Politologai: Kasčiūno ir Raskevičiaus konfliktas turės tęsinį

(9)

Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus kritiką Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Laurynui Kasčiūnui politologai vertina prieštaringai.
 

Archyvų nuotr.

Vieni politologai įžvelgia Laisvės partijos atstovo patirties politikoje trūkumą, kiti tikina, kad šie politikai „vaidijasi ir koliojasi bet kuriai progai pasitaikius“, tad, esą šis konfliktas nestebina, bet jis turės tęsinį.

„Koalicijos viduje jie nuo pat pradžių trinasi, vaidijasi ir koliojasi bet kuriai progai pasitaikius, tad šis konfliktas nenustebimo.

Žinoma, tokios istorijos nuima tam tikras skraistes, pasimato kas yra kas.

Tai anksčiau ar vėliau turėjo nutikti, nes jei sakai „a“, tai anksčiau ar vėliau pasakyti ir „b“, man atrodo L. Kasčiūno kalboje su migrantais buvo ir necenzūrinės leksikos, tik naujienose nebuvo to girdėti, net ir sakyčiau tokie grasinimai buvo, tad, manau, istorija turės tęsinį“, – Alfa.lt sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Bernaras Ivanovas.

Politologas tikina, kad Vyriausybė L. Kasčiūno veiksmų nepraleis pro akis, nes nepritarimas valdžios veiksmams nėra toleruojamas.

„Apskritai, manau, kad Vyriausybės pozicija yra tokia, kad tie, kurie nepalaiko jos pozicijos yra valstybės priešai. Na, stebim toliau, serialas tęsiasi“, – tikino B. Ivanovas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas dr. Liutauras Gudžinskas yra kiek kitokios nuomonės.

Pasak politologo, šis konfliktas neturės didelės įtakos valdančiosios koalicijos veiksmas. „Nemanau, kas tai peraugs į trinti koalicijos viduje, nes jie nėra pagrindiniai politikai, jie nėra partijų vadovai ar partijos politikos formuotojai.

L. Kasčiūnas atstovauja tą tokį konservatyvųjį sluoksnį ir bando šią migrantų krizę išnaudoti saviems politiniams tikslams.

Manęs nestebina, kad jis lankosi migrantų stovyklose ir per vaizdo įrašus bando, kaip sakant, atkreipti dėmesį į save. T. V. Raskevičius, kaip Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, matyt, jautė, kad privalo pateikti kitą požiūrį, juolab, kad koalicija susideda tiek iš konservatorių, tiek iš liberalių partijų“, – Alfa.lt sakė VU TSPMI politologas.

L. Gudžinskas įsitikinęs, kad jau seniau matėsi šių dviejų politikų požiūrių išsiskyrimas, o šis konfliktas tėra to apraiška. „Man atrodo, kad čia dar viskas vyksta suvaldomose rėmuose.

Iš pat pradžių buvo aišku, kad šie du politikai turi labai skirtingus požiūrius į įvairius klausimus ir čia yra to apraiška, bet kad tai kažkaip išjudintų visos Vyriausybės darbą aš abejočiau“, – teigė politologas.

Paprastai politikai, kurie yra koalicijoje tarpusavio santykių nesiaiškina viešai. VDU politologas Algis Krupavičius vertindamas dviejų koalicijoje esančių politikų konfliktą tikino, kad tai parodė T. V. Raskevičiaus patirties trūkumą.

Archyvų nuotr.

„Matome tokį lokalinį mūšį tarp politiko, kuriam elementariai trūksta patirties, čia kalbu apie T. V. Raskevičių. Paprastai politikai, kurie yra koalicijoje tarpusavio santykių nesiaiškina viešai, net jei jų požiūriai apie vieną ar kitą dalyką ir skiriasi.

Šiuo atveju T. V. Raskevičius elgiasi kaip nepatyręs politikos naujokas ir, žinoma, tokie veiksmai priskaldo malkų valdančiajai daugumai“, – sakė A. Krupavičius.

Pasak VDU politologo, susidariusi situacija neturės įtakos koalicijos veiksmams. „Manau, kad L. Kasčiūnas, kuris politikoje nėra naujokas, gerai supranta, kad kelti audrą stiklinėje nėra prasmės.

Koalicijos viduje bus rasta kitų būdų kaip išsiaiškinti skirtingas pozicijas“, – tikino A. Krupavičius.

Man tiesiog yra nuoširdžiai gėda. Primename, kad ketvirtadienį Vydenių migrantų stovykloje apsilankęs NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas įsivėlė į ginčą su čia apgyvendintais atvykėliais.

T. V. Raskevičius tokį L. Kasčiūno elgesį pavadino gėdingu.

„Vydenių stovykloje ant migrantų pakeltu balsu staugiantis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas yra labai įdomi XXI amžiaus Lietuvos parlamentarizmo iliustracija. Man tiesiog yra nuoširdžiai gėda“, – feisbuke rašė Žmogaus teisių komiteto pirmininkas.
 

Archyvų nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder