Tatuiruotė ir grūdai. Tokių namų Lietuvoje išliko vos keletas

(8)

Miestas dusina. Tai žino kiekvienas didmiesčio gyventojas, todėl pabėgimai į provinciją, senas kaimavietes, istorines vietas yra tarsi tyro oro gurkšnis.

Šį ypatingą visai netoli Lietuvos-Latvijos pasienio stūksantį namuką seniai norėjau pamatyti, nes tokių mūsų šalyje išlikę vos keletas. O priminė jis man... interviu su mūsų krepšinio dinozauru, grizliu Jonu Valančiūnu.

2014-ieji, Klaipėda, Lietuvos krepšinio rinktinės treniruočių stovykla „Švyturio“ arenoje.

Sulaukėme didžiausios savo žvaigždės, tuomečio NBA Toronto „Raptors“ žaidėjo J. Valančiūno. Spaudos konferencijų salėje visi žurnalistai uždavinėjome klausimus apie pasiruošimą, fizinę formą, ambicijas ir kt.

Tačiau viena kolegė turėjo nurodymą iš aukščiau: paklausti Jono apie jo naująją tatuiruotę. Ant kaklo.

Tada jis ją slėpė ir niekam nesakė, ką išsitatuiravo. Taigi kolegė ne savo noru turėjo šauti ir tikėtis, kad pataikys, nes uteniškis vis išsisukdavo.

- Jonai, pasidarėte naują tatuiruotę. Kas pavaizduota?

- Tai – asmeniška*. – Burbtelėjo krepšininkas, kurį akivaizdžiai suerzino klausimas, užduodamas bemaž visų žurnalistų vos tik pasitaikius progai.

- Bet gal vis dėto galite pasakyti? Juk įdomu žmonėms...

- Klausykite, tai – asmeniška, juk pasakiau. Aš Jūsų neklausiu, kur Jūs pirkote savo batus...

- Magazine. – Nė nemirktelėjusi pykštelėjo kolegė aukštaičiui.

Mus visus išmušė raudonis. Pats J.V. neteko amo, stiklinėmis akimis dirstelėjo į žurnalistę ir nieko nepasakė. Buvo šiek tiek gėda dėl įkyraus klausinėjimo kai triskart buvo atsisakyta komentuoti piešinį ant kūno.

Na, toks darbas. Bet tas kolegės atsakymas „magazine“ net mane privertė pasijausti nejaukiai.

Ji – tokia žemaitukė, paprasta, tai ir atsakė paprastai. Matyt, turėjo omenyje „parduotuvėje“ nuo rusiško žodžio „магазин“. Bet...

Magazinas yra šioje nuotraukoje. Tai – Kretingos rajone esančio ir baigiančio sugriūti Laukžemės dvaro priklausinys. XIX a. pr. statytas akmenų mūro namas, kurio paskirtis – visai ne parduotuvė. Žodis kilęs iš arabiško مخزان‎, kuris tariasi „machzan“, „machāzin“ ir reiškia sandėlį.

Ir ne bet kokį: atsarginį, kuriame dvarui priklausančių kaimų valstiečiai supildavo grūdus stichinės nelaimės ir bado atvejui. Be dvaro valdytojo sutikimo grūdų atsargų iš magazino imti buvo negalima.

Magazinai išnyko dar kaizerinės vokiečių okupacijos metais. Rašoma, jog valstybės saugomas Laukžemės magazinas yra vienas iš kelių išlikusių šios paskirties pastatų Lietuvoje. Saugo jį ir gandras, kuris jau pasiruošęs kelti sparnus į šiltuosius kraštus. Rudenėja…

"Magazine". Dar dabar pamenu išsprogusias J.V. akis po tokio tarmiško atsakymo.

* Ant Jono kaklo ištatuiruotas krikščioniškas rožinis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder