Plaukimo sporto šakos atstovai susirūpinę: kodėl Klaipėdos plaukimo federacija vienija tik du veikiančius narius?

(5)

Klaipėdos miesto sporto taryba, atsižvelgusi į daugumos nevyriausybinių Klaipėdos plaukimo sporto šakų atstovų susirūpinimą, kad Klaipėdos mieste plaukimo federacija nevienija daugumos organizacijų, sušaukė susirinkimą ir išklausė visų nuomones.

Į nuotoliniu būdu sušauktą posėdį buvo pakviesta Klaipėdos plaukimo federacijos prezidentė, kuri yra ir biudžetinės Klaipėdos sporto įstaigos „Gintaro“ sporto centro metodininkė, Violeta Paulauskienė, taip pat "Gintaro" sporto centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui, atliekanti direktoriaus funkcijas Aldona Vaitkienė, Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė, Sporto tarybos nariai, įvairių Klaipėdos nevyriausybinių plaukimo sporto šakų atstovai.

Nori lygių teisių

Dar praėjusią savaitę Klaipėdos miesto sporto tarybos narys Vaclovas Gedvilas iškėlė problemą, jog dabartinė plaukimo sporto šakos situacija Klaipėdos mieste stabdo aukšto meistriškumo sportininkų rengimą, užkerta kelią dalyvauti miesto federacijoms skirtuose finansavimo konkursuose, dabartinė miesto plaukimo federacija nevienija daugumos organizacijų.

Tą patį ketvirtadienį sušauktame posėdyje patvirtino plaukimo akademijos „Banga“, plaukimo mokyklos „Saugus vanduo“, Klaipėdos plaukimo veteranai ir dar keli mūsų mieste vaikams plaukimo treniruotes vykdantys asmenys.

„Mūsų tikslas - įstoti į Klaipėdos plaukimo federaciją, draugauti ir kelti Klaipėdos plaukimo sporto lygį. Norime lygiomis teisėmis dalyvauti varžybose ir turėti lygias sąlygas ruošti vaikus, kelti jų profesionalumo lygį“, - akcentavo plaukimo akademijos „Banga“ atstovė Ieva Vaičiurgė ir plaukimo mokyklos „Saugus vanduo“ atstovas Martynas Laučka.

Jiems antrino Klaipėdos plaukimo klubo atstovas Tomas Žemaitis.

„Lietuvos plaukimo federacija nepriima atskiro vieneto, tad reikia būti Klaipėdos federacijos dalimi. Buvo net svarstymų stoti į Kauno miesto plaukimo federaciją. Bet kaip tada skambėtų: Klaipėdos plaukimo klubas - Kauno federacijos narys?“ - su ironija situaciją nušvietė Klaipėdos plaukimo klubo narys Tomas Žemaitis.

Įstatus keičia 5 metus?

Taip pat buvo pasigesta informacijos apie Klaipėdos plaukimo federacijos veiklą, iškilo klausimas, kokios ir kada vyksta varžybos?

Klaipėdos plaukimo federacijos prezidentė V. Paulauskienė sakė, kad viskas yra skelbiama interneto puslapyje ir Klaipėdos plaukimo federacijos varžybose gali dalyvauti visi norintieji.

„Į varžybas kviečiame visus. Nė vieno neignoruojame. Turime du prašymus stoti į Klaipėdos plaukimo federaciją. Juos svarstys valdyba. Federacijos įstatai yra pasenę, jie keičiami. Per mėnesį turėsime naujus įstatus, jei neužstrigs pas teisininkus“, - kalbėjo V. Paulauskienė.

Kai kuriems plaukimo sporto šakos atstovams pasirodė keista, kad Klaipėdos plaukimo federacijos įstatai yra keičiami nuo 2016 metų.

„Tai ilgas laiko tarpas“, - stebėjosi plaukikų atstovai.

Visgi V. Gedvilas pasiūlė idėją: „Galbūt pradėkime dirbti jau šiandien, nelaukime kito mėnesio ar kitų metų. Leiskite klubams įstoti į federaciją pagal dabar galiojančius įstatus ir visi kartu juos keiskime? Sėskime prie stalo ir būkime federacijos nariai jau rytoj“, - pasiūlė V. Gedvilas.

V. Paulauskienė atsakė: „Aš negaliu viena svarstyti, ką priimti į federaciją, ko ne. Tai sprendžia valdyba.“

Pasak jos, reikia žiūrėti, ką kiekviena organizacija, klubas vykdo, kiek turi vaikų, kokie jos tikslai.

„Galbūt vienas ar kitas klubas veiklą pradėjo tik vakar? Galbūt reikėtų padirbti bent metus ir tada stoti į federaciją. Reikėtų žiūrėti į federacijos įstatus, kurie bus patvirtinti.“

M. Laučka susirūpino, kad naujieji įstatai nebūtų tokie, jog didžioji dalis plaukimo organizacijų tiesiog neatitiks reikalavimų ir negalės patekti į Klaipėdos plaukimo federaciją.

Tikslas - vienyti

Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė ir Klaipėdos miesto sporto tarybos pavaduotojas Liudvikas Mileška akcentavo, kad federacijos uždavinys yra vienyti ir vykdyti bendrą sporto šakos strategiją ir federacija turėtų būti suinteresuota turėti kuo daugiau narių.

„Mūsų tikslas, kad federacija, norinti gauti finansavimą savo veiklai iš Klaipėdos miesto savivaldybės, turėtų vienyti daugiau nei pusę savo sporto šakos atstovų“, - pabrėžė R. Rumšienė.

Klaipėdos miesto lengvosios atletikos federacijos prezidentas Virginijus Jurgelevičius pateikė savo pavyzdį, kai lengvosios atletikos sporto šaka vienija visus klubus, tarp jų - ir veteranai, ir net juridiniai asmenys.

Tuo tarpu Klaipėdos plaukimo federacija vienija tik tris klubus, tarp jų vienas - neveikiantis.

Vien šio posėdžio metu išgirsta, kad bent penki plaukimo klubai ar mokyklos norėtų tapti Klaipėdos miesto plaukimo federacijos nariais.

„Federacija - vienijantis visų sporto šakų organas. Viskas priklauso nuo įstatų. Reikia su jais supažindinti - išsiųsti visiems ir kad galėtų visi pasisakyti“, - pažymėjo L. Mileška.

Klaipėdos miesto sporto tarybos pirmininkas Robertas Skurdenis, moderavęs šį posėdį, teigė, kad, išklausius visų nuomones ir pastebėjimus, dar visa tai bus apsvarstyta Sporto taryboje ir išdirbti galutiniai siūlymai.

Sporto taryba apibendrins problematiką ir pateiks miesto politikams bei Klaipėdos savivaldybės administracijai galimus sprendimo būdus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder