„Neįleidžiami“ migrantai surinkinėjami Lietuvos teritorijoje ir vežami atgal į Baltarusiją

(19)

Pareigūnams prisistatęs 15min.lt portalo žurnalistas paaiškino, kad nori užfiksuoti, kaip per sieną atgal į Baltarusiją išstumiami migrantai. Panašu, kad šie labai nustebo. Nors besišypsanti pareigūnė ištaria: „Viskas gerai, netrukus priekyje esantis „Renault Laguna“ mikroautobusas su migrantais keldamas sausų dulkių debesis visu greičiu lekia į priekį. Nebelieka abejonių, kad pasienietis vairuotojas bando su migrantais atitrūkti nuo žurnalisto.

Archyvų nuotr.

Vasarą sulaikyti migrantai (asociatyvi. nuotr.).  VSAT

Po Lietuvos kaimus vaikštančius migrantus iš Baltarusijos „surenka“ Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai ir visureigiu veža atgal prie sienos, vėliau juos išstumia į kaimyninę šalį.

Tokia „apgręžimo politika“ yra vykdoma pasienio ruože, teigia 15min žurnalistas Vidmantas Balkūnas.

Žurnalistas aprašo savo patirtį sekmadienio popietę, kurią jis praleido pasienyje ir savo akimis įsitikino, kad migrantai yra ne apgręžiami prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos, bet surinkinėjami iš 10–15 km nuo sienos nutolusių kaimų bei kaimelių, sodinami į VSAT pareigūnų automobilius, vežami prie sienos ir išstumiami atgal į Baltarusiją.

„Į Musteikos kaimo gilumą užsuka retas prašalaitis. Kaimo keliukų sankirtoje stovintis kryžius turėtų simbolizuoti ramybę, tačiau pastaraisiais mėnesiais čia jos trūksta.

Štai ir dabar stovi pasieniečių visureigis, o šalia jo – tamsaus gymio neaukštas vaikinas.

Jis prisistato Harunazi iš Afganistano. Sako, kad bando patekti į Vokietiją, nes ten gyvena jo brolis ir dėdės. Per Lietuvos sieną perėjo vienas maždaug šeštą ryte ir sėkmingai pasiekė kaimą.

Mūsų pokalbį nutraukia pareigūnas, atsistodamas tarp manęs ir kameros. Jis pareiškia, kad „apklausti negalima“, ir migrantą pasodina į automobilį. Iš čia jis nuvežamas į Kabelių pasienio užkardą.

Kitą dieną VSAT kasdieniame pranešime spaudai oficialiai pranešė, kad nė vienas migrantas nebuvo priimtas į Lietuvą.

Todėl, jeigu tikėtume pasieniečių duomenimis, afganistaniečiu Harunazi prisistatęs vyras vėliau iš pasieniečių užkardos taip pat buvo nuvežtas prie sienos ir išstumtas į Baltarusiją“, – V. Balkūnas rašo 15min straipsnyje.

Tą patį sekmadienį su keliais migrantais Marcinkonių kaime kalbėjo ir pats 15min žurnalistas, vietiniai jau buvo iškvietę jiems pareigūnus, o pirmadienį VSAT išplatino pranešimą, jog „per praėjusią parą, nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio, pasieniečiai neleistinose vietose neleido iš Baltarusijos įeiti 39 migrantams“.

Žurnalistas įtaria, kad grupelė migrantų, su kuriais bendravo, tokiu pat būdu buvo grąžinti atgal į Baltarusiją.

Archyvų nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder