Žurnalistas Tomas Čyvas atvirai: VSD mokėjo pinigus už dalyvavimą mitinguose

(12)

Žurnalistas Tomas Čyvas neatmeta galimybės, kad šios savaitės mitingas baigėsi ne protestuotojų, o specialiųjų tarnybų organizuotomis riaušėmis, kuriomis norėta kompromituoti patį protestą. Jis taip kalba iš asmeninės patirties, mat pats Valstybės saugumo departamento prieš beveik du dešimtmečius buvo nusamdytas dalyvauti pikete, kurio tikslas - sukompromituoti iš posto norėtą nušalinti tuometinį prezidentą Rolandą Paksą.

„Esu pasakojęs, kad tuo metu, kai vyko vadinamoji „paksiada", aš iš tikrųjų tikėjau, kad stipriai tarnauju Tėvynei.

Aš pažinojau nemažai Valstybės saugumo departamento 9-osios valdybos narių, kurie paprašė, kad vasarą dalyvaučiau pikete.

Jis vyko prie Valstybės saugumo departamento, kuris tuo metu rezidavo sostinės Vytenio gatvėje, pastato. Piketas buvo propaksininkų - prieš VSD ir už R. Paksą. VSD mus surinko kelis.

Mūsų vaidmuo - reikėjo maksimaliai idiotiškais balsais, kaip Mauzerio ir Sūrskio, skanduoti - „Paksius nekaltas" ir panašiai. Kad būtų parodyta, jog R. Pakso šalininkai - visiški „durniai". Ir už tai buvo atsilyginta pinigais iš VSD kasos.

Tam reikalui saugumas pinigų turėjo visada. Aišku, sumos nebuvo didelės, netgi niekingos - 100 litų ribose.

Viso pasaulio specialiosios tarnybos dirba taip", - „Vakaro žinioms" pasakojo T. Čyvas.

Pasak žurnalisto, jis su kitais saugumiečių nusamdytais draugais tada tikėjo, kad Lietuva yra šalis, kuriai reikia įstoti į ES, NATO.

„Turėjau draugų, kurie dirbo VSD. Jie paskambino ir paklausė, ar galėčiau padaryti taip, kad tie, kurie yra už Paksą, atrodytų idiotiškai.

Mes tą padarėm, nes galvojom, kad taip tarnaujame Tėvynei - be R.Pakso Lietuvai bus lengviau pasiekti savų tikslų.

Atvažiavo saugumietis, atvežė mus į Vytenio gatvę, garantavo, kad mūsų tikrai nesuims policija, ir mes ten paskandavom „Paksius - nekaltas" ir panašiai. Kaip sakiau, „Dviračio žinių" stiliumi. Tie dalykai buvo nufilmuoti ir parodyti per televiziją.

Po piketo vienas saugumietis mus dar pavėžėjo iki alaus baro „Mamutas" (tada dar toks buvo), kur dar už tai „pabaliavojome".

Deja, taip daroma. O mes, tada galvojome, kad darome gerai, nes R. Paksas mus nuves į Rusiją ir panašiai.

Aišku, dabar taip tikrai nebesielgčiau, nors ir dabar nemanau, kad R. Paksas yra absoliutus gėris. Nesu jo politikos fanas, negarbinu už tai, kad jis už milijoną litų pardavė ponui Jurijui Borisovui Lietuvos pilietybę. Ir dabar manau, kad jis darė blogai.

Tačiau noriu pasakyti, kaip dirba specialiosios tarnybos ir kad jos gali padaryti tai, ką mes matėme šią savaitę", - kalbėjo žurnalistas.

T.Čyvas buvo ir šios savaitės mitinge, tiesa, ne kaip dalyvis, o kaip žurnalistas.

„Iš ryto nemačiau nieko baisaus. O paskui staiga pasirodė, kad kažkas nutiko. Tada, kai oficialiai mitingas jau buvo pasibaigęs.

Ar tą „kažką" galėjo suorganizuoti mūsų specialiosios tarnybos? Be abejo, galėjo, nes jos tai moka ir yra dariusios.

Ir jei kas nors norėtų tai paneigti, taip pat ir tai, kad jos organizavo R. Pakso diskreditavimo kampaniją, aš ir teisme galėčiau tą patvirtinti, net pavardes pareigūnų įvardindamas. Tik nežinau, kur jie dabar dirba.

Netvirtinu, kad ir šią savaitę jie padarė tai, bet kad tokie dalykai vyksta - tikrai, žinau iš savo patirties", - pasakojo T.Čyvas, pridurdamas, kad VSD prašymu yra dalyvavęs ir TV laidoje, nukreiptoje prieš tuometinį prezidentą R.Paksą, tiesa, siūlytų 100 litų už tai nepaėmė.

„Beje, saugumiečiai, kurie padėjo išmesti R.Paksą, po Vytauto Pociūno žūties patys, arba bent dauguma jų, buvo atleisti", - reziumavo T.Čyvas.

Komentuoja Prezidentas Rolandas PAKSAS:

Apie specialiųjų tarnybų veiksmus, siekiant sukompromituoti mane rėmusius žmones, šiandien atsakyčiau įprasta tapusia fraze: „kas galėtų paneigti?"

Tačiau yra daug informacijos, kad tuometinis Valstybės saugumo departamentas daug prisidėjo prie konstituciškai išrinkto prezidento nuvertimo. Ar tai buvo susiję ir su mitingų organizavimu? Galbūt.

O ar prie dabartinio mitingo kompromitavimo jos neprisidėjo? Kiekvienas, turintis normalų supratimą apie įvykius, vykstančius dabar mūsų visuomenėje, turėtų sau kelti šį klausimą.

Bent man atsakymas yra aiškus: tokia mitingo pabaiga, kokia buvo, labai palanki valdžiai, nes bus galima įvesti griežtesnes sankcijas, griežtesnes priemones, parodyti, esą laisva pilietinė valia yra pavojinga.

Aišku, aš nedalyvavau mitinge, netyriau šio dalyko, tačiau, mano supratimu, būtent valdžia norėjo tokios mitingo pabaigos.

Archyvų nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder