Ministras A. Anušauskas pripažino: nelegalai įleisti tyčia 

(6)

Tūkstančiai į Lietuvą patekusių nelegalių migrantų šiuo metu yra palyginti saugiai izoliuoti - psichiatrijos ligoninės, buvusio kalėjimo ir kituose pastatuose, tačiau jų laisvė gali būti apribota tik pusmečiui, kuris jau baigiasi.

Organizatorių nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo komiteto (NSGK) vicepirmininkas Dainius Gaižauskas įspėja, kad privalėsime visus paleisti, o tada gali kilti ne tik kriminalinių nusikaltimų grėsmė, bet ir grėsmė nacionaliniam saugumui. Ir bara valdančiuosius, kad pirmieji tūkstančiai nelegalų buvo įleisti tyčia.

Tą, beje, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas viešai patvirtino.

Per Seime vykusią Vyriausybės valandą NSGK vicepirmininkas „valstietis" D. Gaižauskas uždavė itin nepatogius klausimus premjerei Ingridai Šimonytei bei krašto apsaugos ministrui.

Jis priminė, kad migrantų krizė mums kainuoja daugybę milijonų eurų, o laukia ir nauji iššūkiai, nes baigiasi jų sulaikymo terminas, jau lapkritį didelė dalis jų bus paleisti į Lietuvos regionus.

Todėl gali kilti didžiulių problemų, nes niekas nežino, ar tarp jų nėra kriminalinių elementų ar net teroristų.

O čia dar krašto apsaugos ministras, anot parlamentaro, vienoje laidų pareiškė, kad migrantų įsileidimas galimai buvo Vyriausybės strategijos ar programos dalis: tam, kad gautume europinę paramą - ne tik piniginę, bet ir politinę.

D.Gaižauskas premjerės pasiteiravo, ar ši buvo supažindinta su tokia strategija, o jei ne, ką ji galvoja apie tokį A. Anušausko pasisakymą.

„Ar jūs įvertinote tokiame plane, kad įsileidimas kels ne tik finansinę grėsmę, bet ir nacionalinio saugumo?

Ar suvokiate, kad yra daromas nusikaltimas ir jūs tokiam nusikaltimui leidote tam tikrą eigą?" - klausė Seimo narys.

„Tai, kas vyksta prie rytinių ES sienų, yra ne Vyriausybės planas, o Lukašenkos ir jo strateginių investuotojų planas.

Kokia nauda Vyriausybei iš šios migracijos, turint minty jūsų šiuos klausimus ir visas kitas su tuo susijusias spekuliacijas, žinote, mano sveikas protelis neišneša.

Aš nekomentuosiu ministro pasisakymų, kurių negirdėjau, jis pats pakomentuos. Aš neklausau visų ministrų pasisakymų taip, kaip jūs, neturiu tam galimybių ir laiko.

Bet į klausimą, ar čia yra Vyriausybės planas, aš jums pasakysiu paprastą atsakymą, jūs tai puikiai žinote: ne", - užtikrino I.Šimonytė.

A. Anušauskas pridūrė, esą reikėjo tą informaciją apie galimus Aliaksandro Lukašenkos planus surinkti, visa tai sužinoti, apibendrinti, galiausiai pasidalinti su kolegomis. Ir rugsėjį jis iš kolegų, ES šalių ministrų, išgirdo pagyrimus, esą Lietuva pasielgė teisingai.

„Jie pasakė: pas jus gerai sutvarkyta strategija, jūs darėte viską, ką galėjote, kai jau negalėjote daryti, jūs ėmėtės griežtų griežčiausių veiksmų.

Mes jus palaikome. Palaikome ne tik politiškai, palaikome visomis kitomis priemonėmis.

Palaikė tiesiant koncertinos užtvarą. Tai buvo labai aiškus kolegų pasakymas, jų vertinimas.

Mums reikėjo laiko surinkti informaciją liepos mėnesį. Žvalgybos rinko informaciją. Niekas tuo metu iki galo nežinojo, kas už šitos hibridinės atakos stovi.

Tai ir buvo padaryta.

Šiuo atveju jūsų interpretacijos apie išankstinius planus tegu lieka tik jūsų interpretacijomis", - atsakė A. Anušauskas.

- Lapkritį dalis nelegalių migrantų jau laisvai judės po Lietuvą? - „Vakaro žinios" teiravosi Dainiaus GAIŽAUSKO.

Organizatorių nuotr.

- Juos galima sulaikyti tik 6 mėnesiams. Paskaičiuokime - nuo birželio jau ir baigiasi 6 mėnesiai.

Niekas nebegalės jų ilgiau sulaikyti, jie turės būti paleisti iš sulaikymo vietų. Mes su kolegomis - Jonu Jaručiu bei Giedriumi Surpliu - registravome pataisą, kad sulaikymą būtų galima pratęsti iki 12 mėnesių, nes klausimų yra išties nemažai.

Įsivaizduokite: į laisvę išeina per 4 tūkst. nelegalių migrantų, o mes esame maža valstybė, neturime tiek pajėgumų, kad visus juos galėtume identifikuoti (nes dokumentų nėra): kas jie tokie, kokiais kėslais atvyko, ar nekelia grėsmių ir t.t.

Tų 6 mėnesių per mažai.

- Kitaip tariant, tie, kurie dabar, pavyzdžiui, saugomi buvusių Kybartų pataisos namų patalpose, praėjus 6 mėnesiams visiškai nesaugomi galės judėti po Lietuvą?

- Savaime suprantama. Aišku, gal dalis bandys išvykti į Vokietiją ar kitur, tačiau jei jie ten bus identifikuoti, bus grąžinti į Lietuvą. Taip kad turime milžinišką bėdą.

Valdantieji sako, kad suvaldė migrantų krizę. Tačiau ji tik dabar pradės rodyti „dantis". Net kai buvome migrantus uždarę, jie nuolatos bėgo. Pažiūrėkime, ką jie paliko ten, kur gyveno.

Pažiūrėkime, ką jie toliau darys, jei neišvyks iš Lietuvos, ar paklus mūsų įstatymams.

Kas juos sužiūrės? Sako: tarnybos. Tačiau jos ir taip turi darbo. Grėsmės su Baltarusija ar Kinija nedingo, nusikalstamumas Lietuvoje nesumažėjo, nepastatysi prie kiekvieno nelegalo po pareigūną. Valdantieji į visus klausimus atsako maivydamiesi.

Bet tik iki pirmos nelaimės. Kai ji įvyks, pradės ieškoti kaltų.

O ar nerealios tos nelaimės? Pažiūrėkime, kaip nelegalūs migrantai elgiasi uždaryti.

Net per tokį trumpą laikotarpį tarp jų susiformavo kastos, prasidėjo nusikalstamumas, prekyba žmonėmis ir t.t. Jei jie tenai daro kriminalinius nusikaltimus, ar esame tikri, jog pasikeis būdami laisvėje?

- Kokia išeitis, jei nebus pratęstas sulaikymo terminas?

- Sunku pasakyti, nes sulaikyti pasibaigus terminui bus galima, tik jei kuris nors jų padarys nusikaltimą - apiplėš ką nors ar panašiai. Valdantieji atsakymo irgi neturi.

Jie, prasidėjus krizei, iškart pradėjo kalbėti, kad reikia statyti fizinį barjerą.

Tačiau jį buvo galima statyti ir nepriėmus specialaus įstatymo. Bet užsimano specialaus įstatymo, nes tada nei terminai aiškūs negalioja, nei suma, kai kurie sandoriai gali būti įslaptinti. Ir iš karto rado pusantro šimto milijonų eurų.

Antras dalykas - moduliniai nameliai migrantams. Iš karto rasti 720 mln. eurų - jų kažkodėl visada atsiranda, jei tai susiję su migrantais.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas užtikrino: pinigų valstybėje yra.

Sau pasižadėjau: priminsiu tai, kai bus būtini pinigai kitoms reikmėms.

Organizatorių nuotr.

Dabar turime pandemiją, trūksta medikų. Sako, reikia pasitelkti rezidentus.

Tačiau jie bėga iš Lietuvos, nes visos programos sustabdytos. Valdžia rezidentams pasakė: nėra jums tų kelių milijonų.

O Anušauskas prasitarė, kad tūkstančiai migrantų į Lietuvą įleisti specialiai, kad gautume ES paramą. Turbūt tam, kad su jais susijusias išlaidas galėtų pagrįsti.

Faktai

Iš krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko interviu „Žinių radijui" 2021 m. rugsėjo 9 d.

- Kodėl reikėjo dviejų mėnesių, kad būtų pradėti stabdyti nelegalai?

- Kodėl reikėjo? Mes birželį neturėjome visos apimties informacijos, kodėl tai vyksta, kaip vyksta, kas atsakingas, kas stumia, ką daro Baltarusija. Ir tie 500 papildomų migrantų birželį...

Taip, pateko įprasta tvarka į Lietuvą, tai yra, kaip įprasta - per sieną nelegaliai atėjo.

Kai srautai birželio-liepos sandūroje staiga pasidarė 100-200 per parą, jau turėjome pakankamai užsukę tą informacijos rinkimo ratą ir galiausiai pamatėme Baltarusijos užkulisius, kaip pareigūnai į tai įsitraukė.

Kita vertus, jeigu būtume iš karto stabdymo politiką įjungę... Stabdymo ir grąžinimo, apsukimo prie sienos, kaip vaizdžiai sakoma.

Tai iš tikrųjų nebūtume gavę tokios europinės paramos iš kitų valstybių.

Ne tik politinės, bet ir materialios.

Organizatorių nuotr.

- Kitaip sakant, mums reikėjo truputį tapti auka tam, kad...

- Šiek tiek. Ko gero, sutinku, kad reikėjo prisiimti tam tikrą krūvį, įsipareigojimą ir gauti paramą.

Ir politinę paramą, kas labai svarbu. Nes kalbėti apie migracijos politikos pasikeitimą, įjungus pačius griežčiausius mechanizmus, būtų labai sudėtinga.

Taip, tai yra problema, su kuria mums dabar reikės tvarkytis.

Tie 3,5 tūkst. migrantų tikrai nėra mažas skaičius.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder