Gabrielius Landsbergis

Gabrielius Landsbergis: visada turime lūkestį, kad Lietuvos ambasadorius Kinijoje galėtų grįžti į Pekiną

(2)

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis mano, kad Kinijos reakcija į Lietuvos veiksmus ir paramą Taivanui yra stipriai per griežta. Tačiau toks Pekino atsakas, ministro vertinimu, yra labiau orientuotas į žinutės pasiuntimą tarptautinei bendruomenei.

„Mes esame pateikę pasiūlymus Kinijai, kaip mes matome situaciją, kuri klostosi. Manome, kad Kinijos vertinimas yra stipriai per griežtas. Manome, kad tai yra daugiau skirta ne tiek Lietuvai, kiek tarptautinei bendruomenei, kad nebūtų bandoma sekti Lietuvos pavyzdžiu“, – ketvirtadienį atsakinėdamas į žurnalistų klausimus sakė G. Landsbergis.

„Tai yra įvairių Lietuvos priimtų sprendimų pasekmė, tiek dėl 5G, tiek dėl mūsų strateginių sektorių apsaugos, investicijų į juos. Be abejonės, mūsų stipresnio ryšio su Taivanu“, – mano jis.

Užsienio reikalų ministras laikosi pozicijos, kad toks Kinijos diplomatinis kelias nėra teisingas, o Lietuva, pasak jo, siekia su visomis valstybėmis kalbėtis, net jeigu jos turi kitokią nuomonę. Šalies diplomatijos vadovas taip pat išsakė lūkestį, kad Lietuvos ambasadorei Kinijoje galiausiai pavyks grįžti į Pekiną.

„Mes visada turime lūkestį, kad ambasadoriai grįžtų. Esame pateikę Kinijai pasiūlymus, kad laukiame jų ambasadoriaus. Tačiau yra įvairių patirčių, Norvegijos ambasadorius, rodos, aštuonerius metus buvo konsultacijose“, – kalbėjo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Užsienio reikalų ministerija rugsėjo pradžioje informavo, jog konsultacijų į Lietuvą iš Kinijos grįžta valstybės ambasadorė Diana Mickevičienė.

„Nuo rugsėjo 4 dienos Lietuvos ambasadorė Kinijoje iškviečiama konsultacijų, atsižvelgiant į rugpjūčio 10 dienos Kinijos pareiškimą“, – teigiama ministerijos pranešime.

Lietuvos ambasada Kinijoje dirba įprastu režimu.

Dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu Kinija šią vasarą konsultacijų atšaukė savo ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tokį sprendimą argumentavo Vilniaus ketinimais Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę. Kinijos atstovų teigimu, toks Lietuvos ketinimas „įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo“.

Kaip skelbta anksčiau, užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui prieš kelias savaites paskambino JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir pareiškė paramą Lietuvai dėl Kinijos daromo spaudimo ir dėl Vilniaus vykdomos politikos Baltarusijos atžvilgiu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder