Apie galimybių pasą didžiosiose parduotuvėse: „Tai absurdo spektaklis“

(14)

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė teigia nematanti logikos reikalauti galimybių pasų didžiosiose parduotuvėse bei siūlo reikalavimą atšaukti.

„Akivaizdu, kad šis reikalavimas sunkiai įgyvendinamas, o jei jo neįmanoma tinkamai įgyvendinti, jis netenka savo prasmės. Jei reikalaujama tik galimybių paso, bet nereikalaujama tapatybės dokumento, vadinasi, į prekybos centrus iš esmės gali patekti visi norintieji. Tai ir vyksta.

Prekybos centrai ir žmonės priversti apsimesti, kad vykdo valdžios nurodymus. Valdžia apsimeta, kad sėkmingai kovoja su pandemija. Absurdo spektaklis, kurį iššaukė absurdiškas reikalavimas“, - teigia V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderės manymu, tokį perteklinį reikalavimą būtina atšaukti, o padidėjęs pirkėjų srautas mažesnėse parduotuvėse niekaip nesumažins užsikrėtimų skaičiaus.

„Tai tik iliuzija. Eilinis eksperimentas, kuris sukelia daug nepatogumų, o rezultatas neaiškus, nes sunkiai įvertinamas. Manau, reikia atsisakyti reikalavimo, o palikti rekomendaciją: jei parduotuvės nori tikrinti galimybių pasus, gali tai tinkamai įgyvendinti, tegul tikrina. Leiskime joms savarankiškai tai nuspręsti“, - sako V. Blinkevičiūtė.

Ji sutinka, kad daugelyje Europos Sąjungos valstybių panašūs pasai yra. Klausimas tik toks, kokia jų paskirtis ir kaip jie naudojami.

„Matau didelę galimybių paso taikymo prasmę, ypatingai uždarose pasilinksminimo, pramogų, laisvalaikio vietose, bet ne parduotuvėse“, - įsitikinusi V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratai jau anksčiau yra teigę, kad  Vyriausybė turi aiškiai apibrėžti galimybių paso teisines ribas, jo taikymo sąlygas bei sritis, taip pat tikslus.

Pasak socialdemokratų, visa tai būtina įtvirtinti įstatymuose, reguliuojančiuose užkrečiamųjų ligų plitimo ir ekstremalių situacijų valdymą, civilinę ir darbo saugą.

Ten, kur yra dideli žmonių sambūriai, socialdemokratų nuomone, turėtų veikti testavimo centrai. Patalpų ventiliacija, kaukės, atstumai, higienos reikalavimų laikymasis – visa tai socdemams atrodo nekvestionuotina.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder