T. Matulevičius: 'Nardymo šachtoje be vandens, nuskendo gražūs pažadai rinkėjams"

(7)

„Mums rūpi kiekvienas klaipėdietis“, „Ateiname Jūsų išgirsti“, „Jūsų problemos taps mūsų“ – tokių ir panašių politinių šūkių prisiklausau prieš kiekvienus rinkimus. Prie visko žmogus pripranti, abejingai susitaikai ir su politikų šūkiais. Čia kaip tris kartus ištekėjusiai naujos piršlybos. Žinai, kad taip nebus, bet išklausyti reikia. Supranti, kad vis tiek apgaus, bet naiviai patiki.

Archyvų nuotr.

Tie patys profesionalūs narai gelbėja mūsų gyvybes, valo miesto tvenkinius ir pagrindinę miesto upę – Dangę. Asmeninio archyvo nuotr.

Bet šį kartą net ne apie pažadus. Bet apie cinišką ir įžūlų savivaldybės valdininkų ir tarnautojų elgesį. Tokio ir man dar gyvenime neteko patirti, nors nemažai druskos esu suvalgęs.

Jau anksčiau rašiau apie Klaipėdos baseine esančia nardymo šachtą.

Kuri, vos tik atidarius naują baseiną, puikiai tarnavo  narų bendruomenei. Buvo puiki vieta profesionaliems narams tobulinti savo įgūdžius.

Traukos vieta susipažinti su nardymo abėcėle pradedantiems. Vieta, kuri ėmė reprezentuoti Klaipėdą, pritraukdama povandeninio nardymo mėgėjus iš visos Lietuvos ir kaimyninių valstybių.

Bet kuris klaipėdietis turėjo puikią galimybę įgyti nardymo įgūdžių pas geriausius Lietuvoje narus – instruktorius, o ne žaisti rusišką ruletę Egipte ar Turkijoje su vietiniu gidu.

Beveik prieš tris metus, už Europinius ir mūsų mokesčių mokėtojų pinigus įrengta nardymo šachta buvo uždaryta. Iš jos išleistas vanduo. Jo nėra ir iki šiol.

Tuomet, Klaipėdos valdininkai viešai prašė visos nardymo bendruomenės truputį pakentėti, kol bus išsiaiškinta, kas kaltas dėl atsiradusio defekto ir šachta vėl bus sutvarkyta.

Juolab, kad tam reikalui yra pinigai numatyti.

Narai – žmonės kantrūs, profesija tokia. Pasakė, kad pakentėti ir kentėjo tyliai. Per tą laiką pažadai vandeniu šachtoje nevirto, o savivaldybė įsipainiojo į ilgą teismų maratoną besiaiškinant, kodėl sugedo šachta ir kas kaltas.

Praėjus metams narų bendruomenė oficialiu raštu kreipėsi į savivaldybę, klausdama, kada ji vėl turės galimybę naudotis įrenginiu.

Net ir savo pagalbą pasiūlė, pigiausiai įmanomu būdu sutaisyti nardymo šachtą.

Ir čia prasidėjo mistiniai dalykai, kaip iš Tvyn Pykso serialo.

Narai nesulaukė jokio atsakymo.
Jokio. Oficialiai kreipėsi į oficialią valdišką instituciją. Ir oficialiai nesulaukė jokio rašto.

Nors įstatymas aiškiai įpareigoja savivaldybę per 20 dienų atsakyti į visus oficialiai užregistruotus raštus. Kai įstatymas yra pažeidžiamas, pažeidėjas turi už tai atsakyti.

Arba atsakingas asmuo, arba įstaigos vadovas. Su laiku išsiaiškinsime.

Praėjo dar vieni metai. Piktybiškai ignoruojami narai šių metų rugsėjo mėn. antrą kartą kreipėsi į Klaipėdos valdžią tuo pačiu klausimu.

Kreipėsi ne Petras ar Jonas, kreipėsi Lietuvos povandeninio sporto federacijos prezidentas.

Oficialiame rašte prašoma  nevilkinti šio klausimo, organizuoti darbinį pasitarimą, pakviečiant visas suinteresuotas ir reikalingas puses, tam, kad problema būtų išspręsta.

Archyvų nuotr.

Pasitarimo nebuvo. Nebuvo net elementaraus atsakymo.

Jau antrą kartą. Antras dublis. Vėl neatsakyta į oficialų raštą. Vėl pažeistas įstatymas. Tie, kas nuolat pažeidžia įstatymus, teisinėje kalboje vadinami recidyvistais.

Dėl įstatymų nevykdymo palikime aiškintis teisininkams. Mane, kaip žmogų, kur kas labiau liūdina ir piktina, toks savivaldybės administracijos abejingumas.

Visiškas cinizmas ir įžūli nepagarba profesijai. Nepagarba elementariam žmogiškumui.

Nejaugi ilgas buvimas politikoje, gali užauginti žmogui tokius abejingumo šarvus? Neatlieki savo tiesioginės pareigos ir nematai net reikalo dėl to pasiaiškinti.

Valdžios klausa su laiku labai išsikreipia. Galbūt ima girdėti tik tai, ką nori girdėti?

Gal kai kas savivaldybėje patyliukais užsiiminėja ciniška politine matematika. Kam čia reaguoti į nedidelio būrelio raštus. Kiek čia tų narų – balsų mieste tėra.
Pašūkaus ir nustos.

Tokia logika veda į visišką pražūtį. Pirmiausiai, kiekviena profesija ar bendruomenė yra vertinga ir reikalinga.

Kas, jeigu ne tie patys profesionalūs narai gelbėja mūsų gyvybes, valo miesto tvenkinius ir pagrindinę miesto upę – Dangę.

Traukia iš jos asilų išmestas padangas ir visokį kitokį šlamštą. Ar norėtumėte, kad viso to nebeliktų, ponai iš savivaldybės administracijos?

Jeigu šiandien ignoruojami narai ir jiems rodoma nepagarba, tai kas gali paneigti, kad rytoj jų vietoje neatsiras medikai, poryt – mokytojai. Valdžios abejingumo ir nesiskaitymo su kitais virusas labai greitai plinta.

Du kupini vilties ir nuoširdžiai žmonių parašyti raštai. Du oficialūs neatsakymai. Ir nežinia, kada pradėsianti veikti nardymo šachta. Kas toliau?

O gal reikėtų ateiti ir patikrinti savivaldybės administracijos pastato kabinetus? Kol dar visi į Taliną neišvažiavo...

O gal ten jau seniai niekas ir nebedirba, kad į oficialius raštus neatsako?

Gal jau visi išsiskirstė, tik atlyginimus į korteles gauna? Tada bent patalpas galėtumėme į nuomą paleisti.

Vis daugiau naudos miestui būtų...

Archyvų nuotr.

Organizatorių nuotr.

Tie patys profesionalūs narai gelbėja mūsų gyvybes, valo miesto tvenkinius ir pagrindinę miesto upę – Dangę. Asmeninio archyvo nuotr.

Tai subjektyvi autoriaus nuomonė, už kurią redakcija neatsako.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder