Kitų metų biudžete - beveik 3 mlrd. eurų skylė

(2)

Finansų ministrė Gintarė Skaistė žurnalistams atskleidė, kad 2022 metų valstybės biudžeto deficitas bus 3,1 proc. nuo šalies BVP. Planuojama surinkti 13,8 mlrd., o išleisti - net 16,48 mlrd. eurų.

„Žvelgiant į viešojo sektoriaus biudžetus, valstybės biudžete, eliminavus „kovido" poveikį, matome, kad valstybės biudžeto pajamos yra 13,86 mlrd., išlaidos - 16,481 mlrd." - pirmadienį po neformalaus ministrų pasitarimo kalbėjo G.Skaistė.

G.Skaistė pristatė ir „Sodros", Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) bei savivaldybių biudžetus: „Sodra" kitais metais, planuojama, surinks 5,8 mlrd, o išleis 5,5 mlrd. eurų, PSDF lėšos, kaip ir išlaidos, sieks 2,7 mlrd. eurų.

Savivaldybių pajamos sieks 4,2 mlrd. eurų, o išlaidos - 4,3 mlrd. eurų.

Pasak ministrės, valstybės biudžeto pajamos kitais metais turėtų augti 11,4 proc., o išlaidos - 8,3 proc. „Sodros" biudžeto pajamos, planuojama, kils 9,5 proc., išlaidos - 8,8 proc. 2022 m. numatomas didesnis PSDF išlaidų augimas.

Ministerijos skaičiavimais, PSDF išlaidos kitąmet paaugs 12,1 proc., o pajamos kils tik 7,9 proc.

„Didžioji dalis išlaidų skiriama socialinei apsaugai, tai yra 7,8 mlrd., taip pat švietimui - 2,8 mlrd., ir sveikatos apsaugai - 3,3 mlrd. eurų", - sakė ministrė.

Anot jos, 2022 m. bus siekiama didinti krašto apsaugos finansavimą iki 2,05 proc. BVP. Tai esą kainuos papildomus 128 mln. eurų.

Prie saugumui skirtų išlaidų taip priskiriamos lėšos pandemijos valdymui, priemonėms saugumui dėl Astravo atominės jėgainės užtikrinti bei migrantų krizei valdyti (fiziniam barjerui ir migrantų srautų valdymui).

G.Skaistė pasigyrė, esą skurdo mažinimui Finansų ministerija planuoja skirti 759,5 mln. eurų, iš kurių 434,3 mln. bus skiriama pensijoms.

Anot ministrės, vidutinė pensija kitais metais turėtų augti 51 vienu euru - iki 465 eurų, o vidutinė pensija su būtinuoju stažu padidėti 48 eurais - iki 489 eurų.

Ministrė, be kita, ko paminėjo ir Lietuvos skolą, kurią, anot jos, suvaldyti pavyko, nors išleisime milijardais daugiau, nei surinksime. G.Skaistė taip pat akcentavo, kad kitąmet naujų mokesčių neplanuojama.

Tačiau gyventojams tai maža paguoda, ypač žinant, kad drastiškai brangsta šildymas, dujos, elektra.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder