Mindaugas Skritulskas

Mindaugas Skritulskas nemano, kad Seimo nariams reikia papildomos apsaugos

(3)

Žinia apie peiliu užpultą ir mirtinai subadytą Jungtinės Karalystės parlamentarą Davidą  Amessą penktadienį, spalio 15 dieną, palangiškį Seimo narį Mindaugą Skritulską pasiekė pakeliui į Palangą.

Nors M. Skritulskas tvirtino „Palangos tiltui“, kad jaučiasi „pakankamai saugus“ ir „esminio skirtumo“, tapęs Seimo nariu, nepajutęs, tačiau nejaukių akimirkų, saugumo prasme, ir jam teko patirti.

„Visai neseniai, kai reikėjo išeiti iš Seimo prieš pat prasidedant riaušėms (rugpjūčio 10 dieną prie Seimo vyko maždaug 5 tūkst. piliečių subūręs mitingas dėl apribojimų nepasiskiepijusiems vakare virto riaušėmis, per kurias nukentėjo 18 pareigūnų – L. J.)

Tą situacija pavadinčiau nejaukia, nes nebuvo aišku, ko buvo galima sulaukti iš girtos įtūžusios minios.

Kaip žinia, tokia minia yra iracionali, jai jokie argumentai nieko nereiškia. Tą dieną mano kolegai, buvusiam krepšininkui Sergejui Jovaišai labai pasisekė, kai mestas kaip ietis vėliavos kotas jam praskriejo vos virš galvos,“ – prisiminė M. Skritulskas.

Grasinimų konkrečiai savo adresu, jis prisipažino, iki šiol nebuvo gavęs, o per minėtąsias riaušes prie Seimo, anot jo, buvo grasinta visiems Seimo nariams.

Tačiau, ne paslaptis, socialiniai tinklai knibžda įžeidinėjimas ir grasinimais. Kaip jie veikia palangiškį?

„Tokie įžeidinėjimai manęs jau seniai neveikia. Per tiek metų (kol esu politikoje – aut.) mano oda jau tapo stora. Jei reaguoji į kiekvieną žeidžiantį komentarą, vadinasi, politika – ne tau,“ – samprotavo M. Skritulskas.

Anot jo, atsakomybės už viešus komentarus po straipsniais griežtinimas žiniasklaidai „vargiai“ pakeistų situaciją. 

„Lietuvos visuomenė pati turi tapti labiau pakanti kitai nuomonei, būti labiau tolerantiška bei priešingai – nepakanti pykčiui, įžeidinėjimams. Turiu viltį, kad ji tokia taps, gal kai dominuos kartos, gimusios nepriklausomoje Lietuvoje,“ – viliasi M. Skritulskas.

Po britų parlamentaro mirties, Jungtinė Karalystė rimtai svarsto dėl papildomų saugumo priemonių savo Parlamento nariams.

Panašiuose susitikimuose su rinkėjais anksčiau yra užpulta ir daugiau britų parlamentarų, įskaitant leiboristų parlamentarę Jo Cox, kurią nužudė ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas prieš 2016 metų referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje.

Paklaustas, ar Davido Amesso nužudymas paskatins Lietuvos Seimą susirūpinti didesne Seimo narių apsausa, M. Skritulskas sakė: „Nemanau, kad Seimo nariams reikia papildomos apsaugos. Tik, žinoma, kitaip turi būti reaguojama į masinius žmonių susibūrimus prie Seimo, kurie kartais baigiasi ne taip, kaip tikėtasi. Pamokos, manau, yra išmoktos.“

Ar po kolegos parlamentaro mirties Didžioje Britanijoje palangiškis labiau susirūpins savo asmeniniu ir savo namų saugumu?

„Kol kas apie tikrai nemąstau,“ – prisipažino M. Skritulskas.

Nužudytas 69 metų politikas buvo iš premjero Boriso Johnsono Konservatorių partijos.

D. Amessas dalyvavo kiekvieną savaitę rengiamame susitikime su rinkėjais, vykusiame vienoje metodistų bažnyčioje nedideliame Pajūrio Li miestelyje.

Apie numatomą susitikimą jis buvo paskelbęs savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

B. Johnsonas, kuris penktadienį naudojosi ministrų išeigine vakarinėje Anglijos dalyje, penktadienio vakarą pareiškė esąs „sukrėstas ir pasibaisėjęs“ D. Amesso nužudymu.

Archyvų nuotr.

Mindaugas Skritulskas, TS-LKD Seimo narys, išrinktas Mėguvos vienmandatinėje rinkimų apygardoje

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder