COVID-19 pasiglemžė 26 m. merginos iš Prienų gyvybę: į ligoninę pateko jau labai sunkios būklės

(2)

Pirmadienį koronavirusas vėl pasiglemžė ne vieno jauno žmogaus gyvybę. Aiškėja, kad mirė vos 26-erių Prienų rajono gyventoja, taip pat – 30–39 m. amžiaus grupei priklausiusi telšiškė. 

Antradienį Statistikos departamentas pateikė liūdnų žinių. Per praėjusią parą vėl mirė 16 žmonių, du iš jų – ypač jauni. Vienai moteriai buvo vos virš 20-ies metų, kitai – virš 30-ies. Taip pat mirė vienas 40–49 m. vyras.

Kaip rodo Statistikos departamento atvirieji duomenys, 20–29 m. grupei priklausiusi moteris – Prienų rajono gyventoja, ji nebuvo pasiskiepijusi arba pasiskiepijusi iš dalies. 

Kaip portalui tv3.lt patikslino Prienų ligoninės vadovė Jūratė Milaknienė, 26-erių mergina nebuvo pasiskiepijusi ir į ligoninę jau pateko sunkios būklės.

„Ji turėjo ir gretutinių patologijų, buvo pas gydyta 6 dienas. Jai buvo taikyta didelio srauto deguonies terapija, vėliau – intubuota, pradėta taikyti dirbtinė plaučių ventiliacija. Dėl merginos gydymo pastoviai buvo tartasi su Kauno klinikomis ir Kauno ligoninės specialistais.

Tam, kad nebūtų pabloginta būklė, pacientės patarta niekur nevežti ir gydyti pas mus reanimacijoje. Aišku, kad ir neišvežėme, bet jos ligos eiga buvo labai sunki, matėsi, kad išeitis bus nekokia“, – pasakojo Prienų ligoninės direktorė.

Kaip pridūrė ji, pacientė savaitę iki to karščiavo ir gydėsi namuose: „Temperatūra siekė ir 39, 40, kai pas mus atvyko, ir plaučių uždegimas buvo, mažakraujystė, ryškus kvėpavimo nepakankamumas.“

Į Šiaulius pervežė iš Telšių

Dar viena, 30–39 m. amžiaus grupei priklausiusi moteris nurodyta kaip Telšių rajono gyventoja. Ji mirė Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Tai portalui tv3.lt patvirtino įstaigos atstovė Sonata Tenytė.

„Moteris, patenkanti į įvardyta amžiaus grupę, vakar yra mirusi. Ji buvo neskiepyta“, – sakė ji. Kaip pridūrė ligoninės atstovė, sunkesni pacientai iš Telšių ligoninės pagal regioną paprastai patenka į Šiaulių ligoninę. Tačiau kiek laiko ji galėjo būti gydyta Telšių ligoninėje, S. Tenytė teigė tokios informacijos neturinti.

Paprašyta patikslinti, ar pacientė turėjo gretutinių ligų, ligoninės atstovė teigė, kad tai gana „klasikinis atvejis“.

„Taip, moteris turėjo gretutinių susirgimų. Šiaip reanimacijoje turbūt 98 proc. žmonių yra su gretutinėmis ligomis“, – sakė ji.

Laukia sunkūs mėnesiai

Dėl COVID-19 situacijos Šiaulių ligoninėje jau prieš kurį laiką pradėta riboti dalis planinių chirurginių paslaugų. Kaip pasakojo S. Tenytė, situacija tikrai nėra gerėjanti.

„Sergančiųjų skaičiai nemažėja, laviruojama kiek įmanoma, kad nuketėtų kiti pacientai, kad būtų kiek įmanoma teikiamos ir kitos paslaugos. Bet tų ribojimų kol kas atšaukti neplanuojama. Jei pacientų skaičiai toliau didės, tai teks ir apie lovų skaičiaus didinimą ir personalo perskirstymą. Artimiausi mėnesiai greičiausiai bus kritiniai“, – sakė ji. 

J. Milaknienė taip pat neslėpė, kad turint COVID-19 skyrių darbą neišvengiamai tenka organizuoti kitų skyrių sąskaita. Laimei, jokios paslaugos dar nėra ribojamos.

Per praėjusią parą mirė 16 asmenų

Dar vienas praėjusią parą miręs 40–49 m. vyras – Kėdainių rajono gyventojas, jis vėlgi nebuvo pasiskiepiję arba pasiskiepiję iš dalies.

Iš viso nuo pandemijos pradžios mirė 11 žmonių, priklausiusių 20–29 m. grupei, vienas jų buvo pasiskiepijęs. Taip pat mirė 30 asmenų, kurie priklausė 30–39 m. amžiaus grupei, visi neskiepyti.

Per praėjusią parą iš viso mirė 16 žmonių, antradienį skelbia Statistikos departamentas.

Tarp mirusiųjų nuo COVID-19 buvo nepaskiepyta arba paskiepyta nepilnai 14 žmonių.

Daugiausia mirusiųjų buvo 60-69 ir 70-79 metų amžiaus grupėse – po penkis. Po vieną asmenį iš šių amžiaus grupių buvo pilnai vakcinuota

Taip pat mirė vienas 80-89 metų žmogus bei du 90-99 sulaukę asmenys. Visi jie nebuvo paskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 5116 žmonių, iš jų pilnai paskiepyti buvo 132. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 10 tūkst. 69 mirtys.

1524 nauji atvejai

Praėjusią parą nustatyti 1524 nauji COVID-19 atvejų, atlikta 10,7 tūkst. molekulinių (PGR) ir 12,4 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso. 

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų pasiekė 778. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis – 8,9 procento.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo per 340 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga beveik 18,3 tūkst.

Ligoninėse – 1289 pacientai

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1289 COVID-19 sergantys žmonės – keliolika mažiau nei ankstesnę parą, 125 iš jų – reanimacijoje.

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyta 118 žmonių – apie pora dešimčių daugiau nei ankstesnę parą.

72 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 1091 žmogui.

Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičiai ligoninėse buvo pasiekę 2,6 tūkst., dėl to teko reguliariai mažinti kitų medicinos paslaugų prieinamumą.

Bent vieną skiepo dozę yra gavę 62,8 proc. gyventojų

Praėjusią parą 2352 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Iš viso per parą paskiepyti 6956 žmonės.

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta per 1 mln. 754 tūkst. žmonių, pilnai vakcinuota – apie 1 mln. 624 tūkst.

Sustiprinančią skiepo dozę praėjusią parą gavo 1257 žmonės, iš viso iki šiol pakartotinai paskiepyta 31,2 tūkst. žmonių. 

Lietuvoje bent vieną skiepo dozę yra gavę 62,8 proc. gyventojų.

Mažiausia pasiskiepijusiųjų dalis yra tarp 12–15 metų vaikų – 28,9 proc. Tarp vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, pasiskiepiję 65,2 proc.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta per 5,1 mln. vakcinos dozių, skiepijimui sunaudota kiek daugiau nei 3,2 mln. dozių. Nepanaudota šiuo metu yra apie 1,9 mln. dozių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder