Migrantai išėjo, bet parodė, kas liko: pareigūnus glumino ne tik radiniai, bet ir vienas išskirtinumas

(3)

Vaizdas palapinėse, kuriose dar visai neseniai gyveno migrantai – lyg po uragano: išmėtyti čiužiniai, sulaužytos lovos, sutrypti apklotai ir drabužiai, užsilikę maisto likučiai ir cigarečių nuorūkos.

Organizatorių nuotr.

Rūdninkų poligono stovyklavietė vis dar stebi užsieniečių gyvenimo čia paliktus pėdsakus. V.Skaraičio nuotr.

Tokiu reginiu pasibaigęs dviejų mėnesių migrantų gyvenimas Rūdninkuose teritoriją saugojusių Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų per daug nenustebino, nes ypatinga tvarka stovyklavietė nepasižymėjo ir tada, kai joje dar buvo gyventojų.

Pareigūnai prisimena, kad visoje stovyklavietėje išsiskyrė tik viena palapinė, kurios gyventojai itin rūpinosi tvarka – pavyzdžiui, įeiti į ją buvo galima tik nusiavus batus.

Visgi, į likusias palapines pareigūnai juokaudami rekomenduoja užsukti nebent su apsauginėmis veido kaukėmis.

Buvusio gyvenimo pėdsakus žymi net ir stovyklavietės teritorijoje esantys medžiai – nulupę jų žievę migrantai kurdavosi laužus. Tiesa, žemėje jau paslėpti migrantų bandymai pabėgti – ne vieno metro ilgio iškasti tuneliai.

Nepaisant netikėtai užgriuvusių kelių šimtų užsieniečių, jų skundų bei mažesnių ar didesnių maištų, kelis mėnesius juos saugoję pareigūnai viską prisimena, regis, nuotaikingai.

Vaizdai – nenustebino

Viešojo saugumo tarnybos (VST) štabo viršininkas Dainius Skliaustys portalui lrytas.lt pasakojo, kad Rūdninkų poligono teritorijos tvarkymo darbai dar nepradėti, nes šiuo metu paskelbta pirkimo procedūra.

Jo teigimu, kai kurios priemonės turės būti utilizuotos, kitos dezinfekuotos, palapines išsiveš Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Kaip pasakojo D.Skliaustys, migrantus saugoję pareigūnai nebuvo šokiruoti dėl vaizdo, kurį išvydo migrantams galutinai palikus teritoriją.

„Mūsų pareigūnai pripratę prie visko, bet migrantai yra labai netvarkingi – nemėgsta tvarkytis. Tačiau vienos gentys tvarkingesnės, kitiems – jokio skirtumo. Jie netgi čiužinius sugadino, išmetė, sulaužė“, – neslėpė D.Skliaustys.

„Lovas jau palapinėse aplaužė, paskui, išeidami iš palapinių, viską išmetė lauk“, – prisiminė jis.

D.Skliaustys svarsto, kad VST po migrantų apgyvendinimo nuostolių nepatyrė, išskyrus tai, kad teritorija liko kiek „aplūpyta“, pavyzdžiui – teritorijoje esantys medžiai.

Migrantai lupo žievę ir kūreno laužus – nors buvo aprūpinti karštu maistu, bet mėgo pasikūrenti lauželius. Kadangi mes tikrai nesutikome jų aprūpinti laužams skirtomis medžiagomis, tai jie lupdavo nuo medžių vadinamąją žievę“, – pasakojo jis.

Bandymai pabėgti

Stovyklavietės teritorija mena ir ne vieną migrantų bandymą pabėgti.

„Buvo keli bandymai pabėgti, jie kasdavosi tunelius. Visgi, perimetras buvo saugomas, tad geriausiu atveju jie prisikasdavo iki pirmos tvoros ir viskas tuo pasibaigdavo – mūsiškiai labai greitai juos pastebėdavo, nes patruliuodavo, tad pastebėdavo, kur juos kasa“, – pažymėjo pareigūnas.

D.Skliausčio žiniomis, ilgiausias tunelis, kurį migrantams pavyko iškasti, siekė apie 10 metrų.

„Buvo atvejų, kai suklysdavo, iš viso ne į tą pusę kasti pradėdavo“, – prisiminė jis.

Rūdninkų poligono stovyklavietė vis dar stebi užsieniečių gyvenimo čia paliktus pėdsakus.
V.Skaraičio nuotr.

Be bandymų išsikasti kelią po žeme, kita migrantų pabėgimo strategija buvo bandymai nukreipti pareigūnų dėmesį ir perlipti tvoras.

„Kadangi jų tikslas buvo tikrai ne Lietuva, tai jie bet kokiais būdais stengėsi kuo greičiau iš ten pabėgti. Bandymų buvo ne vienas ir ne du, kadangi Rūdninkuose buvo patys jauniausi ir stipriausi vyrai suvežti, iki 50 metų.

Jie prisigalvodavo visko“, – įvertino D.Skliaustys.

„Ypač pasinaudodavo naktimi, tamsiu paros metu, rūku, kitomis gamtinėmis sąlygomis.

Arba kasdavo tunelį, arba greitu būdu bandydavo peršokti per tvorą – tačiau ten buvo ištiesta spygliuota viela, koncertina, tai apsipjaustydavo ir sėkmingai patys sugrįždavo atgal“, – pasakojo jis.

Pirkimas – netrukus

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis lrytas.lt informavo, jog šiuo metu vykdoma apklausa dėl teritorijos tvarkymo darbų, o pasiūlymų pateikimas truks iki spalio 18 dienos.

„Pirkimo vertė numatyta iki 12 tūkst. eurų su PVM, žiūrėsime, kiek pasiūlys tiekėjas“, – sakė G.Mišutis.

Anot jo, sutartį planuojama pasirašyti kitą savaitę.

Organizatorių nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder