Ščiogolevaitė

Netikėtas Rūtos Ščiogolevaitės ieškinys nustebino net teisininkus: „Tokio nesu gavęs“

(14)

Su vyru besiskirianti dainininkė Rūta Ščiogolevaitė dėl vaikų išlaikymo į teismą padavė ne tik jų tėvą, bet ir jo motiną. Atlikėjos ieškinys nustebino netgi ne vieną skyrybų bylą narpliojusį teisininką.

Jei vaikų nenori išlaikyti tėvas, juos turėtų išlaikyti tėvo motina.

To nusprendė reikalauti su vyru besiskirianti 40-metė dainininkė R.Ščiogolevaitė. Ji padavė į teismą savo sutuoktinio 34 metų Rolando Damijonaičio motiną ir siekia, kad ji padėtų išlaikytų jųdviejų vaikus.

Prieš septynerius metus susituokę R.Ščiogolevaitė ir R.Damijonaitis susilaukė keturių vaikų.

Dar vieną vaiką atlikėja augina po draugystės su šokėju Deividu Meškausku.

Abejojo net teisėjai

Poros skyrybų bylą teismai pradėjo nagrinėti šių metų pradžioje, bet naujas atlikėjos ieškinys sutuoktinio motinai nustebino ir teisėjus, ir ne vienoje skyrybų byloje dalyvavusius advokatus.

Vilniaus regiono apylinkės teismui atlikėjos ieškinys anytai dėl vaikų išlaikymo buvo toks netikėtas, kad teisėjai suabejojo, ar tokia byla iš viso galėtų būti nagrinėjama.

R.Ščiogolevaitės prašymą Regiono apylinkės teismas atmetė ir pasiūlė senelių galimybę išlaikyti vaikus nagrinėti kaip vieną papildomų klausimų pagrindinėje Damijonaičių skyrybų byloje.

Tačiau R.Ščiogolevaitė, kurios pavardė dokumentuose tebėra R.Damijonaitienė, su savo advokate tokią nutartį apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Vilniaus apygardos teismas jų skundą tenkino ir nurodė, kad atskiras R.Ščiogolevaitės prašymas dėl išlaikymo priteisimo iš R.Damijonaičio motinos gali būti svarstomas.

Galimybė – tik teorinė?

Vilniaus regiono apylinkės teismas kol kas surengė tik parengiamąjį posėdį ir nagrinėti ieškinio nepradėjo.

Teismų praktikoje toks ieškinys – itin retas. „Tokio ieškinio nesu gavęs nei dirbdamas prokuratūroje, nei Klaipėdos apygardos teisme, nei dabar, būdamas advokatas“, – stebėjosi klaipėdietis teisininkas Algirdas Baužas.

Nors įstatymai teoriškai leidžia teikti tokį ieškinį, dėl vaikų išlaikymo besiginčijančios poros tokia galimybe naudojasi retai.

„Į teismą galime paduoti kiekvieną – prezidentą, kaimyną, savo viršininką. Tai – Konstitucijos užtikrinta teisė, jei asmuo mano, kad pažeistos jo teisės ar jo teisėti interesai.“

Per ilgą darbo praktiką su tokiais ieškiniais nesusidūręs teisininkas teigė, kad prognozuoti teismo sprendimą sunku.

„Įstatymas – subtilus dalykas. Žmonių požiūris į įstatymus skirtingas.

Kas teisinga pagal įstatymus, sprendžia teismas, o kas teisus, nusprendžia tauta“, – apie daug viešų diskusijų sukėlusį dainininkės žingsnį kalbėjo A.Baužas.

Turi darbingus tėvus

Prašymo, kad besiskiriančios poros vaikus išlaikytų seneliai, teismams niekada nėra teikęs ir skyrybų advokatas Dainius Židanavičius.

Advokato tvirtinimu, galimybę teikti tokius prašymus numato Civilinis kodeksas, tačiau tam yra keletas sąlygų.

Seneliai savo nepilnamečius anūkus galėtų išlaikyti, jei jie neturėtų tėvų arba negalėtų gauti jų išlaikymo.

D.Židanavičiaus nuomone, „negali gauti“ – slidi sąvoka: „Šalis, kuri kreipiasi į teismą, tą negalėjimą gauti ir turės įrodyti. Jei tėvas yra sveikas, darbingas ir dirbti galintis asmuo, nelabai įsivaizduoju galimybių prisiteisti vaikų išlaikymą iš senelių.“

Advokato teigimu, situacija būtų visai kitokia, jei vienas iš tėvų būtų miręs arba negalėtų išlaikyti vaikų dėl nedarbingumo. Tačiau net ir tuo atveju reikėtų įrodyti, kad seneliai turi galimybę teikti tokį išlaikymą.

Padėjo ir kaimynai

Dėl vaikų išlaikymo į teismą besikreipusi R.Ščiogolevaitė ne kartą atvirai pasakojo, kad penkioms atžaloms auginti reikia ne tik daug laiko, bet ir pinigų.

Dainininkė yra užsiminusi, kad vaikų pomėgiais, būreliais, apranga rūpinasi viena.

Praėjusiais metais, kai dėl koronaviruso buvo atšaukti beveik visi koncertai, ji viešai pasiguodė vaikams neturinti net maisto.

Vėliau „Lietuvos rytui“ ji pasakojo, kad į prašymą greitai atsiliepė vietos bendruomenė: „Kažkas atvežė sauskelnių, kažkas – savo pagaminto maisto, tiesiog maisto nuo savo pietų stalo. Visa tai vyko beveik neprašant.“

Teko kviesti policiją

Penktoji R.Ščiogolevaitės atžala gimė 2019 metais, tačiau beveik tuo pat metu pasklido žinios ir apie problemas atlikėjos šeimoje.

Į Vilniaus rajone esančius poros namus tris kartus skubėjo policijos pareigūnai. Juos buvo iškvietusi R.Ščiogolevaitė.

Kartą pareigūnams teko įsikišti sulaukus moters skundo, kad vyras jos neįleidžia į namus.

R.Ščiogolevaitės ir R.Damijonaičio skyrybos tęsiasi daugiau nei pusmetį. Dainininkė teisme bando įrodyti, kad santuoka sugriuvo dėl sutuoktinio kaltės.

Teisme sprendžiami ir nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos nustatymo bei kiti su santuokos nutraukimu susiję klausimai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder