Arvydas Vaitkus: "Linkiu, kad saugus vairavimas taptų visuotiniu įpročiu"

(2)

Šiandien Europoje yra minima Europos saugaus eismo diena. Per pastaruosius 20 metų eismo įvykių Lietuvoje sumažėjo beveik perpus - nuo beveik 7-ių tūkst. 2000 m. iki kiek daugiau nei 3-jų tūkst. 2020 m.. Taip pat kardinaliai sumažėjo ir juose žuvusių žmonių skaičius - nuo 641  2000 m. iki 175 žmonių  2020 m..

Tokių reikšmingų statistinių pasiekimų mūsų šalis pasiekė ne tik dėl pasikeitusios teisinės bazės, nuobaudų sistemos, ženkliai pagerėjusios autokelių infrastruktūros ar technologiškai saugesnių automobilių evoliucijos, bet ir dėl išaugusios mūsų tautos savimonės labiau saugoti save bei kitus keliuose.

Kiek čia senai dėtis saugos diržus buvo neįprasta, o dabar tai norma.

Tačiau tikrai yra dar kur pasistengti. Remiantis 2017 – 2020 metų atliktais tyrimais šalyje, 15 proc. visų eismo įvykių tipinis kaltininkas – transporto priemonės vairuotojas, 19–23 m. vaikinas, iš kurių net 55 proc.– vadinamieji žalialapiai, turėjo iki dviejų metų vairavimo stažą.

Tipinis nukentėjusysis (35 proc.) – pėsčiasis, vyras apie 57–59 metų, blaivus, kirtęs važiuojamąją dalį ne pėsčiųjų perėjoje arba ėjęs važiuojamąja dalimi tamsiu paros metu.

Dažniausiai pėstieji žuvo kelio ar gatvės ruožų ne perėjų vietose (67 proc.), sankryžose ir jų prieigose (17 proc.), perėjose ne sankryžose (16 proc.).

Mus klaipėdiečius turėtų neraminti tai, kad transporto įvykiuose patirtų traumų rodiklis nuo 2014 iki 2020 metų Lietuvoje – sumažėjo 8,5 proc. , o Klaipėdoje išaugo 1,8 karto.

 Klaipėdos m. sav. traumų rodiklis išlieka aukštesnis už Lietuvos rodiklį bei stebima dar ir šio rodiklio didėjimo tendencija.

Todėl miesto valdžia turėtų daugiau kreipti dėmesį į eismo saugumą, ypač sutvarkant gatvių infrastruktūrą, jas tinkamai apšviečiant, nutiesiant šaligatvius kur jų nėra, sureguliuojant šviesoforų sistemą taip, kad nesinorėtų kai kam padidinti greitį, siekiant suspėti prie sekančio šviesoforo dar degant žaliam signalui, o taip pat kruopščiau nuvalant gatves žiemos laikotarpiu ar nuo purvo pavasarį.

Archyvų nuotr.

Transporto įvykiuose patirtos traumos (V00–V99) Lietuvoje ir Klaipėdos m. sav.

2014-2019 m.(100 000 gyv.)

Šaltinis: Higienos institutas

Šiandien minint Europos saugaus eismo dieną, norėtųsi visiems palinkėti, kad žmonių savimonė per ateinančius metus ūgteltų dar stipriau ir skaudūs eismo įvykiai mūsų mieste taptų retenybe, kad per artimiausią laikotarpį duobėti žvyrkeliai ir tamsios bei nesaugios pėstiesiems gatvės liktų tik blogu prisiminimu.

Linkiu, kad gerų kelių ir sutvarkytos eismo infrastruktūros aplink jūsų gyvenamąją vietą nereikėtų laukti dešimtmečius.

Ir, žinoma, linkiu, kad saugus vairavimas taptų visuotiniu įpročiu, kurio nebereikėtų ugdyti grėsmingų nuobaudų ar skaudžių pavyzdžių pamokomis.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder