais tapo pasaulio ir Europos jaunimo čempionais. Prie jų yra prisilietęs, gerai juos pažįsta, žino jų psichologiją, stipriąsias ir silpnąsias vietas.

Jis K. Maksvytį pažįsta dar nuo paauglystės laikų ir daugelį metų dirbo kartu "Neptūno" klube.

Klaipėda išliko širdyje

K. Maksvyčiui patirties netrūksta, jis yra išbandęs jėgas bene visuose svarbiausiuose tarptautiniuose frontuose - VTB Vieningosios lygos turnyre, Europos taurės varžybose, FIBA Čempionų lygoje ir prestižiškiausiame Senojo žemyno krepšinio turnyre - Eurolygoje. Be to, vasarą tobulinęsis ir Amerikoje - NBA Vasaros lygoje.

"Minnesota Timberwolves" trenerių štabe dirbęs K. Maksvytis gali didžiuotis, kad kartu su minėtąja komanda nukeliavo iki NBA vasaros lygos finalo.

Būsimam itin realiam pretendentui užimti Lietuvos rinktinės vyr. trenerio postą K. Maksvyčiui Klaipėda yra itin artima ne tik nuo "Neptūno" laikų, bet ir nuo mažų jo gyvenimo dienų.

"Dar vaikystėje pas savo krikštatėvį Klaipėdoje, Vytauto gatvėje, esu praleidęs daug laiko. Klaipėdoje gyvena būrys mano draugų ir artimųjų, galvoje kunkuliuoja daug vaikystės ir jaunystės įvykių", - teigė K. Maksvytis.

Kalbėdamas su žurnalistais K. Maksvytis ne artą yra palietęs ir aukštaūgio Donato Motiejūno temą ir apie galimybę jį susigrąžinti į rinktinę.

Vizitinė kortelė

Kazys Maksvytis (gimęs 1977 m. birželio 15 dieną Darbėnuose) yra auksinės Lietuvos jaunimo kartos treneris, laimėjęs Europos čempionatų aukso medalius su šešiolikmečiais, aštuoniolikmečiais ir dvidešimtmečiai bei pasaulio čempionų aukso medalius su devyniolikmečių rinktine.

1995 m. baigė Darbėnų vidurinę mokyklą.

1999 m. baigė LKKA (dabar LSU), įgijo bakalauro laipsnį.

2001 m. įgijo magistro laipsnį.

Nuo 2000 iki 2011 metų dirbo Kauno krepšinio mokykloje.

Dirbo Kauno "Atleto", Kauno "Aisčių", Jonavos "Triobet", Vilniaus "Sakalų" , Klaipėdos "Neptūno" (iškovojo LKL bronzos ir sidabro medalius) ir Panevėžio "Lietkabelio" (tapo LKL vicečempionu) komandose. Dabar treniruoja Permės "Parma" (Rusija) klubą.

2011 metais Lietuvos sporto žurnalistų buvo išrinktas geriausiu treneriu. Šis titulas K. Makvyčiui atiteko už tai, kad jo treniruojama Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinė iškovojo pasaulio čempionato aukso medalius.

Kretingos rajono garbės pilietis.

Apdovanotas ordino "Už nuopelnus Lietuvai" medaliu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder