LGBT atstovams leidžiama įžeidinėti tradicines vertybes ginančius žmones, baudomis grasinama tik „senamadiškiems tamsuoliams“

(4)

Valdantieji neslepia, kad nors naujos įstatymų pataisos dėl neapykantos kalbos atsiimtos, jie vis tiek sieks praplėsti atsakomybę už tyčiojimąsi ir niekinimą dėl lytinės tapatybės, seksualinės orientacijos, rasės ar religijos. Tačiau visuomenė pastebi, kad ir dabar teisę būti apgintiems nuo patyčių turi tik išskirtinai LGBT bendruomenei priklausantieji ir jų šalininkai. O tradicines vertybes išpažįstantiesiems tenka atlaikyti patyčias ir ne visada pavyksta sulaukti net policijos pagalbos.

Į policiją su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą žinomam šalies atlikėjui Ruslanui Kirilkinui neseniai kreipėsi Edita Navickienė. Moteris sako nusprendusi apginti savo teises, nes neapsikentė nepagarbaus atlikėjo elgesio socialiniuose tinkluose.

Konfliktas socialiniame tinkle „Facebook" prasidėjo po to, kai R.Kirilkinas pasidalino peticiją prieš Stambulo konvenciją pašiepiančiu komiko Olego Šurajevo sukurtu paveikslėliu. Taip pat kilo vieša diskusija dėl R.Kirilkino savo sekėjams išsakyto skatinimo skųsti įrašus apie Stambulo konvenciją transliuojantį Dovydą Norkūną.

Archyvų nuotr.

Atlikėjas kaltės nepripažino

Diskusija nepraslydo ir pro R.Kirilkino akis. Savo socialinio tinklo „Instagram" anketoje jis pasidalijo montažu, nurodydamas E.Navickienę ir pridėdamas vemiančio veiduko iliustraciją bei frazę: „Kai tavo „Facebook" „draugas" vemia ir apsitaško visame gražume." Taip pat jis pasidalino montažu, kuriame dvasininkas Algirdas Toliatas ant rankų laiko šalies prezidentą Gitaną Nausėdą, ir kita su LGBT ir Stambulo konvencijos klausimais susijusia informacija.

Dėl to E.Navickienė kreipėsi į policiją su prašymu prieš atlikėją pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tyčiojimosi ir neapykantos kurstymo. E.Navickienė įsitikinusi, kad patyčių iš R.Kirilkino sulaukė dėl išsiskyrusių nuomonių šeimos instituto klausimu. Tačiau policija pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakė.

Policijos apklaustas R.Kirilkinas nurodė, kad neturėjo tikslo įžeisti, tiesiog norėjo įspėti savo sekėjus, kad šie būtų atsargesni, į draugus socialiniuose tinkluose priimdami nepažįstamus žmones. Tad pareigūnai neįžvelgė tikslo tyčia raginti, skatinti neapkęsti, tyčiotis tam tikrai grupei priklausančių žmonių. Šį sprendimą E.Navickienė skundė prokuratūrai, tačiau ir ši palaikė policijos sprendimą. Tačiau moteris tvirtina, kad nepasiduos, ir ketina kreiptis į teismą.

Įžvelgia dvejopus standartus

Archyvų nuotr.

„Visų LGBT bendruomenės atstovų negalima lyginti su politikuojančiais propagandistais LGBT atstovais. Tačiau, grupelė jų atstovų elgiasi agresyviai, provokuojančiai.

Aš viešojoje erdvėje nežeminu pašnekovo, tačiau savo atžvilgiu sulaukiu patyčių, neapykantos kurstymo. Aš nenaudoju tokių žodžių kaip „gėjus", „lesbietė", „pederastas" ir t.t.

Bet mane vadina homofobe, tamsuole, turinčia supelijusias smegenis, debile, durne... Galėčiau vardinti ir daugiau.

Tokių ir dar baisesnių epitetų sulaukia tie, kurie jiems neploja ir pasisako už tradicinę šeimą.

Pasidairius po LGBT atstovų socialinių tinklų profilius, susidaro nuomonė, kad dauguma (negaliu sakyti, kad visi) tyčiojasi, skatina neapykantą kitokiai nuomonei ir civilizuotai diskusijai vietos nebelieka. Tradicinių šeimų atstovai yra cenzūruojami.

Mano patirtis rodo, kad galima lieti neapykantą dėl to, kad turi kitokią nuomonę, priklausai kitų pažiūrų grupei, ir likti nenubaustam, nes esi LGBT atstovas. Asmeniškai aš negaliu sau leisti žeminti kitą žmogų, o tuo labiau LR prezidentą ir dvasininką, skatinti neapykantą jo atžvilgiu, kurti žeminančius paveikslėlius, nes būsiu nubausta pagal galiojančius teisės aktus, o mane žeminęs žmogus to išvengia, nes yra homoseksualus.

Bet jei įvykis būtų buvęs kitoks - aš būčiau viešai pažeminusi homoseksualą? Būčiau teisiama. Ir nebūtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas", - „Vakaro žinioms" sakė E.Navickienė.

Šokiruoja liberalaus jaunimo kultūra

E.Navickienė - ne vienintelė, kuri, pastebėjusi nepagarbų LGBT bendruomenės narių ar juos palaikančių žmonių bendravimą, kreipėsi į žiniasklaidą. Su „Vakaro žiniomis" susisiekė ir skaitytoja Vilma Mačienė. Moteris buvo šokiruota, kai pastebėjo, kaip viešojoje erdvėje bendrauti sau leidžia liberalaus jaunimo atstovai, aršiai kovojantys už toleranciją ir neapykantos mažinimą.

Viešoje diskusijoje socialiniame tinkle „Facebook" moteriai teko patirti žeminimą iš Lietuvos liberalaus jaunimo nario Andriaus Tomkevičiaus. V.Mačienė pastebėjo, jog šis žmogus įvairiuose komentaruose prie diskusijos apie LGBT ir įstatymus provokuoja, kad išprovokuotų neigiamas internautų reakcijas. Vienas nemalonus komentaras buvo skirtas ir jai. „Tuštybė. Uoj, pralinksminot. Tuštybės pokštininkė būsit. Vis šiek tiek pozityvo", - rašė A.Tomkevičius Vilmai skirtame komentare.

Vilma kreipėsi į Lietuvos liberalaus jaunimo organizaciją, kuriai priklauso A.Tomkevičius ir papasakojo, kad jos narys nepagarbiai elgiasi su kitais žmonėmis viešojoje erdvėje. Tą patį padarė ir Vilmos dukra. Netrukus jas pasiekė atsakymas, kad A.Tomkevičiaus elgesys buvo svarstytas organizacijoje.

„Kreipiausi į Kontrolės komisiją, kad įvertintų susidariusią situaciją.

Kontrolės komisija nusprendė, papeikti ir įspėti A.Tomkevičių, kad toks elgesys yra nepagarbus ir nesuderinamas su mūsų organizacijos vertybėmis.

Savo ruožtu Andrius pažadėjo, kad tokie dalykai viešojoje erdvėje nebesikartos", - rašoma organizacijos pirmininko Luko Stravinsko atsakyme. Po šito A.Tomkevičius ištrynė informaciją, kad priklauso Lietuvos liberalaus jaunimo organizacijai, tačiau nurodė, kad yra „homofobų siaubas".

Įžvelgia tyčinį kiršinimą

Archyvų nuotr.

Tiesa, su „Vakaro žiniomis" bendravusi Vilma ir toliau pastebi nepagarbų jaunuolio bendravimą: „Jaunasis liberalas A.Tomkevičius toliau sėkmingai tęsia patyčias kitų komentatorių atžvilgiu. Nori nenori, peršasi išvada, kad jiems duodamos komandos pulti, tyčiotis, kiršinti ir taip provokuoti žmones. Todėl, manau, turime viešinti tokius atvejus, kad visuomenė žinotų, kokie žmonės taip elgiasi, prisidengdami kova už toleranciją."

„Gyvenu Jungtinėje Karalystėje ir gėjų, lesbiečių, transseksualų ir jų bendruomenei priklausančių žmonių pažįstu gal net daugiau nei tas jaunasis liberalas.

Tačiau noriu pasakyti, kad čia nėra jokio visuomenės susipriešinimo dėl to, kas yra kokios orientacijos. Ir nėra jokio seksualinių mažumų brukimo visuomenei.

Niekas čia vienas kito neužgaulioja ir nežemina. Be to, jeigu tokį komentarą, kuris buvo skirtas man, žmogus parašytų Anglijoje, jam grėstų kalėjimas iki septynerių metų.

Matydama, kas vyksta Lietuvoje, niekaip kitaip negaliu to vertinti, kaip tik tyčiniu visuomenės kiršinimu. Manau, tai yra jaunųjų liberalų užduotis - kiršinti, pulti kitaip mąstančius, išprovokuoti, kad būtų galima patiems apsimesti aukomis.

Manau, šių jaunuolių tėvams ir giminėms reikėtų susirūpinti tuo, ką veikia jų vaikai. Tai šių laikų chunveibinai, tyčia skaldantys visuomenę.

Kaip jie su mumis pasielgtų, jeigu turėtų savo rankose ginklus?" - sako Vilma.

a

Atlikėjas Ruslanas Kirilkinas situacijos „Vakaro žinioms“ komentuoti nepanoro. Redakcijos archyvo nuotr.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder