Denisas Nikitenka: "Negali mylėti krašto žmogus, kuris jo nepažįsta"

(11)

Kažkaip jaučiu kaltę, jog per ilgai tylėjau šia tema. Gal laukiau, kol sveikas protas išlįs iš užkaborių, tamsos ir bus racionalūs sprendimai. Ne. Uždrausti verslinę žvejybą Kuršių marėse. Šiandien vyko pirmasis balsavimas Seime dėl verslinės žūklės draudimo vidaus vandenyse, įskaitant Kuršių marias.

Dauguma nusprendė, kad draudžiam. OK. Pasisakysiu ir aš. Kuršių nerijos gerbėjas, jos tyrinėtojas. „Nors tai tik vienas iš būsimų balsavimų, tačiau jis išties svarbus, nes atspindi politinę valią bei teisingą požiūrį į gamtą – visos Lietuvos turtą.

Seimas nusprendė, jog pakaks „žvejams verslininkams“ niokoti mūsų gamtą, tad tariame Jums AČIŪ.”

Tai – džiugūs rypavimai iš tokios organizacijos “Lašišos dienoraštis”.

Kuri ima pinigus iš “Gazprom” (per Nord Stream) ir visai to nesigėdija.

Iečių tiek sukryžiuota, kalavijų tiek pagaląsta ir parengta gynybai skydų… bandom tuos skydus suvienyti. OK. Esmė. Nedaugžodžiausiu.

Kai Kuršių nerija buvo priimta į UNESCO šeimą, tai ne gamta buvo pagrindinis rodiklis. Kultūrinis kraštovaizdis. Ne kopos, ne miškai. O ta unikali sąveika tarp žmogaus ir gamtos. Kuršių nerija buvo ir yra kuriama gamtos ir žmogaus.

Šimtmečiais. Žvejų kultūra buvo varomasis variklis. Jie kūrė istoriją. Jie kūrė kaimus. Jie išgyveno pustymus. Jie išliko. Taip. Dabar Kuršių nerija yra turizmo oazė. Taip įvyko nuo XIX a. vidurio, kai žvejukai persiorientavo kurortinės epochos metu į pelningesnį amatą. Natūralu. Bet kas bus Kuršių nerija be žvejų? Palanga?

Ar bus Kuršių nerija ta, kai nebematysime džiovinamų tinklų pakrantėse.

Kur mes nuvyksime išnaikinus žvejų kultūrą? Autochtoninę. Sunku net rašyti… Negali mylėti krašto žmogus, kuris jo nepažįsta. Kuriame lankosi tik epizodiškai. Kuris nesupranta, kas yra kultūrinis, nematerialusis paveldas.

Bukas žmogus. Pasirodo, mes tokių bukų turime Seime. Nieko nuostabaus. Jiems Nida yra paplūdimių gulyklos ir dar alaus kažkur pagerti. Neviltis visiška. Ir tuo pačiu viltis. Bičiuliai, kovokime už kultūrinio paveldo (tinklinės žvejybos išsaugojimą) puoselėjimą.

OK. Ribokit. Remkitės mokslinėmis ataskaitomis. Diskutuokit.

Bet stumti buldozeriu tai, ką dabar darote… Seime. Visiškai uždrausti?

Jūs atimate iš Kuršių nerijos jos vieną iš identiteto perlų. Gal išbrauks ir iš UNESCO? Tada galėsite didžiuotis, didžiavyriai ir didžiamoterys, kurie mąsto siaurai ir neatsižvelgia į kontekstą.

P.S. Nuotraukoje: tas baisus verslininkas žvejys, išgaudantis žuvis. Grįžta į Gintaro įlanką Juodkrantėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder