25 metus trukęs tyrimas nustatė, koks produktas padeda mažinti svorį ir kraujo spaudimą

(3)

25 metus trukęs širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių tyrimas atskleidė, kas padeda sumažinti širdies ligų, nutukimo ir 2 tipo diabeto riziką vidutinio ar vyresnio amžiaus žmonėms.

Masačusetso Tuftso universiteto tyrėjai, neseniai paskelbę tyrimo rezultatus, nustatė, kad trys porcijos pilno grūdo produktų per dieną yra siejamos su mažesne juosmens apimtimi, mažesniu kraujospūdžiu bei gliukozės kiekiu kraujyje, skelbia bbc.com.

Pilno grūdo produktai gali padėti kontroliuoti svorį

Per 25 metus, kol truko tyrimas, jo dalyviai buvo tiriami kas ketverius metus.

Tų tyrimo dalyvių, kurie valgė mažiausiai pilno grūdo produktų, juosmens apimtis padidėjo vidutiniškai 3 cm per ketverius metus, palyginti su 1,4 cm tų, kurie valgė daugiausia tokių produktų.

Atskira 15 tyrimų apžvalga parodė, kad trys porcijos pilno grūdo produktų kasdien turi įtakos mažesniam kūno masės indeksui (KMI) ir pilvo riebalų kiekiui.

Viena iš priežasčių gali būti ta, kad visadaliuose grūduose yra ląstelienos. „Dietinės skaidulos padeda ilgiau išsaugoti sotumo jausmą“, – bbc.com cituoja tyrėją Caleigh Sawicki.

Kitas tyrimas rodo, kad pluoštas, vadinamas betagliukanu, randamas avižose, gali prailginti laiką, per kurį skrandis ištuštinamas.

Pilno grūdo produktai gali apsaugoti nuo širdies ligų

Tyrimas taip pat parodė, kad tie dalyviai, kurie valgė daugiau pilno grūdo produktų, rečiau sirgo širdies ligomis.

Britų dietologų asociacijos duomenimis, širdies ligų, insulto ir 2 tipo cukrinio diabeto rizika gali būti iki 30 procentų mažesnė žmonėms, kurie reguliariai valgo grūdus, taip pat laikosi mažai riebalų turinčios dietos ir sveikos gyvensenos.

Iš dalies taip gali būti dėl skaidulų, B grupės vitaminų, antioksidantų, mineralų, nedidelio sveikų riebalų kiekio ir kitų maistinių medžiagų.

„Mūsų išvados rodo, kad pilno grūdo produktų vartojimas yra ne tik naudingas sveikatai, bet ir padeda numesti ar išlaikyti svorį senstant“, – sako mokslininkė Nicola McKeown, tyrimo vyresnioji autorė.

Kas yra visadaliai grūdai?

Malimo metu iš grūdų pašalinamas maistinių medžiagų ir daug skaidulų turintis išorinis sluoksnis (sėlenos) ir vidiniai gemalai, todėl jų nėra perdirbtuose grūdų produktuose.

Tačiau būtent išoriniame sluoksnyje ir gemaluose yra didžioji dalis grūdų naudingųjų medžiagų. Pilno grūdo produktuose gali būti iki 75 procentų daugiau maistinių medžiagų nei perdirbtuose.

Kaip perdirbtus grūdus iškeisti į visadalius

Tyrimo dalyvių, gavusių daugiausia naudos iš pilno grūdo produktų, valgiaraštyje paprastai buvo pilno grūdo duonos, visadalių grūdo dribsnių ir košių.

Tačiau grūdų produktai taip pat gali būti ne visada yra sveiki, todėl įsitikinkite, ar juose nėra cukraus.

Pusryčiams valgyti košę ar per naktį brinkintas avižas yra vienas paprasčiausių, greitų ir skanių būdų aprūpinti organizmą itin naudingomis medžiagomis, kurios slypi visadaliuose grūduose.

Eksperimentuokite ir su mažiau populiariais pilno grūdo produktais, tokiais kaip miežiai, soros, rugiai ar bolivinių balandų kruopos.

lrytas.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder