Estų mokslininkų sukurtas nosies purškalas su antikūnais prieš koronavirusą – jau Lietuvoje

(1)

Estijos mokslininkų ir verslo sukurtas nosies purškalas su antikūnais prieš koronavirusą pradedamas pardavinėti ir Lietuvoje, BENU vaistinėse. Naujausi laboratoriniai tyrimai rodo, kad natūralus „BioBlock“ nosies purškalas apsaugo nuo pagrindinių SARS-CoV-2 viruso atmainų – taip pat ir nuo delta.

Lietuvoje vyraujanti delta atmaina neleidžia atsipalaiduoti. Naujų atvejų paros vidurkis, Statistikos departamento duomenimis, perkopė 2 tūkst., daugėja ir mirčių, kurios kasdien skaičiuojamos dviženkliais skaičiais, į ligonines patenka vis daugiau jaunų žmonių. 

Ir nors pagrindinėmis pandemijos valdymo priemonėmis išlieka skiepai ir apsauginių veido kaukių dėvėjimas, estų mokslininkų sukurtas natūralus nosies purškalas „Bioblock“ gali tapti svarbia pagalbine priemone, ypač jeigu sunku išvengti artimo kontakto, pvz. vienam iš namiškių susirgus COVID-19. Tyrimai parodė, kad produktas nosiaryklėje blokuoja viruso dalelių patekimą į ląsteles.

„Pagrindinė „BioBlock“ veiklioji medžiaga yra antikūnai, gauti iš hiperimunizuotų karvių priešpienio, – sako mokslininkų grupei vadovavęs Tartu universiteto Technologijų instituto profesorius Martas Ustavas, pasak jo purškalas veikia nosiaryklėje, kurioje dažniausiai ir prasideda SARS-CoV-2 infekcija.

– Antikūnams iš purškalo patekus į nosiaryklę, ten susidaro apsauginis sluoksnis, kuris veikia blokuodamas viruso patekimą į ląsteles. „BioBlock“ esantys antikūnai prisijungia prie SARS-CoV-2 viruso spyglio baltymo ir taip jį užblokuoja, neleisdami prisijungti prie specialių žmogaus ląstelės ACE2 receptorių.“ 

Specifinių taisyklių ar apribojimų, susijusių su purškalo vartojimu, nėra, jis tinkamas ir vaikams. Tačiau šešiamečius ir jaunesnius vaikus, ypač alergiškus pieno baltymams, auginantys tėvai, taip pat nėščios bei krūtimi maitinančios moterys dėl preparato naudojimo turėtų pasikonsultuoti su medikais.

Purškalas nesausina nosies gleivinės, jį galima naudoti neribotą laiką. Pagal produkto vartojimo instrukciją, rekomenduojami 1–2 purškimai į kiekvieną šnervę, 3–4 kartus per dieną, prieš ir po apsilankymo perpildytose vietose. Išpūtus nosį, purškalą rekomenduojama naudoti dar kartą.

Saugumas ir veiksmingumas

Priešpienis turi geriausią natūralų gebėjimą suteikti naujagimiui pirminį apsauginį imunitetą per motinos gaminamus antikūnus. Mokslininkai pasinaudojo šiuo natūraliu procesu ir sukūrė technologiją, leidžiančią iš karvių priešpienio išskirti antikūnus. Rezultatas – preparatas, iš kurio galima pagaminti nosies purškiklį, slopinantį koronaviruso infekciją.

„Icosagen“ mokslinės veiklos vadovo Marto Ustavo jaunesniojo teigimu, produkto saugumą bei efektyvumą patvirtina tyrimai.

„Kartu su savo komanda nuolat stebime viruso pokyčius ir aktyviai tikriname „BioBlock“ gebėjimą neutralizuoti net tas koronaviruso padermes, kurios dar nėra plačiai paplitusios.

Tyrimų rezultatai rodo, kad „BioBlock“ nosies purškalas blokuoja penkių skirtingų viruso padermių, kurias Pasaulio sveikatos organizacija įvardija kaip pavojingiausias, spyglio baltymą. Produkto veiksmingumas pagal in vitro tyrimų rezultatus siekia 99 proc., o in vivo tyrimai su gyvūnais parodė, kad antikūnai ant nosies gleivinės išlieka iki keturių valandų“, – sako estų mokslininkas.

M. Ustavas jaunesnysis aiškina, kad norint į rinką išleisti tokį produktą, kaip „BioBlock“, klinikiniai tyrimai nėra privalomi, nes antikūnai iš purškalo nepatenka į žmogaus kraujotaką, tačiau jie vis tiek atliekami, siekiant surinkti naujų įrodymų apie preparato veiksmingumą. 

„BioBlock“ kūręs konsorciumas, bendradarbiaudamas su šeimos medicinos centrais Estijoje, atlieka klinikinį produkto tyrimą, kuriame dalyvauja 343 SARS-CoV-2 virusu užsikrėtę savanoriai ir jų šeimos nariai – bendra tyrimo aprėptis siekia apie tūkstantį žmonių. 

Estijoje purškalas su antikūnais nuo koronaviruso sukėlė tikrą ažiotažą 

Estijoje „BioBlock“ pradėta prekiauti gegužės mėnesį, per pirmą parą buvo nupirkta daugiau nei 6tūkst. produkto pakuočių, o per pirmą mėnesį – daugiau nei 50 tūkst. Estijos piliečių įsigijo nosies purškalą.

„Tokio didelio susidomėjimo nebuvo laukta, pirmą prekybos dieną internetinė Estijos BENU parduotuvė net susidūrė su techninėmis problemomis apdorojant išaugusį svetainės lankytojų skaičių“, – sako „BENU Vaistinė Lietuva“ generalinė direktorė Rasa Montvilė.

Ji įsitikinusi, kad siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso grėsmės, turėtume naudoti visas įmanomas priemones.

„Natūralus nosies purškalas, kuriame yra antikūnų prieš SARS-CoV-2, gali praversti ne tik vietose, kuriose sunku išlaikyti saugų atstumą, pavyzdžiui, valgant kavinėje, bet ir tada, kai virusu užsikrečia kartu gyvenantis šeimos narys. Preparatas taip pat gali būti naudingas ir infekuotiesiems, kadangi mažina aplinkinių užkrėtimo riziką“, – sako R. Montvilė.  

Nosies purškalas negali pakeisti nei vakcinų, nei apsauginių veido kaukių. Jis yra pagalbinė priemonė, leidžianti dar efektyviau apsisaugoti nuo plintančio koronaviruso. 

„BioBlock“ galima naudoti visur, kur sunku atsiriboti nuo kitų: namuose, darbe, mokykloje, sporto salėse, viešajame transporte ir perpildytose viešose vietose. 

„Džiaugiuosi, kad nuo šiol galime nosies purškalą su antikūnais nuo koronaviruso pasiūlyti ir savo pirkėjams. Tai puiki pagalbinė priemonė stabdant viruso plitimą ir mažinant riziką apsikrėsti COVID-19 bei apkrėsti kitus.

Tačiau labai svarbu ir toliau laikytis visų galiojančių taisyklių, dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis saugaus atstumo, kruopščiai plauti ir dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo bei kosėjimo etiketo ir svarbiausia – vakcinuotis“, – primena R. Montvilė, „BENU Vaistinė Lietuva“ generalinė direktorė

Natūralus nosies purškalas „BioBlock“, kuriame yra iš karvių priešpienio gautų antikūnų prieš SARS-CoV-2, sukurtas bendradarbiaujant Tartu universitetui, Estijos gamtos mokslų universitetui, „Icosagen“, „Chemi-Pharm“, „Teadus ja Tegu“ ir kt.

„BioBlock“ nosies purškalą galima įsigyti tik BENU vaistinėse – šiuo metu priimami išankstiniai užsakymai internatu, o penktadienį purškalas pasieks ir visas fizines BENU vaistines. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder