Gitanas Nausėda: riaušės prie Seimo Vilniuje sukeltos „ne be užsienio valstybių pagalbos“

(27)

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad riaušės prie Seimo Vilniuje sukeltos „ne be užsienio valstybių pagalbos“.

„(...) buvo akivaizdžiai matyti, kad tai yra daroma ne be užsienio valstybių pagalbos“, – ketvirtadienį „Delfi TV“ sakė valstybės vadovas, komentuodamas antradienį prie Seimo įvykusias riaušes.

Nors Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis teigė, kad  departamentas šiuo metu neturi duomenų apie antivalstybinę veiklą ar įrodymų, jog už to stovi užsienio jėgos, G. Nausėda sakė, jog antradienį buvo „pernelyg daug sutapimų“, kad juos būtų galima laikyti atsitiktinumu.

„Mes gyvename hibridinio karo, hibridinių atakų sąlygomis. Ir tos atakos seka viena po kitos. Mes jau visi Lietuvoje puikiai sutariame, kad ir migrantų skaičiaus padidėjimas yra savotiška hibridinė ataka, kurią pirmiausia organizuoja Baltarusija. Niekur šita ataka nesibaigė, ji tęsiasi toliau“, – kalbėjo valstybės vadovas.

„Tai, kas įvyko tą vakarą, iš tikrųjų pernelyg daug sutapimų buvo tą pačią dieną – ir baltarusiškos televizijos, ir interviu joms dalijami tą patį vakarą, ir prasidėjo riaušės, ir kitą dieną sekė jau Rusijos valdžios atstovų reakcija (...). Dar pridėkime sąmyšį migrantų stovykloje tą patį vakarą. Taigi, galima naiviai galvoti, kad tai atsitiktinumai, bet aš manau, jog tai nėra jokie atsitiktinumai, o tai yra tam tikros sisteminės, hibridinės atakos sudėtinė dalis. Užsakovai, manau, yra pakankamai aiškūs“, tik bėda ta, kad net ir mūsų kai kurie valdžios politikai dalyvauja šitame ir dalyvauja neįvertindami visų pasekmių nacionaliniam saugumui“, – tvirtino G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad dieną vykęs mitingas dėl ribojimų imuniteto neturintiems asmenims buvo pilietinės pozicijos išraiška, o vakare prasidėjo tai, kas neturėjo „nieko bendro su pačia demokratija ir noru išreikšti savo nuomonę“.

„Juo labiau, kad tiems žmonėms nelabai ir rūpėjo ta pirmoji mitingo dalis ir joje keliamos problemos“, – tvirtino G. Nausėda.

Jis sakė, kad mitingo dalyviai reiškė pasipiktinimą dėl tų pačių dalykų, dėl ko nepasitenkinimas kyla ir pasaulyje, tačiau valstybės vadovas kai kuriuos mitingo akcentus pavadino netoleruotinais.

Anot jo, tai, kad mitinge naudotos kartuvės, Dovydo žvaigždės yra mažų mažiausiai istorinis analfabetizmas“.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę į sankcionuotą mitingą prie Seimo Vilniuje protestuoti prieš Vyriausybės planuojamus ribojimus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui protestas peraugo į riaušes, per susirėmimus nukentėjo 18 pareigūnų, sulaikyti 26 žmonės. Panašiu metu riaušės vyko neteisėtų migrantų stovykloje Rūdninkuose. Čia išlaužus tvorą apie 20 užsieniečių buvo palikę stovyklą, tačiau netrukus sulaikyti ir grąžinti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder