Skvernelis paatviravo apie partnerystės įteisinimą: projektą palaikys tik su keliomis sąlygomis

(2)

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis pirmadienį paskelbė kuriantis naują partiją, kuri ekonominiais ir socialiniais klausimais laikysis kairiųjų pažiūrų, o vertybiniais klausimais – tautinių pažiūrų.

Organizatorių nuotr.

Projekto nepalaikys, jei jis bus toks, kaip pavasarį

Tačiau kaip tai dera su tos pačios lyties asmenų partnerystės klausimu?

Ypač turint omenyje, kad šiemet pateikiant šį klausimą Seime, tuometinis valstiečių, o dabar Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas balsavo už. Taip pat pasielgė ir tuometiniai valstiečiai, bet dabartiniai „demokratai“ Rūta Miliūtė ir Lukas Savickas.

Vis dėlto S. Skvernelis patikina, kad šiems frakcijos nariams nereikėtų kabinti „liberalų“ etike

„Nereikia kabinti žmonėms etikečių, kas yra kokių pažiūrų.

Kada tu neturi argumentų jokių diskusijose, tada pradedi kabinti etiketes. <...>

Ne, mūsų frakcija nebalsuotų laisvai. Mes tikrai nebalsuotume už tokį projektą, kuris buvo pateiktas. Mes pasakėme esminius dalykus, į ką turėtų būti atsižvelgta.

Mes tikrai nepritariame, kad tai būtų tapatu santuokos apibrėžimui“, – Seimo rubrikoje „Klausk politiko“ kalbėjo S. Skvernelis.

Tačiau „demokratų“ seniūnas pažymi, kad tos pačios lyties asmenų partnerystės klausimą būtina spręsti teisiškai, nes tai yra žmogaus teisių problema.

„Partnerystės klausimas negali būti nesvarbus, nes daliai žmonių tai yra labai aktualus klausimas. Galima apsimesti, kad nematome problemos, sakyti, kad jos nėra.

Tai būdinga totalitariniuose režimuose, nematyti tam tikros žmonių grupės, nėra žmonių ir nėra problemos. Bet yra problema, kurią reikia spręsti“, – sakė S. Skvernelis.

Vis dėlto, jo teigimu, jeigu valdantieji šioje kadencijoje grįš prie partnerystės klausimo, „demokratai“ jo nepalaikys, jei įstatymas bus toks pats, kaip pavasarį.

„Tikrai galiu pasakyti, kad mes nepalaikysime ir nebalsuosime už tokį variantą, kuris buvo teikiamas. Jeigu valdantieji bandys tuo pačiu keliu eiti, vėl bus toks pat rezultatas. <...>

Aš manau, kad teisiniai santykiai turi būti sureguliuoti, bet per žmogiškųjų santykių prizmę, nebandant padaryti UAB ar panašaus kažkokio juridinio darinio, kalbant apie žmonių santykius“, – sakė S. Skvernelis.

Seimo narys taip pat išskyrė kelias sąlygas, kurias įgyvendinus opozicinė frakcija palaikytų partnerystės reglamentavimą.

„Manome, kad nereikėtų šito proceso registruoti Civilinės metrikacijos biure. Nebūtų galima pavardėmis dalintis. Skyrybų procesas būtų kitaip reglamentuotas.

Organizatorių nuotr.

Tai keli esminiai dalykai, kuriuos tikrai reikia spręsti.

Jeigu valdantieji į tai atsižvelgs, žiūrėsime, kokį projektą jie pateiks, tai mes frakcijoje svarstysime“, – patikino S. Skvernelis.

Kodėl reikėjo naujos partijos?

Paklaustas, kodėl šiemet atsiskyrė nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos ir subūrė naują frakciją, S. Skvernelis sakė, kad nuo to laiko, kai jis pirmiausiai papildė valstiečių gretas, daug kas pasikeitė.

„Pasikeitė visa atmosfera ir dvasia, kuri buvo 2016 metais. Kada, priminsiu, tiek partijos nariai, tiek didžioji dalis nepartinių sudarė rinkiminį bloką.

Tada buvo visiškai kitokia politinė bendravimo kultūra, buvo dialogas, buvo įsiklausoma, buvo bendri kūrybiniai darbai, tos pačios programos padarytos. Nuomonių skirtumams esant buvo ieškoma kompromiso. 

Tada buvo pakankamai gera atmosfera. Ji lydėjo ir praktiškai tuos metus, kada suformavus Vyriausybę teko darbuotis. Irgi nebuvo paprasta, buvo didelė frakcija su nuomonių įvairove, bet mes surasdavome sprendimus“, – prisiminė S. Skvernelis.

Tačiau po 2020 m. Seimo rinkimų, anot politiko, Ramūno Karbauskio vadovaujama partija „apsisprendė orientuotis į kitą visuomenės segmentą“.

„Pakankamai radikaliai nusiteikė, surado, identifikavo savo priešus, politinius priešus.

Nors politikoje priešų turbūt neturėtų būti, yra politiniai oponentai. Ir tokią kryptį pasirinko“, – teigė S. Skvernelis.

„Tada pradėjo stumti žmones iš partijos, iš frakcijos ir nebyliai, ir su tam tikrais veiksmais. Kai pasidarė frakcijoje darbas nekomfortabilus ir vienai, ir kitai pusei, atsirado natūralus žingsnis“, – pridūrė S. Skvernelis.

Jis taip pat prisiminė, kad buvo sunku dirbti 2016–2020 m. valdančiojoje koalicijoje, mat ji nebuvo stabili.

„Kalbant apie visą ketverių metų laikotarpį, koalicijoje buvo sunku dirbti.

Galiu sakyti, kad pagal sunkumą, jei 10 balų yra didžiausias, tai ir vertinčiau 10 balų.

Atsiminkite, pradžioje mes turėjome skaitlingą daugumą, tada ji mažėjo ir buvo ištisi mėnesiai, kad Vyriausybė dirbo, neturėdama net 71 Seimo nario palaikymo“, – sakė ekspremjeras.

Organizatorių nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder