Skambučių iš Lietuvos nustebintas „Parma“ direktorius: toks treneris pasitaiko tik kartą karjeroje

(3)

Praeityje žinomas Rusijos krepšininkas, vilkėjęs Maskvos CSKA ir šios šalies nacionalinės ekipos marškinėlius, daug žino apie Lietuvos krepšinį ir ne kartą pats aikštėje akis į akį yra susidūręs su lietuvių krepšinio grandais.

2019 metais, kai K. Maksvytis taip pat buvo laikomas pagrindiniu kandidatu pakeisti atsistatydinusį Dainių Adomaitį, „Parma“ nenorėjo dalintis neseniai Rusijoje pradėjusiu dirbti specialistu.

Bet kai prireikė pakeisti Darių Maskoliūną, Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) susitarti pavyko.

Pavyko galbūt ir dėl to, jog šįkart tai daryta aktyviai. Kitaip nei prieš dvejus metus, kai buvęs LKF prezidentas Arvydas Sabonis tiesiogiai su „Parma“ nė nesusisiekė.

„Kazys buvo užsiminęs apie tai, jog gali skambinti, tačiau tokio skambučio nebuvo.

Kitas dalykas, mes patys buvome tvirtai apsisprendę: treneriui buvo pirmi metai Permėje, norėjome, jog strategas dirbtų tik klube, be to, tokia galimybė nebuvo įtraukta ir į sutartį.

Mes tai ir komunikavome. Žinote, galbūt tuo metu LKF vadovai suprato, jog šis klausimas uždarytas, ir bet kokios pastangos būtų bevaisės“, – svarstė A. Bašminovas.

Praėjusį antradienį oficialiai užbaigtų derybų užkulisius praskleidęs „Parma“ direktorius neabejoja, kad LKF pasirinko teisingai.

„Su K. Maksvyčiu jūsų šalies rinktinė gali pasiekti ir istorinių aukštumų“, – sakė A. Bašminovas.

Aš pats daug metų žaidžiau krepšinį ir savo kelyje sutikau daug trenerių, bet ne kiekvienam žaidėjui pasitaiko patekti į tokio specialisto rankas.

Aleksandras Bašminovas, „Parma“ generalinis direktorius

– Ar lengvai susitaikėte su ta mintimi, kad K. Maksvytis nuo šiol ne tik treniruos „Parmos“ klubą, bet ir turės ir kitas pareigas? – Delfi pasiteiravo A. Bašminovo

– Mes dar prieš pratęsdami sutartį su Kaziu buvome aptarę šią galimybę ir į kontraktą įtraukėme punktą dėl rinktinės treniravimo. Taigi, mums tai nebuvo jokia naujiena. Su šia mintimi jau buvome susigyvenę.

Maloniai stebinantį įspūdį paliko tai, kad po LKF prezidento rinkimų skambino ir juos laimėjęs Vydas Gedvilas, ir generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, ir LKF garbės prezidentas Vladas Gasrastas.

Visi jie rūpestingai teiravosi apie sudarytas sąlygas, šansus ir galimybes K. Maksvyčiui dirbti su Lietuvos rinktine.

Mes paaiškinome, kad kliūčių tikrai nedarysime, o tiksliau sudarysime visas sąlygas treniruoti rinktinę.

Juk jis nusipelnė šio posto – Europos bei pasaulio čempionatuose aukštumų pasiekė su jaunimo rinktinėmis, kurių vaikinai užaugo ir yra vyrų komandos lyderiai.

Taigi, nenuostabu, kad šią rinktinę ir turi treniruoti būtent Kazys. Mes tuo džiaugiamės.

Archyvų nuotr.

Kazys Maksvytis (Foto: vtb-league.com)

– Tai, jog Lietuvos rinktinę treniruos „Parma“ klubo strategas, jums taip pat savotiška reklama?

– Taip, juk K. Maksvytis – geras ir patyręs krepšinio specialistas, pasiekęs aukštumų ir Lietuvos klubiniame krepšinyje, išbandęs jėgas ir Eurolygoje. Be to, Lietuvos rinktinė taip pat labai pajėgi – viena iš pasaulio lyderių, turinti ir pajėgių NBA žaidėjų.

LKF vadovų pasitikėjimas K. Maksvyčiu – sveikintinas. Tikiu, kad jis gali pademonstruoti gerą rezultatą.

– Su K. Maksvyčiu dirbate jau trečius metus. Ką galite pasakyti apie šį trenerį?

– Pasakysiu taip: aš pats daug metų žaidžiau krepšinį ir savo kelyje sutikau daug trenerių, bet ne kiekvienam žaidėjui pasitaiko patekti į tokio specialisto rankas.

Kazys sugeba sudaryti tokią atmosferą ir galimybes, kad kiekvienas žaidėjas turėtų progos atsiskleisti. Ir man tai labai patinka.

Aš nuolat bendrauju su vaikinais ir jie man sako: dirbti su tokiu treneriu galimybė pasitaiko tik kartą karjeroje.

Organizatorių nuotr.

Kazys Maksvytis (Foto: vtb-league.com)

– Tai kokios gi šio trenerio savybės jums labiausiai patinka?

– Komandoje yra gera chemija, pasitikėjimas vieni kitais. Treneris yra draugiškas ir leidžia atsiskleisti kiekvienam, tačiau tai nereiškia, kad jis toleruoja tuos, kurie nesistengia ir nepasižymi kovingumu. Jis sugeba įskiepyti kovingumo jausmą, kad visi kovotų lyg vienas tvirtas kumštis.

Krepšinis – komandinė sporto šaka, tad žaisdamas po vieną, kad ir kokie atskiri lyderiai būtų, nieko nepasieksi.

– Ar K. Maksvyčiui sudarysite sąlygas išvykti į Lietuvą per pasaulio čempionato atrankos „langus“? Nebijote, kad tai gali atsiliepti jūsų klubo rezultatams?

– Mes į tai žiūrime gana ramiai. Yra asistentai, kurie žino visą klubo sistemą, tad gali kelias dienas pavaduoti vyriausiąjį trenerį.

Be to, per FIBA langus būna progos žaidėjams apsigydyti traumas ir panašiai. Nemanome, kad tai turės didelės įtakos.

Mes pasitikime K. Maksvyčiu, o kaip viskas bus – parodys laikas. Norėtųsi, kad kuo aukštesnių rezultatų Kazys pasiektų tiek su „Parma“, tiek su rinktine.

K. Maksvytis yra vienas iš tų trenerių, su kuriais žaidėjams yra garbė kartu dirbti.

Pasikartosiu: jis puikiai supranta žaidėjus ir padeda jiems atsiskleisti.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder